MIRSANU.RO

publicat la: 01.05.2024  07:42

Adrian Tanase, Bursa de Valori Bucuresti: Toate listarile din ultimii 14 ani de pe bursa au totalizat peste 3,3 mld. Euro, am avut peste 50 de listari din 2010 pana acum, din care 15 au fost pe piata reglementata. Semnale de potentiale IPO-uri la companii, mai mult dinspre antreprenori si mai putin dinspre fonduri de investitii care cauta un exit pe bursa

 

„Ca si valoare, toate listarile astea in ultimii 14 ani au valorat 3,3 mld. Euro, din care 2,1 mld. s-au intamplat in ultimul an. Hidroelectrica, ca si valoare, este mai mult de jumatate din ceea ce s-a intamplat in ultimii 13 ani, deci putem spune cu convingere ca avem un trend, este mult mai accelerat fata de ce am vazut in ultimii ani”, a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul MIRSANU IPO CHALLENGE 2024, eveniment organizat pe 25 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru comunitatea pietelor de capital.

„Uitandu-ne la ultimii 13 ani, avem numai pe zona de equities mai mult de 50 de listari din 2010 pana acum, dintre care 15 pe piata reglementata si 39 pe piata Aero. Insa, acest ritm s-a accelerat foarte tare in ultimii 3 – 4 ani. As vrea sa ma refer la anul 2021, care pentru noi a dat un semnal foarte puternic. In anul 2021, s-au intamplat aproape jumatate din aceste listari, care s-au intamplat in ultimii 13 ani ca si numar.”, a detaliat Adrian Tanase de la BVB.

Potrivit acestuia, in primul rand, conditiile macro au permis-o cu ratele de dobanzi care existau atunci – dobanzi foarte mici si apetit foarte mare pentru „risky assets” (active cu risc ridicat – n.r.).

„In 2021 a fost un numar de listari pe care nu l-am regasit in niciun alt an din acesti 13 – 14 ani, in care am avut o listare – doua sau trei pe an, prin zona asta ne invarteam. Intr-un singur an se intamplau jumatate din acest numar total si pentru noi este un semnal specific pentru ca nu puteam regasi acest trend global. Pot spune ca doar in Romania s-a intamplat bumper-ul asta atat de evident.”, a detaliat Adrian Tanase de la BVB.

„Imi este foarte clar ca un declic s-a intamplat in lumea antreprenorilor. Au inceput antreprenorii sa descopere mecanismele pietei de capital si macar sa il studieze cu atentie si sa vada avantajele daca se listeaza. Este un capital complementar creditului bancar, nu este alternativ cum se spune. Este un alt filtru, un alt tip de capital fata de capitalul oferit de banca si antreprenorii trebuie sa inteleaga asta. In primul rand, ei trebuie sa constientizeze care este nevoia lor de capital, care este profilul de capital de care au nevoie si dupa aia sa se duca pe canalul potrivit.”, a adaugat reprezentantul Bursei de Valori Bucuresti.

„Foarte multi antreprenori inca merg la banca cerand capital la risc, iar banca nu are acel apetit. Deci trebuie sa se inteleaga ca capitalul cu apetit mai mare la risc exista pe Bursa de Valori Bucuresti.  Si, cum ziceam, anul 2021 ne-a aratat acest lucru, ca acest declic s-a facut.  Eu zic ca in comunitatea antreprenorilor poate penetrarea ideii de piata de capital nu este inca unde ar trebui sa fie, dar este un inceput si cred ca in timp isi va arata rezultatele”, a punctat Adrian Tanase.

„Ca perspectiva, avand in vedere aceste considerente, nu pot sa am decat perspective bune si pozitive. Sunt convins ca vom avea un alt pipeline in urmatorii 15 ani fata de ultimii 15 ani, asta daca nu se intampla vreo „lebada neagra” bineinteles. In conditii normale, sunt convins ca vom avea o alta poveste de acum incolo.  Bineinteles, nu depinde doar de vointa si intelegerea antreprenorului in a accesa piata de capital. Depinde, din pacate, si de conditiile macro existente, apetitul sau disponibilitatea capitalului riscant nu este una constanta, cateodata e mai mare, cateodata e mai mica. In mod sigur noi ne aflam intr-o zona a acestei disponibilitati cu un nivel mai scazut fata de ce era in 2021, tot legata de ratele de dobanzi. Cu cat dobanzile sunt mai mari cu atat apetitul pentru investitii in equities e mai mic. Dar trebuie sa se normalizeze aceste lucruri si sunt convins ca perioada ce va urma va fi una mult mai buna decat ce am avut in ultimii 14 ani.”,  estimeaza directorul general al BVB.

Potrivit acestuia, un tichet de IPO de peste 70 mil. Euro cum a facut Aquila sunt tichete importante pentru bursa de la Bucuresti. 

„Bineinteles ca ne dorim ca aceste tichete (IPO – n.r.) sa fie din ce in ce mai mari si o sa urmeze unul care s-ar putea sa fie mai mare decat ce a fost facut pana acum.”, a punctat reprezentantul BVB.

