MIRSANU.RO

publicat la: 16.10.2024  13:22

Horia Braun Erdei, Erste Asset Management: Investitorii sunt interesati de oportunitatile investitionale cu componente de sustenabilitate, dar pana la urma se uita la performanta investitiei. Pentru noi, lichiditatea unei investitii este partea foarte importanta cand ne uitam la o tranzactie

Sursa: MIRSANU.RO.
 

„Ne uitam la toate oportunitatile investitionale din piata. Nu sunt atat de multe din pacate. Ne-am dori sa avem mai multe IPO-uri, mai multe emisiuni de obligatiuni, daca se poate mai multe cu componente de sustenabilitate. Dar nu avem in momentul de fata mandate sau politici de investitii ale produselor noastre care sa ne oblige sa investim doar in genul acesta de oportunitati”, a declarat Horia Braun Erdei, CEO al Erste Asset Management Romania, la evenimentul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024, organizat pe 10 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Mai mult decat atat din ce observam la nivel global, este o oarecare reticenta fata de subiectul ESG si mai ales fata de domeniul energiei regenerabile pentru ca am vazut asa un ciclu de piata acolo. In 2021 a fost foarte la moda povestea asta, s-au investit foarte multi bani. Erau multe companii la inceput de drum, inovatoare, inclusiv cu investitii finantate din piata, care dupa aceea in 2022 s-au lovit in piata de diferite realitati – realitatea scumpirii energiei care a mutat prioritatile autoritatilor guvernamentale si ale decidentilor economici, cresterea costurilor de finantare si a dobanzilor au lovit in acest ecosistem. Si multe companii au suferit din punct de vedere financiar si al performantei investitionale. Investitorii au ramas putin cu buza umflata in 2022, situatie care a continuat cumva si in 2023 si nici in momentul de fata nu vedem un reviriment al acestui sector”, a adaugat acesta.

„Si investitorii pana la urma desi povestea este ca se uita si la partea de sustenabilitate, sunt ei si generosi si darnici cu conceptele acestea, pana la urma se uita la performanta. Grupul are produse cu componente de sustenabilitate care sunt disponibile pentru clientii din Romania si s-a investit si aici  in 2021 destul de mult, nu am vazut iesiri de bani din aceste fonduri, dar am vazut framantari”, a punctat Horia Braun Erdei.

„De asemenea, este componenta de reglementare, care cateodata devine destul de confuzanta. Pana sa se aseze o generatie de reglementari, apare alta generatie de reglementari mai stricte, mai complexe, ceea ce nu face lucrul prea usor pentru jucatorii din industrie”, este de parere CEO-ul Erste Asset Management Romania, lider in piata locala de asset management cu active siub administrare de 5,5 mld. RON.

„Observam o tendinta de specializare, de nisare, zona asta de fonduri de impact, fonduri care urmaresc efectiv anumite obiective, dar acestea aduna probabil bani ceva mai putini decat in trecut, au ajuns la un nivel de amploare a activelor in administrare care nu gaseste neaparat oportunitati extraordinare de a obtine performanta pe termen scurt si se gandesc la termene mai lungi. Si se adreseaza unor investitori care sunt efectiv interesati de acest subiect. Si cealalta tendinta, in care ne incadram si noi ca grup Erste Asset Management, este zona de integrare a factorilor de sustenabilitate in procesul general de investitii, adica poate nu urmarim in mod dedicat sau focusat doar investitii in companii care sa activeze in sectoare sustenabile, mai degraba integram analize de sustenabilitate in procesul de luare a deciziilor de investitie”, nuanteaza Horia Braun Erdei.

„Si aici, strategic, grupul nostru este foarte clar si hotarat. Exista si niste obiective concrete, de exemplu, la nivel de an 2030 obiectivul este ca 90% din activele in administrarea grupului Erste Asset Management sa se incadreze in asa numitul articol 8 SFDR, adica sa aiba ca si parte din procesul de investitie integrarea factorilor de sustenabilitate. Iar acest obiectiv este destul de ambitios. Noi in Romania inca nu ne-am aliniat, nici macar nu am inceput sa ne aliniem acestui obiectiv, dar directia strategica e clara. Am inceput si noi sa facem pasi in acest sens.” a adaugat acesta.

