„Suntem in discutii de listare cu cea mai mare banca din Republica Moldova, maib. Exista un interes foarte foarte mare al companiilor din Republica Moldova sa se listeze pe bursa de la Bucuresti. Singura problema pe care o intampinam, vointa exista de ambele parti, practic de toate partile pentru ca sunt aici mai multi jucatori implicati – si Banca Nationala a Moldovei pentru ca specificul legislatiei lor este de asa natura, ei de exemplu sunt proprietarul depozitarului, ASF, emitentul care daca s-ar putea maine sa fie listat la Bucuresti, insa la ce lucram acum impreuna cu partenerii nostri din Republica Moldova lucram in sensul ca le oferim consultanta, le oferim sfaturi la armonizarea legislatiei pentru ca noi suntem conectati la legislatia europeana si pentru ca o companie dintr-un stat tert sa se poata lista in Romania trebuie ca legislatia din acel stat sa poata sa permita acest lucru. Speram ca acest lucru se va intampla anul acesta”, a declarat Bogdan Chetreanu, Sef serviciu Emitenti si Oferte publice la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in cadrul MIRSANU IPO CHALLENGE 2024, eveniment organizat pe 25 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru comunitatea pietelor de capital.
Intrebat daca dupa rezolvarea problemelor tehnice de reglementare, daca se asteapta dupa maib sa urmeze listarea altor companii mari din Moldova pe piata de la Bucuresti, Bogdan Chetreanu a raspuns:
„Absolut. Da. (…) Toti se indreapta catre bursa de la Bucuresti”.
„Cred ca va mai fi inca o listare in acest an, o companie privata din Romania. Nu am date, nu am nume si chiar daca as sti nu as putea sa vi le dezvalui pentru ca mai sunt aici oameni care au lucrat cu noi in calitate de consultanti. Noi suntem foarte proactivi si foarte business oriented in ceea ce priveste listarile cel putin. Exista o cutuma. O companie daca vrea sa faca un IPO vine la ASF sa discute mult inainte de a depunde documentatia tocmai ca sa ne asiguram ca e totul in regula. Deci, sper ca inca o companie va fi in 2024.”, a spus reprezentantul ASF.
In acest moment, intra in linie dreapta pe bursa de la Bucuresti IPO-ul companiei de energie Premier Energy.
„Pot sa va spun ca sunt in curs sa depuna documentatia finala la ASF, deci asteptam intr-un timp foarte scurt aceasta companie sa iasa pe piata. Nu va pot spune valori pentru ca, in primul rand, nu le stiu si chiar daca le-as sti n-as putea sa vi le spun”, a precizat Bogdan Chetreanu.
Pe langa companiile antreprenoriale, vor mai veni listari din partea companiilor de stat?
„Sigur vor mai fi listari din partea statului pentru ca avem obligativitate din PNRR sa listam cel putin 3 companii. Pana acum nu am avut semnale in sensul asta, dar probabil ca urmeaza sa se intample.”, a spus reprezentantul autoritatii de reglementare in domeniul pietelor de capital.
„In ceea ce priveste companiile de stat, (…) bursa s-a cam bazat pe companiile de stat ceea ce nu este un lucru rau, este un lucru foarte bun. Ar fi fost si mai bine daca Romania ar fi avut legislatia din Polonia, care obliga toate companiile de stat care voiau sa se privatizeze sa o faca prin intermediul bursei. Ar fi fost mult mai bine, dar asta e, lucram cu ce avem, nu putem sa dam timpul inapoi.”, afirma Bogdan Chetreanu.
Pana acum, companiile private antreprenoriale au facut IPO-uri pe piata principala a bursei de la Bucuresti, care au totalizat aproape jumatate de miliard de euro in ultimul deceniu incepand cu 2014, potrivit datelor prezentate de catre ASF.
„Sa facem o trecere in revista cu ce s-a intamplat in ultimii 10 ani pentru ca in 2014 s-a intamplat listarea Electrica, cea mai mare din acea vreme. Si dupa aceea a urmat Medlife, deci o companie privata care a strans din IPO in jur de 51 mil. Euro. In 2017, a urmat Digi, operator de telecomunicatii, firma inregistrata in Olanda, dar listata numai la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea ofertei la acea data fiind de 205 mil. Euro. In 2018, a urmat Purcari, un emitent din Republica Moldova, dar incorporat in Cipru, care s-a listat exclusiv pe piata de la BVB, ei au strans atunci 40 mil. Euro. Vine anul 2021 care dupa ce toti l-am vazut si l-am trait, toti am sperat ca o sa fie un trend, din pacate nu a fost asa, tot mai speram. Atunci au fost 3 listari mari. Deci a fost One-ul cu 53 mil. Euro, TTS cu 58,5 mil. Euro si a urmat, ultima a fost Aquila, cea mai mare dintre cele trei, cu 74 mil. Euro. Aici s-a cam terminat, a venit apoi anul 2022. Dupa cum stim, contextul international a fost de asa natura pentru ca a inceput razboiul din Ucraina. Nu s-a mai intamplat nimic. A venit anul 2023 cu ceea ce asteptam de foarte multi ani cu Hidroelectrica, care daca nu ma insel a fost cea mai mare listare din Europa si oricum in top listari in lume, cu aproape 2 mld. Euro”, a detaliat reprezentantul ASF.
De asemenea, in 2017 a avut loc IPO-ul companiei private Sphera Franchise Group, cu un IPO de 62 mil. Euro.
„Pe piata Aero, a existat o efervescenta in 2021 au fost vreo 20 de companii. Cred ca in 2022 cam la fel, specificul acestor listari este ca in general nu se fac prin oferta, cred ca au fost una sau doua exceptii cand s-au facut prin oferta publica si mai urmeaza una acum daca nu ma insel. Dar astea sunt raritati, de obicei se face prin plasament privat, urmat de listare tehnica la BVB. Dar am avut de exemplu companii de foarte mare succes care au luat acest drum, care au facut oferta privata, apoi s-au listat si acum sunt pe piata reglementata cum e de exemplu Arobs Transilvania, unicorn romanesc cu capitalizare de peste 1 mld. RON.”, a adaugat Bogdan Chetreanu.
De ce nu se listeaza mai multe companii antreprenoriale pe bursa de la Bucuresti?
„Eu zic ca mentalitatea antreprenorilor in Romania este cea mai mare bariera. Daca stam sa ne uitam la marile companii la multinationale, deci cele care sunt practic motorul economiei mondiale, cele care aduc cea mai mare plusvaloare, ce au ele in comun?! Cu foarte mici exceptii, toate sunt listate pe bursele mari. Adica pentru o companie americana sau din Vest, in general, sa fii listat pe bursa de la New York sau de la Londra este deja o chestie de prestigiu, cand ajungi la un anumit nivel trebuie neaparat sa fii acolo pentru ca altfel nu existi, nu te baga nimeni in seama.”, a punctat reprezentantul Autoritatii de Supraveghere Financiare.
„Din pacate, ASF nu prea are ce sa faca. Aici e mai mult treaba intermediarilor, a bursei sa fie un pic mai agresivi, mai convingatori. Eu nu vad de ce nu ar fi Dedeman, compania care produce Borsec, de ce nu ar fi Cristim pe piata de capital?! Avem atatea, am spus aici cateva companii care sunt modele de antreprenoriat, modele de succes. In aceste trei cazuri, putem spune ca nu au nevoie de bani, stau pe foarte mult cash, dar inca o data depinde de ceilalti actori din piata sa-i convinga ca e frumos sa fii listat, sa fii pe piata de capital si ca avantajele sunt mult mai multe decat dezavantajele cum ar fi cerintele de disclosure”, a mai declarat Bogdan Chetreanu, Sef serviciu Emitenti si Oferte publice la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in cadrul panelului Tendinte ale pietei de capital din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2024 sunt Mazars, BCR, Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Globalworth si Vetimex Capital sunt Suporting Partners ai evenimentului.
Citeste aici toata seria MIRSANU IPO CHALLENGE 2024