Semnalele companiilor interesate de un IPO pe bursa de la Bucuresti vin acum mai mult ca urmare a nevoii de exit a unor fonduri de investitii, cum s-a intamplat la valul IPO din 2016 – 2018, sau ca urmare a dorintei antreprenorilor de a isi lista afacerea si a lua finantare de la investitorii de pe piata de capital, cum s-a intamplat la valul IPO din 2021?

„E mai mult dinspre antreprenori. La Aquila de exemplu a fost exclusiv majorare de capital pentru M&A, ceea ce este un story foarte atractiv. Si ce urmeaza?! Poate sa fie un mix. Investitorilor le plac deal-urile in care banii intra in companii ca sa creasca. Exitul (unui actionar minoritat) este putin mai jos ca apetit al investitorilor pe piata de capital. Bineinteles ca exitul merge la o companie ca Dedeman, depinde de marimea acelei companii. Dar, de obicei, vorbim de companii de crestere si aici vrem sa vedem deal-uri in piata primara”, a spus Adrian Tanase, CEO-ul BVB.

De ce nu isi listeaza antreprenorii companiile pe bursa?

„Poate fi si o chestie de mentalitate. Trebuie sa ai disponibilitatea de a merge mai departe. La un moment dat, pui un deal (o tranzactie – n.r.) pe masa si e foarte atractiv deal-ul asta in M&A. Trebuie sa fie un antreprenor care sa aiba disponibilitatea si curajul sa mearga mai departe. Iar asta este o chestie culturala care trebuie sa se dezvolte si totodata sperantele sunt din punct de vedere al timpului pe care il ai la dispozitie catre tinerii antreprenori care vor capata aceasta disponibilitate si curaj de a merge mai departe adica sa refuze un deal si sa isi creasca compania prin piata de capital. Asta este una. A doua, trebuie sa avem o piata eficienta, un un valuation (evaluare – n.r.) atractiv. Asta ne dorim –  valuation-ul in piata de capital sa fie acolo unde ar trebui sa fie.”, sustine Adrian Tanase.

„Astea sunt cele doua zone care ar trebui sa se mentina si ar trebui sa vedem mai multe deal-uri. Avem bani foarte multi, pensiile noastre private ar trebui investite in piata de capital, avem acolo 26 mld. Euro in aceste fonduri de pensii. Trebuie sa se creeze aceste oportunitati si in Romania. Este obligatoriu sa intensificam acest pipeline de listari.”, a spus directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

„Si sper ca bursa sa devina mult mai vizibila si in zona de comunitate de private equity. Domnii de la private equity sa se uite si sa stie care este realitatea de pe bursa, iar realitatea este ca poti face deal-uri mari. Un deal de 200 mil. Euro se face mai usor decat un deal de 20 mil. Euro. Si aici este o chestie la care trebuie sa lucram, trebuie sa crestem participarea in piata de capital a retailului astfel incat sa acoperim si zona asta mai mica, care inca nu merge cum ar trebui. Un deal de 1 mld. se face mai usor decat un deal de 50 mil. Euro.”, este de parere Adrian Tanase de la BVB.

„Speram si noi sa ajungem acolo, suntem cu numarul de conturi de tranzactionare, s-a triplat in ultimii 5 ani, un trend foarte bun, ar trebui inca sa se ma tripleze de acum incolo ca sa fim comparabili cu Polonia ca si participare a indivizilor. Cand o sa avem mai mult retail, cand o sa avem fonduri deschise de investitii care sa se fi nisat pe companii mai mici, adica sa avem o participare in active mult mai mari, cred ca vom acoperi si acea zona de deal-uri.”, a mai spus Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul panelului Tendinte ale pietei de capital din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2024 sunt Mazars, BCR, Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Globalworth si Vetimex Capital sunt Suporting Partners ai evenimentului.

 

Citeste aici toata seria MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

MIRSANU IPO CHALLENGE 2024: Ce aduce si ce tine inca departe companiile antreprenoriale de pietele de capital. „Nu vad de ce Dedeman, compania care produce Borsec sau Cristim nu ar fi pe piata de capital”. Companii din industrie, energie si agribusiness, cu apetit de IPO pe bursa de la Bucuresti. Ce planuri de finantare au companiile si statul roman pe pietele de capital si cum se misca portofoliile investitorilor institutionali

Adrian Tanase, Bursa de Valori Bucuresti: Toate listarile din ultimii 14 ani de pe bursa au totalizat peste 3,3 mld. Euro, am avut peste 50 de listari din 2010 pana acum, din care 15 au fost pe piata reglementata. Semnale de potentiale IPO-uri la companii, mai mult dinspre antreprenori si mai putin dinspre fonduri de investitii care cauta un exit pe bursa