„Ne-am uitat la toate acele oportunitati investitionale de pe piata (IPO Hidroelectrica si Premier Energy, obligatiuni Romgaz si Banca Transilvania – n.r.), pe majoritatea le avem in portofoliu, dar abordarea noastra si a grupului nostru este sa ne uitam in principal la companiile cu care lucram, la emitenti, nu neaparat la instrument in sine. O companie care, in general, are un model de business nesustenabil, dar emite un green bond si finanteaza o parte din business pe zona de sustenabilitate nu este privita ca si o investitie sustenabila din punctul nostru de vedere. Ne uitam holistic la toate afacerile companiilor. Deja ideea de analiza si de rating de sustenabilitate a devenit mainstream, folosim si noi lucrul acesta, exista tool-uri interne de rating de sustenabilitate pe care ne bazam si vom construi probabil pe viitor niste produse care sa raspunda si unor nevoi de integrare a sustenabilitatii in deciziile de investitii”, sustine repreezentantul Erste Asset Management.

„Inca nu vedem presiune din partea investitorilor, nu exista cerere in Romania de a investi in fonduri de articol 8, articol 9 – adica fonduri care sa aiba componenta sustenabila declarata si cu transparenta sporita, dar cred ca vom ajunge acolo si vrem sa fim pregatiti.”, a subliniat acesta.

Cum arata ecosistemul de investitii cu componenta ESG in Romania fata de alte piete din Europa Centrala si de Est?

„Din perspectiva de oferta de produse, sunt mai avansati, exista fonduri ESG, mai specializate sau cu integrare de analize de sustenabilitate. Dar pe partea de cerere, nu cred ca este atat de diferita situatia. Nici acolo, nu exista in momentul de fata o cerere pregnanta. A existat un ciclu cand interesul de piata a fost mai mare, cererea mai mare, acum s-a domolit putin pentru ca exista deja o mica prejudecata ca daca investesti folosind criterii de sustenabilitate trebuie sa renunti la o anumita performanta investitionala. Cumva va trebui sa trecem printr-o noua faza de crestere a ciclului investitional ca sa mai eliminam din astfel de prejudecati, dar altfel cred ca suntem in linie cu ce se intampla in Europa centrala si de est. Sigur in Austria, Germania, Olanda este alta situatie”, a raspuns Horia Braun Erdei.

Ce oportunitati de investitii sunt asteptate pe piata locala in perioada urmatoare?

„Pe piata de actiuni vedem ca apar oportunitati destul de rar si probabil conjunctura face ca o anumita tranzactie sa reuseasca (…) Nu automat daca exista o intentie se si finalizeaza cu o tranzactie”, afirma reprezentantul Erste Asset Management.

„Pe partea de obligatiuni, cea mai mare parte pe care le vedem sunt din zona bancara si sunt legate de indeplinirea criteriilor de rezolutie, acel capital de rezolutie MREL si cumva bancile nu au nevoie de finantare cu adevarat, ci trebuie sa indeplineasca un strat de capital care sa se incadreze in legislatie si gasesc oportunitatea sa faca acestee finantari de multe ori prin emisiuni verzi sau legate de sustenabilitate. Probabil ca va exista in continuare o activitate de finantare recurenta, doar ca a fost un forcing la inceput pentru a atinge acele niveluri de capital, de la un punct incolo vor fi mai degraba refinantari si probabil sume ceva mai mici, nu neaparat emisiuni de amploare foarte mare”, a mai spus Horia Braun Erdei.

„Noi speram sa existe activitate si din zona nonbancara si acolo ne uitam cu mare interes, dar conteaza pentru noi si marimea tranzactiei si sa investim in instrumente lichide pentru ca administram fonduri deschise, unde lichiditatea e un aspect foarte important. Si atunci specializarea noastra este mai degraba catre tranzactii mari si acestea vin mai rar in piata”, explica acesta.

„Nu inseamna ca nu investim in actiuni sau in obligatiuni unde tranzactia este ceva mai mica, dar cererea pe care o avem este proportionala cu valoarea emisiunii. Adica daca avem emisiunile acestea pe care le-am vazut, Romgaz sau Banca Transilvania, au fost evident de o marime suficient de mare cat sa ofere confortul unei lichiditati a instrumentelor si atunci sigur ca am aratat interes de a investi si am investit. Dar la tranzactii de sume de 30, 40, 50 mil. Euro acolo ne uitam la ele, dar ne gandim de doua ori si, in general, (…) avem cerere ceva mai restransa, cu o proportie mai mica din portofolii, iar la tranzactii mici cu tichete de 10 – 20 mil. Euro, nu prea ne uitam pentru ca stim ca in acea tranzactie nu vom avea posibilitatea de a iesi. Daca vorbim de obligatiuni, trebuie sa asteptam pana la scadenta si nu avem acest confort pe care il au poate alte vehicule de investitii, de a astepta pana la scadenta pentru ca noi trebuie sa fim pregatiti sa dam banii investitorilor oricand au nevoie de ei”,  a precizat Horia Braun Erdei.

Erste Asset Management investeste in emisiunile de obligatiuni emise de catre statul roman pe pietele financiare?

„Emisiunile de obligatiuni clasice sunt mereu pe radarul nostru.  Investim constant, poate nu la oricare emisiune, pentru ca depinde de conjunctura, depinde de pret, depinde de alti factori – cum arata portofoliul la modul general si cum ne pozitionam pe piata secundara eventual”, afirma reprezentantul Erste Asset Management.

„Cu privire la emisiunile verzi, am investit in acele green bods, dar experienta de pana acum este ca lichiditatea lor este mai slaba decat pentru alte tipuri de instrumente. Nu exista un greenium, un premium pe care sa te poti baza. Se tranzactioneaza cam la aceleasi preturi cu obligatiunile similare care nu sunt verzi. Nu inseamna ca nu vom mai investi in ele, dar ne da un subiect de gandire lucrul acesta, mai ales partea de lichiditate pentru noi este foarte importanta”, a mai spus Horia Braun Erdei, CEO al Erste Asset Management Romania, la panelul ESG in Finantare & Investitii al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO cu sprijinul KPMG Romania.

Partenerul evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024 este Banca Transilvania, iar Vetimex Capital este Supporting Partner.

 

Citeste aici seria de articole THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024: ESG bate la usa cu noi valuri de raportare si sunt gata sa ii raspunda investitorii, consultantii, institutiile financiare si companiile mari. Pe langa oportunitatile de afaceri, sustenabilitatea aduce si costuri pe care nu le absoarbe piata, ce are ca prioritati randamentele si lichiditatea. „Exista finantare fie ca vorbim de institutii financiare internationale, fie ca vorbim de finantari publice de care se ocupa Ministerul de Finante, exista presiune din partea legislatiei, insa ceea ce trebuie sa se intample este o schimbare de mentalitate si de obiceiuri ale clientilor pentru ca in final daca nu exista cerinta pentru astfel de produse este inutila toata munca noastra”

Bogdan Zinca, Ministerul Finantelor: Ne putem uita si la o emisiune de obligatiuni verzi pe piata interna, iar in 2025 cred ca vom avea o emisiune de green bonds pe piata externa. Cand va fi o noua emisiune de obligatiuni Samurai pe piata japoneza? Cred ca o data la doi ani se pot emite, dar lucrul acesta depinde si de evolutia politicii monetare nipone si de evolutia conflictului de la granita

Marius Cara, European Investment Bank Group: Am depasit in acest an cifra de 100 mld euro obligatiuni emise in format verde si sustenabil si am emis in vreo 20 de monede. Portofoliul grupului Bancii Europene de Investitii a depasit 4 mld. Euro investitii angajate in Romania, din care Fondul European de Investitii a avut un an record cu 2,1 mld. Euro, iar Romania tara nr. 1 ca volum pentru EIF. Ce tranzactii verzi au fost finantate

Cristian Nacu, International Finance Corporation (IFC): Ponderea activelor verzi in sistemul bancar local este sub 2% ceea ce arata ca piata nu este suficient educata sa ceara astfel de produse. Am finantat in ultimii 3 ani sectorul bancar din Romania cu circa 800 mil. USD in instrumente climatice

Horia Braun Erdei, Erste Asset Management: Investitorii sunt interesati de oportunitatile investitionale cu componente de sustenabilitate, dar pana la urma se uita la performanta investitiei. Pentru noi, lichiditatea unei investitii este partea foarte importanta cand ne uitam la o tranzactie

Andreea Vasilescu, KPMG: Energia si industria componentelor auto sunt mai avansate fata de alte sectoare in procesele de aliniere la cerintele ESG. In valul al doilea de raportari de sustenabilitate, companiile cu o cifra de afaceri minima de peste 10 mil. Euro vor fi obligate sa vina cu astfel de rapoarte din 2026 pentru anul 2025

Marius Gavrea, ING Bank: Ne adaptam finantarile pentru a sprijini acele proiecte care ajuta clientii nostri sa isi decarbonizeze activitatile proprii. Nu am finantat parcuri de energie regenerabila pentru ca este volatilitate in piata, iar un sector pe care renuntam sa il mai finantam este cel de petrol si gaze

Dan Farcasanu, Mozaik Investments: Piata de tranzactii din Romania este destul de mica la circa 1 – 1,5 mld. Euro pe an, fara real estate si energie, si atunci esti nevoit sa faci tranzactii unde integrezi componenta ESG in due diligence, dar nu e un factor de baza cand cumperi o companie. Noul fond al Mozaik Investments, cu prima inchidere la o capitalizare de 51 mil. Euro, cauta achizitii de pachete minoritare si majoritare de actiuni in companii cu tichete de 5 – 9 mil. Euro

Adrian Netea, Morphosis Capital: La inceputul anului cand eram in fundraising la fondul al doilea, un foarte mare asset manager din Londra ne-a intrebat daca suntem fond ESG de articolul 6 sau 8 inainte sa ne intrebe cati bani vrem sau ce strategie avem. Avem in pipeline doua tranzactii M&A la EMI, cu care in cateva luni putem ajunge la venituri de 70 – 75 mil. Euro la nivel de grup al companiei fata de circa 43 mil. Euro acum

Razvan Popa, Jantzen Renewables: La portofoliul de energie regenerabila vandut catre OMV Petrom au fost 789 de avize si autorizatii, iar tranzactia a durat 2 ani. Unul din lucrurile care ne-au tinut 6 luni pe tranzactie a fost ca a trebuit sa cumparam practic traseul unei viitoare linii electrice aeriene

Gabriel Techera, TTS (Transport Trade Services): Transportul pe apa era inca de acum 2000 de ani cel mai ieftin si cel mai verde tip de transport. Constatam o abordare complet pe dos la nivelul Uniunii Europene, sunt numai intentii NetZero in loc sa te duci pe lucruri simple cum ar fi rezolvarea dragajului

Lorena Brehuescu, Oresa Industra: Cred ca mai mult de jumatate din piata de logistica, adica peste 3 milioane de metri patrati inseamna stoc nou cu componenta ESG. Si anul trecut si anul acesta ne-am uitat la 3 – 4 tranzactii de marime medie, intre 20.000 si 50.000 metri patrati, si ne intereseaza locatia si infrastructura oferita de proiect. Din stocul nostru de aproximativ 100.000 metri patrati, 35% inseamna M&A, iar restul dezvoltare organica

Cosmina Marinescu, Kruk: Grupul nostru emite obligatiuni care nu au componenta ESG, dar obiectivul este sa introducem in strategia pentru perioada urmatoare. Pe piata de NPL sunt la vanzare 4 – 5 portofolii mari bancare

Roxana Mihai, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR): Pentru aceasta raportare denumita generic ESG, retailerii sunt pregatiti. Ce urmeaza este un pic mai de speriat – companiile mari vor avea interzis de la 1 ianuarie 2026, iar cele mai mici de la 30 iunie 2026 sa mai vanda produse care provin din defrisari de paduri dupa 2020

Nicoleta Mihai, KPMG: Nu se vad inca efectele ESG in procesele de restructurare si insolventa ale companiilor, dar capata o importanta foarte mare. Ce impact ESG ar putea sa apara pe segmentul rezidential al pietei imobiliare

Monica Cojocaru, Schoenherr: In tranzactiile de pe piata de energie verde, vedem mai des ca se formeaza joint – venture intre investitori mari unde sunt pipeline-uri semnificative de active. Pe partea de finantare a proiectelor verzi, bancile sunt dispuse sa discute, insa blocajul intervine la termenii finantarii

Andrei Brinzea, Cushman & Wakefield Echinox: Problema majora pe care o intampina dezvoltatorii cu componenta de stabilitate este ca, de regula, chiriasii nu vor sa plateasca pentru ea. Vad un impact ESG si pe lantul de aprovizionare din perspectiva productiei, in functie de ce fel de investitori straini se reloca aici – chinezii sunt orientati catre cost, in timp ce germanii sunt foarte atenti la acest aspect


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral