MIRSANU.RO

publicat la: 01.05.2024  11:45

Horia Braun – Erdei, Erste Asset Management Romania: Interesul nostru pe zona de obligatiuni corporative va fi orientat din ce in ce mai mult catre emitenti cu un rating bun de sustenabilitate, unde poate putem face un pic de rabat in ceea ce priveste lichiditatea. As vrea sa trag un semnal de atentie privind finantarea statului direct de la populatie, care e un pas de dezintermediere financiara si asta poate sa insemne ca avem mai putini bani care se duc catre economia reala

 

„Cele mai mari intrari le avem acum in fonduri de actiuni sau fonduri diversificate cu o componenta foarte importanta de actiuni. Exista o tendinta in acest sens”, a declarat Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, in cadrul MIRSANU IPO CHALLENGE 2024, eveniment organizat pe 25 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru comunitatea pietelor de capital.

„Ne intereseaza obligatiuni verzi, in special emise de companii nefinanciare daca se poate. Ne intereseaza si acele green bonds si am investit in titlurile „verzi” ale statului roman, dar aici metodologia noastra tine cont de emitent si nu putem sa construim un portofoliu care sa corespunda cerintelor de raportare de sustenabilitate doar din titluri de stat in momentul de fata, deci ne orientam spre o diversificare”, a punctat acesta.

„Dar, in acelasi timp, avand in vedere profilul nostru de administrator de active si de fonduri deschise in general, fonduri din care investitorii pot iesi oricand printr-o cerere de rascumparare, din acest punct de vedere trebuie sa ne uitam si la aspectul de lichiditate foarte mult.  De asta interesul nostru pe zona de obligatiuni corporative va fi orientat din ce in ce mai mult catre emitenti cu un rating bun de sustenabilitate, unde poate putem face un pic de rabat in ceea ce priveste lichiditatea, dar la cei care nu au aceasta componenta, nu vom face rabat.”, avertizeaza liderul pietei de asset management din Romania.

„Nu poti sa ignori randamentul, trebuie sa existe un echilibru intre randament si profilul financiar, ratingul de credit, dar sa zicem ca orientarea strategica este legata de sustenabilitate, care este o componenta nefinanciara la care ne uitam. Lucru care poate nu se intampla acum 2 – 3 ani. Totalul portofoliului aflat in administrarea noastra la sfarsitul lunii martie 2024 era undeva la 5,2 mld. RON, din care aproximativ 3,2 mld. RON erau fonduri de obligatiuni.  Avem si o componenta de administrare de portofolii discretionare, care este intr-o crestere destul de rapida. Si aici nu ne-am orientat foarte mult spre zona de obligatiuni, iar investitorii au fost mai degraba orientati catre risc mai ridicat, catre actiuni, dar vrem sa diversificam inclusiv portofoliile discretionare, inclusiv in zona asta de sustenabilitate si cu componenta de fix income (venit fix – n.r.) care cred ca este binevenita.”, afirma Horia Braun – Erdei.

„Noi, ca jucator pe piata de fonduri mutuale, avem un portofoliu destul de puternic dominat de fondurile de obligatiuni cu toate ca ponderea acestor fonduri este pe o tendinta de scadere. Ca un exemplu, la finele anului 2022, aveam cam 69% din active in fonduri de obligatiuni, in luna martie 2024 aveam 61%, restul sunt evident produse mai degraba cu investitii pe piata de capital in actiuni, adica in zona de risc mai ridicat. E o tendinta de apetit de risc ceva mai mare din partea investitorilor si in contextul performantei destul de bune a Bursei de Valori de la noi, dar inca obligatiunile sunt o parte importanta a portofoliului nostru si profilul investitorilor de banca, pentru ca ne adresam in special investitorilor care sunt si ai BCR, au un profil ceva mai conservator si se uita si la zona asta de obligatiuni.”, explica reprezentantul Erste Asset Management.

„In continuare, exista intrari si iesiri de astfel de fonduri. Este adevarat ca am avut in spate 2 ani mai putin gloriosi si, mai ales, 2022 a fost un an care a zdruncinat piata de obligatiuni nu doar in Romania, ci si pe plan global. 2023 a fost un an de revenire, dar inca cicatricile sunt acolo. Cu toate acestea, strategia noastra este sa ne uitam din ce in ce mai mult si catre zona de obligatiuni ale unor emitenti care sa poata fi incadrati la zona de sustenabilitate, sa aiba un rating de sustenabilitate bun. Avem o metodologie interna de rating ESG, folosim si surse externe pentru aceste rating-uri, dar inca emitentii din Romania nu sunt pe harta.”, a adaugat acesta.