Bogdan Chetreanu, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF): Exista interes foarte mare al companiilor din Republica Moldova sa se listeze la Bucuresti. Pe langa IPO-ul Premier Energy si maib, asteptam in 2024 inca o companie privata din Romania sa se listeze. Vor mai fi listari si din partea statului, avand in vedere obligativitatea din PNRR de a lista cel putin 3 companii

Bogdan Zinca, Ministerul de Finante: Urmatoarea emisiune de obligatiuni verzi pe pietele internationale in functie de alocare va fi in 2025. Exista doua variante de dezvoltare a acestui program, adica putem sa largim cadrul si sa acoperim cheltuieli sociale ale statului la ministere precum Sanatatea sau Educatia, fie emitem pe alte piete, iar urmatoarea piata naturala ar fi cea locala

Cristian Nacu, International Finance Corporation: Desi anul fiscal se incheie in iunie, portofoliul IFC in Romania a ajuns astazi la 2,055 mld. USD, din care 515 mil. USD sunt fonduri proprii si am mobilizat aproape 1,6 mld. USD, ajungand la o rata de mobilizare de 3 dolari la fiecare un dolar acordat sub forma de datorie. „Principala sursa de finantare pentru companii nu sunt bancile, ci creditul furnizor”

Horia Braun – Erdei, Erste Asset Management Romania: Interesul nostru pe zona de obligatiuni corporative va fi orientat din ce in ce mai mult catre emitenti cu un rating bun de sustenabilitate, unde poate putem face un pic de rabat in ceea ce priveste lichiditatea. As vrea sa trag un semnal de atentie privind finantarea statului direct de la populatie, care e un pas de dezintermediere financiara si asta poate sa insemne ca avem mai putini bani care se duc catre economia reala

Florin Ilie, ING Bank: Toti banii care se invart in piata asta – in piata bursiera, in piata de obligatiuni, de equity nu sunt altceva decat credite bancare inca nerambursate

Cosmina Plaveti, BCR: Vedem potentiale IPO-uri la companii din industrie, agribusiness si energie. Avem un portofoliu de obligatiuni de 8,7 mld. RON, din care 55% sunt titluri verzi. Am iesit cu prima emisiune internationala de obligatiuni verzi pentru ca pentru volume mari mergi pe pietele externe, unde sunt si fonduri ESG specializate, iar plaja de investitori este mai larga

Razvan Butucaru, Mazars: La tranzactiile mari, gasesti mai usor investitori care sa investeasca impreuna 1 mld. Euro decat unul singur care sa investeasca aceeasi suma. Din acest motiv, logic ar fi ca piata de capital sa fie mai atractiva si sa poti sa ridici astfel de bani mai usor decat in piata de M&A

Bogdan Chirita, Value4Capital: IPO-ul MedLife este un studiu de caz destul de reusit despre cum poti sa faci un exit pe bursa. Nu am vrut sa mergem pe piata publica, am explorat inainte de IPO o tranzactie privata. Constrangerile unui fond de private equity, care are o perioada de investitie, de crestere a companiei si de exit, ne-au facut sa iesim probabil un pic mai devreme decat ne-am fi dorit

Sorin Petre, PwC: Pe piata de capital, multiplii de evaluare ai companiilor sunt cat de cat mai stabili, deci ar fi o investitie cu un randament mai constant decat pe piata de M&A. Cum difera topul IPO-urilor companiilor antreprenoriale de topul multiplilor PER obtinuti la listarea la BVB

Jan Pricop, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Fondurile de obligatiuni si cu venit fix au pierdut ca pondere in portofoliile fondurilor de investitii de la peste 66% in 2020 la circa 47% acum. Sunt pe trend investitiile in actiuni si cred ca aceasta dinamica se va pastra inca o perioada

Eugeniu Baltag, Purcari: Prin parteneriatul dintre fondatorul companiei, IFC si fondul de investitii Horizon Capital s-a ajuns la o formula de mijloc si am prins valul IPO in 2018. Dupa listare, ne-am finantat tranzactiile M&A din propriul cash si credit bancar, dar vom folosi pe termen mediu oportunitatile de pe piata de capital pentru a emite actiuni suplimentare si a finanta tranzactii

Laurentiu Stan, exit planning advisor: Antreprenorii la inceput de drum se finanteaza din fonduri proprii, iar dupa ce incep sa creasca au nevoie de finantare de datorie. Ei sunt obisnuiti cu banca si au o preconceptie ca le va fi foarte dificil sa ajunga pe piata de capital, ca sunt prea mici pentru listare pe bursa si emisiuni de obligatiuni


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Forvis Mazars: Concurenta crescuta si factorii geopolitici influenteaza strategiile top managementului si pot incetini dezvoltarea companiilor

   
  • Concurenta crescuta si instabilitatea geopolitica accentuata sunt principalele tendinte identificate care pot incetini dezvoltarea companiilor – 35% (in crestere cu 13 puncte) si, respectiv, 30% (in crestere cu 8 puncte fata de 2024).
  • Liderii se asteapta ca incertit  Citeşte articolul integral