„Speram sa devina din ce in ce mai interesati de a obtine si rating-uri de sustenabilitate, nu doar rating-uri de credit, pentru ca din punctul nostru de vedere asta este o directie interesanta. Poate ca nu exista inca o baza critica de investitori care sa se uite exclusiv la investitii cu componenta de exclusivitate, dar ceea ce observam la nivel global este ca generatia tanara este mult mai interesata de acest subiect si o sa vina din urma si perspectiva oferirii de produse cu componenta de sustenabilitate mai pregnanta si atunci incercam sa ne adaptam gradual, dar incercam sa gasim si marfa pe piata”, explica seful Erste Asset Management Romania.

„Daca ne uitam si comparam cu Europa la structura financiara, structura bilantului financiar al populatiei pe date de la institutele de statistica, vedem ca equity (clasa de active reprezentata de actiuni – n.r.) nu este atat de putin, ci equity listat este putin. Nu cred ca exista atat de mare discrepanta in ceea ce priveste prezenta capitalurilor proprii sau a investitiilor in capitaluri proprii ale populatiei, dar exista o discrepanta in partea intermediata financiar”, nuanteaza Horia Braun – Erdei.

„As vrea sa trag un semnal de atentie pentru ca am vorbit aici de finantarea statului direct de la populatie. Intelegem totusi ca lucrul asta, de fapt si de drept, inseamna dezintermediere financiara pentru ca statul se imprumuta direct, iar asta inseamna ca ocoleste sistemul financiar. Exista banci in sindicat care faciliteaza aceasta tranzactie, dar, in esenta, este un pas de dezintermediere financiara si asta poate sa insemne ca avem mai putini bani care se duc catre economia reala.”, semnaleaza reprezentantul Erste Asset Management Romania, unul dintre cei mai mari manageri locali de bani.

„A existat in trecut, nu mai este la fel de pregnant, dar exista si fenomenul prin care investitorii care cumpara titluri de stat gen Fidelis sau Tezaur, dar in special Fidelis, scot bani din alte tipuri de plasamente, de exemplu din fonduri de obligatiuni. Daca ies bani din fonduri de obligatiuni, asta pentru mine ca administrator de fonduri inseamna ca trebuie sa vand obligatiuni pe piata secundara ca sa ii dau omului banii si asta pune presiune pe piata secundara ducand costul finantarii mai sus. Nu sunt doar avantaje, ci si anumite aspecte de care trebuie tinut cont. Ideal ar fi ca prin acele emisiuni direct catre populatie, sa se mobilizeze sume care poate erau la ciorap sau in numerar.”, a mai spus Horia Braun – Erdei, CEO al Erste Asset Management Romania, in cadrul panelului Obligatiuni al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2024 sunt Mazars, BCR, Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Globalworth si Vetimex Capital sunt Suporting Partners ai evenimentului.

 

 

Citeste aici toata seria MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

MIRSANU IPO CHALLENGE 2024: Ce aduce si ce tine inca departe companiile antreprenoriale de pietele de capital. „Nu vad de ce Dedeman, compania care produce Borsec sau Cristim nu ar fi pe piata de capital”. Companii din industrie, energie si agribusiness, cu apetit de IPO pe bursa de la Bucuresti. Ce planuri de finantare au companiile si statul roman pe pietele de capital si cum se misca portofoliile investitorilor institutionali

Adrian Tanase, Bursa de Valori Bucuresti: Toate listarile din ultimii 14 ani de pe bursa au totalizat peste 3,3 mld. Euro, am avut peste 50 de listari din 2010 pana acum, din care 15 au fost pe piata reglementata. Semnale de potentiale IPO-uri la companii, mai mult dinspre antreprenori si mai putin dinspre fonduri de investitii care cauta un exit pe bursa

Bogdan Chetreanu, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF): Exista interes foarte mare al companiilor din Republica Moldova sa se listeze la Bucuresti. Pe langa IPO-ul Premier Energy si maib, asteptam in 2024 inca o companie privata din Romania sa se listeze. Vor mai fi listari si din partea statului, avand in vedere obligativitatea din PNRR de a lista cel putin 3 companii

Bogdan Zinca, Ministerul de Finante: Urmatoarea emisiune de obligatiuni verzi pe pietele internationale in functie de alocare va fi in 2025. Exista doua variante de dezvoltare a acestui program, adica putem sa largim cadrul si sa acoperim cheltuieli sociale ale statului la ministere precum Sanatatea sau Educatia, fie emitem pe alte piete, iar urmatoarea piata naturala ar fi cea locala

Cristian Nacu, International Finance Corporation: Desi anul fiscal se incheie in iunie, portofoliul IFC in Romania a ajuns astazi la 2,055 mld. USD, din care 515 mil. USD sunt fonduri proprii si am mobilizat aproape 1,6 mld. USD, ajungand la o rata de mobilizare de 3 dolari la fiecare un dolar acordat sub forma de datorie. „Principala sursa de finantare pentru companii nu sunt bancile, ci creditul furnizor”

Horia Braun – Erdei, Erste Asset Management Romania: Interesul nostru pe zona de obligatiuni corporative va fi orientat din ce in ce mai mult catre emitenti cu un rating bun de sustenabilitate, unde poate putem face un pic de rabat in ceea ce priveste lichiditatea. As vrea sa trag un semnal de atentie privind finantarea statului direct de la populatie, care e un pas de dezintermediere financiara si asta poate sa insemne ca avem mai putini bani care se duc catre economia reala

Florin Ilie, ING Bank: Toti banii care se invart in piata asta – in piata bursiera, in piata de obligatiuni, de equity nu sunt altceva decat credite bancare inca nerambursate

Cosmina Plaveti, BCR: Vedem potentiale IPO-uri la companii din industrie, agribusiness si energie. Avem un portofoliu de obligatiuni de 8,7 mld. RON, din care 55% sunt titluri verzi. Am iesit cu prima emisiune internationala de obligatiuni verzi pentru ca pentru volume mari mergi pe pietele externe, unde sunt si fonduri ESG specializate, iar plaja de investitori este mai larga

Razvan Butucaru, Mazars: La tranzactiile mari, gasesti mai usor investitori care sa investeasca impreuna 1 mld. Euro decat unul singur care sa investeasca aceeasi suma. Din acest motiv, logic ar fi ca piata de capital sa fie mai atractiva si sa poti sa ridici astfel de bani mai usor decat in piata de M&A

Bogdan Chirita, Value4Capital: IPO-ul MedLife este un studiu de caz destul de reusit despre cum poti sa faci un exit pe bursa. Nu am vrut sa mergem pe piata publica, am explorat inainte de IPO o tranzactie privata. Constrangerile unui fond de private equity, care are o perioada de investitie, de crestere a companiei si de exit, ne-au facut sa iesim probabil un pic mai devreme decat ne-am fi dorit

Sorin Petre, PwC: Pe piata de capital, multiplii de evaluare ai companiilor sunt cat de cat mai stabili, deci ar fi o investitie cu un randament mai constant decat pe piata de M&A. Cum difera topul IPO-urilor companiilor antreprenoriale de topul multiplilor PER obtinuti la listarea la BVB

Jan Pricop, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Fondurile de obligatiuni si cu venit fix au pierdut ca pondere in portofoliile fondurilor de investitii de la peste 66% in 2020 la circa 47% acum. Sunt pe trend investitiile in actiuni si cred ca aceasta dinamica se va pastra inca o perioada

Eugeniu Baltag, Purcari: Prin parteneriatul dintre fondatorul companiei, IFC si fondul de investitii Horizon Capital s-a ajuns la o formula de mijloc si am prins valul IPO in 2018. Dupa listare, ne-am finantat tranzactiile M&A din propriul cash si credit bancar, dar vom folosi pe termen mediu oportunitatile de pe piata de capital pentru a emite actiuni suplimentare si a finanta tranzactii

Laurentiu Stan, exit planning advisor: Antreprenorii la inceput de drum se finanteaza din fonduri proprii, iar dupa ce incep sa creasca au nevoie de finantare de datorie. Ei sunt obisnuiti cu banca si au o preconceptie ca le va fi foarte dificil sa ajunga pe piata de capital, ca sunt prea mici pentru listare pe bursa si emisiuni de obligatiuni


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral