„Suntem un mare furnizor de fonduri atat pe partea de equity (investitii de capital), cat si de debt (datorie). In Romania, am semnat anul trecut acorduri de 658 mil. Euro, asta dupa alte 710 mil. Euro in 2022. Asta este ceva mai mult decat am facut in perioada dinainte de criza Covid, cand eram undeva la 400 mil. Euro”, a declarat Andrei Svoronos, Principal banker in cadrul biroului de la Bucuresti al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD), la MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2024, eveniment online organizat pe 27 iunie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
„Pe partea de equity, am inregistrat anul trecut investitii de 53 mil. Euro, din care investitiile directe de capital (direct equity) au fost de 29,5 mil. Euro, iar pe partea de fonduri (equity funds) am avut investitii de 23,6 mil. Euro. Investitiile equity (de capital) reprezinta o bucata semnificativa. Facem parte din clusterul EBRD pentru Europa de Sud – Est (SEE) alaturi de Serbia, Balcanii de Vest si Bulgaria, si in regiunea noastra, noi reprezentam circa 40% din investitiile totale, atat pe partea de fonduri, cat si de investitii directe de capital.”, a adaugat acesta.
„In ceea ce priveste portofoliul de obligatiuni, suntem un foarte mare contributor, institutiile financiare internationale (IFI) au contribuit in ultimii ani la emisiunile MREL. In perioada 2009 – 2022, circa 40% din totalul emisiunilor a mers catre IFI, ceva mai putin anul trecut, insa dupa inceperea razboiului din Ucraina alocarile de capital au fost chiar mai mari. Uneori, IFI-urile impreuna au atins 60% din alocarile totale din fondurile de pe partea de emisiuni de obligatiuni.”, a punctat Andrei Svoronos.
„In regiunea noastra, asta insemnand atat Europa Centrala si de Est (CEE), cat si Europa de Sud – Est (SEE), «all in all» avem un portofoliu de 2,9 mld. Euro, din care Romania inseamna circa 25%, ceea ce este un pic mai mult decat Polonia, ceea ce poate fi putin surprinzator data fiind marimea economiilor, in conditiile in care Romania este in jurul a 300 mld. Euro in acest an daca totul merge bine, iar Polonia la peste 800 mld. Euro. Noi avem circa 720 mil. Euro alocate pe partea de obligatiuni, iar ei (in Polonia – n.r.) sunt la aproximativ 670 mil. Euro, in timp ce Grecia este mult in spate cu 300 mil. Euro.”, a detaliat reprezentantul EBRD.
„Am contribuit la vasta majoritate a emisiunilor de obligatiuni. Numai in ultimii 2 ani, am avut 420 mil. Euro partea noastra, ceea ce inseamna 14% din tot ce a fost pus pe piata pe partea de obligatiuni si am sustinut tot ce a fost listat pe bursa din Romania, dar si ceea ce s-a intamplat pe pietele internationale pentru ca unele dintre bancile locale si-au listat international obligatiunile cum a fost, de exemplu, Banca Transilvania, care a avut o emisiune inaugurala pe piata din Dublin sau Raiffeisen, care a facut cateva listari la Viena, dar «all in all» noi am fost unul dintre cei mai mari furnizori de capital pentru emisiunile de obligatiuni corporative din Romania, in special din sectorul bancar.”, explica Andrei Svoronos.
„Al doilea nostru pilon pe partea de obligatiuni a fost sectorul real estate, unde am avut alocari mari catre unii jucatori care opereaza in regiunea mai mare si ma refer aici la NEPI si MAS in sectorul de retail. Cu NEPI am avut un acord – cadru, in perioada 2017 – 2019 am avut alocari semnificative catre ei. Am avut contributii de 70 mil. Euro, 90 mil. euro, 150 mil. Euro mai tarziu in sectorul de real estate, unde la un moment dat am participat la emisiunile de obligatiuni ale Globalworth, dar si pe segmentul de logistica la emisiuni CTP si VGP, unde am avut contributii semnificative la diferite runde. In sectorul non-financiar, a fost tranzactia Autonom, unde a fost o emisiune cu link de sustenabilitate de 48 mil. Euro, din care partea noastra a fost 10 mil. Euro. Am participat, de asemenea, la emisiunea de obligatiuni a municipiului Bucuresti din 2022.”, a mai spus acesta.
„Vreau sa punctez ca avem alocat pentru Romania un cadru pentru emisiuni corporative de 150 mil. Euro, din care putem sa luam pana la 30% dintr-o emisiune de titluri pentru maturitati intre 3 si 8 ani, insa evident avem nevoie sa fie un unghi «verde» la aceste investitii.”, a subliniat reprezentantul EBRD.
„In ceea ce priveste tranzactia cu Banca Transilvania, aceasta este una dintre investitiile noastre pe termen lung. Am avut initial o participatie de 15%, acum avem 5,2% si noi credem ca astfel contribuim la cresterea free float a acestui emitent, nu pentru ca Banca Transilvania ar fi fost o detinere ilichida, dimpotriva fiind una dintre cele mai lichide actiuni de pe piata.”, a precizat Andrei Svoronos.
EBRD a vandut pe 27 iunie 2024 un pachet de 1,7% din Banca Transilvania, banca a carei capitalizare bursiera este de peste 26 mld. RON (5,2 mld. Euro) pe bursa de la Bucuresti,
Institutia financiara internationala a intrat ca actionar semnificativ in 2001 in Banca Transilvania prin achizitia unui pachet de 15% din actiunile acesteia.
Vanzarea participatiei la Banca Transilvania are legatura cu participarea la IPO Premier Energy din mai 2024 pentru a mentine o anumita expunere a portofoliului EBRD fata de Romania?
„Nu, nu este o chestiune privind expunerea din Romania pe segmentul de equity. Premier Energy este o alta investitie de care suntem mandri. Am luat aproximativ 3,2% din companie si circa 11% din totalul IPO-ului. Credem foarte mult in strategia Premier Energy pe piata si credem ca contributia noastra da un semnal de relevanta pentru participantii in cursul procesului IPO, dar in ceea ce priveste expunerea pe Romania, noi avem in plan sa o crestem. Este evident pentru toata lumea ca avem nevoie sa ne reducem unele dintre participatii in special daca suntem de o anumita perioada de timp intr-o anumita companie”, a punctat reprezentantul EBRD.
Cand se asteapta EBRD sa faca un exit complet din Banca Transilvania?
„Nu avem un orizont clar de exit pentru ca suntem foarte incantati de performanta actiunilor Banca Transilvania si a altor titluri listate din Romania cum este de exemplu Digi. Au o performanta buna, ofera dividende foarte atragatoare, isi cresc amprenta in tara, deci nu este un exit clar in acest moment, dar desigur trebuie sa fim constienti de expunerea totala pe care o avem cu o contraparte pentru ca suntem in acelasi timp un furnizor semnificativ pe partea de debt (datorie) in ceea ce priveste portofoliul de obligatiuni si avem si alte relatii de afaceri cu ei pe care trebuie sa le avem in vedere in contextul expunerii generale. Dar pot sa va spun ca suntem foarte multumiti de performanta Bancii Transilvania si a altor investitii din portofoliul din Romania de companii listate si nelistate.”, a precizat Andrei Svoronos.
„Mai avem 2 tranzactii pe partea de equity in acest an. Una este reteaua de statii de alimentare Eldrive, care este originara din Bulgaria, dar care este prezenta si in Romania si Lituania, avem o investitie de 15 mil. Euro cu ei. De asemenea, avem o tranzactie quasi equity cu fondul de investitii Integral Venture Partners pentru reteaua O’Fresh Vending, in ceea ce a fost un instrument de plata personalizat in cadrul acestei tranzactii”, a spus Andrei Svoronos.
Ce planuri are EBRD pe partea de tranzactii equity in Romania?
„Cel mai probabil vom mai avea una sau doua tranzactii in acest an, ceea ce cred ca pentru piata locala este un numar destul de semnificativ de tranzactii in spatiul equity (investitii directe de capital) pe care le putem face intr-un an”, a declarat Andrei Svoronos.
„Suntem o banca de dezvoltare, avem mandatul nostru sa ne uitam la investitii sa fie verzi, incluzive, reziliente, bine administrate. In termeni de investitii de capital, ne uitam la unii parametri, in esenta criteriul este sa avem un tichet minim sa zicem de 10 mil. Euro, daca ne place foarte mult tranzactia, sectorul, echipa, putem merge putin mai jos. Apoi ne uitam intr-un mod foarte similar cu fondurile de private equity, avem nevoie sa urmarim un IRR (randament) al investitiei de capital, aici regula este de 15% in sectorul corporate, in alte sectoare poate fi putin mai mic cum este cazul utilitatilor sau in real estate.”, a spus reprezentantul EBRD.
„Suntem investitori minoritari, in general luam pachete de 15 – 20%, chiar mai putin in unele tranzactii, dar putem merge si mai sus in anumite sectoare, insa nu peste 35%. Perioada tipica de investitie este de 5 la 7 ani, nu avem presiune din partea unor investitori LP sa facem exit dintr-o anumita investitie, si daca suntem cu adevarat confortabili putem sta putin mai mult. Nu suntem sub presiunea unor cicluri de investitii catre exit intr-un anumit moment asa ca putem astepta momente mai bune pentru exit la investitiile noastre”, a mai spus Andrei Svoronos, Principal Banker in biroul de la Bucuresti al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD), la panelul Institutii Financiare Internationale (IFI) in cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2024 sunt Raiffeisen Bank Romania si NNDKP.
Citeste seria de articole MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2024
MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2024: Investitorii se uita la lucruri specifice din clasa lor de active si investesc in story-ul unei companii, ei nu investesc in trenduri, ceea ce inseamna ca unde esti localizat devine aproape secundar. Ce tendinte si ce randamente urmaresc investitorii strategici, institutii financiare internationale, investitorii in Private Equity, Venture Capital, piete de capital, asset management, companii antreprenoriale, investitorii din real estate si piata de NPL
Aleksandar Dragicevic, MidEuropa: In cazul unui exit, ne rezervam optiunea sa vindem Regina Maria cu totul, adica pietele din Romania si Serbia, sau optional separat. Suntem interesati sa facem noi achizitii in acest an in Romania in sectorul de tehnologie si in sectorul de consum
Florin Visa, Early Game Ventures: La fondul 1 avem rezervat 15% dry powder din capitalul fondului pentru inca 2 – 3 ani de tranzactii follow on cu companiile din portofoliu. Cand facem o investitie, daca nu vedem potentialul ca la un exit peste 5 – 6 ani sa recuperam de 10 ori suma investita inseamna ca nu ne respectam obiectivul de early stage investitor
Richard Wilkinson, CTP: Cresterea capitalului domestic si regional in pietele CEE este una dintre cele mai importante dezvoltari pe piata imobiliara pentru ca asta creeaza o piata sustenabila si predictibila pe termen lung. Activele din CEE sunt subevaluate pe termen lung, iar randamentele in regiune sunt foarte atractive in timp ce yield-urile din Europa de Vest au ajuns la niveluri „nebunesti”
Andrei Svoronos, EBRD: Avem in Romania un cadru pentru emisiuni de obligatiuni corporative de 150 mil. Euro, din care putem sa luam pana la 30% dintr-o emisiune la maturitati intre 3 si 8 ani daca tranzactiile au un unghi „verde”. De ce EBRD a facut exit partial din Banca Transilvania si ce urmeaza? „Cel mai probabil vom mai avea una sau doua tranzactii equity in acest an in Romania”
Mihail Ion, Raiffeisen Bank: Ne concentram pe crestere organica pe piata pensiilor private facultative. Ce planuri are Raiffeisen Bank pe piata de asset management si cu emisiunile de obligatiuni
Ramona Jurubita, Foreign Investors Council (FIC): Investitorii strategici considera ca Romania are o forta de munca competitiva fata de alte piete, chiar daca ne zbatem sa gasim resurse. Vedem multa miscare la investitori in FMCG, retail, energie regenerabila, servicii financiare si medicale, respectiv tech
Liviu Dragan, Druid: Pentru noi, SUA este piata strategica, apoi Europa, in timp ce Asia si Australia sunt piete oportuniste in care tot cheltuiesti bani si ai promisiuni, dar nu se intampla lucruri spectaculoase. Intotdeauna va fi o problema intre asteptarile unui investitor si valoarea companiei. Nu toate companiile isi ating tintele si atunci apar o gramada de probleme privind evaluarea companiei
Adriana Gaspar, NNDKP: Sectoarele de care sunt interesati investitori private equity sunt interesante si pentru investitorii strategici care mai au in vizor si energia regenerabila, IT, logistica sau sectorul agribusiness. Un factor descurajator pentru investitori este slabiciunea prelungita la nivelul institutiilor de reglementare, cu exceptia celor din sectorul bancar si al serviciilor medicale
Adrian Tanase, BVB: Sectorul de investitori buy side este mult inaintea oportunitatilor create pe partea de vanzare. Autoritatile trebuie sa fie foarte atente sa fie create oportunitati pentru a atrage banii din fondurile de pensii altfel va trebui sa fim mai relaxati cand vedem ca vor alege sa investeasca in alte piete
Bill Watson, Value4Capital: Una dintre provocarile cu care se confrunta piata de private equity din CEE este ca multi dintre investitorii din Europa de Vest urmaresc fonduri mari si nu fac angajamente de investitii in runda aceasta in regiune ceea ce trage in jos marimea fondurilor aflate in curs de strangere. „Un IRR mic nu hraneste la fel de multi oameni ca un multiplu mare”
Cosmina Marinescu, Kruk: Pretul de achizitie al portofoliilor pe piata managementului datoriilor este in crestere ceea ce duce la scaderea randamentului. Vor exista in continuare exituri de jucatori din piata de NPL, iar noi suntem suntem interesati de tot ce inseamna potential de investitie
Camelia Dragoi, EIF: Fondul European de Investitii a finantat cu peste 1 mld. Euro peste 150 de companii din Romania, printre care UiPath, Regina Maria sau Profi. Suma investita de toate fondurile de investitii cu focus pe Romania nu depaseste 300 mil. Euro, insa cifrele vor creste dupa ce fondurile cu alocari din PNRR vor fi in plina faza de investitii
Ivan Kurtovic, InterCapital Asset Management: Romania este prima investitie ca geografie cu peste 25% pondere in cadrul unui fond de actiuni pe care il avem focusat pe investitii in Europa de Sud – Est
Dan Lupu, Earlybird: Este inca in derulare procesul de ajustare al asteptarilor antreprenorilor fata de evaluarile la care vor sa ridice finantare pentru start-upuri. Pana la urma valorile la care se fac finantarile in venture capital nu au nicio baza teoretica legata de activitatea firmei, este strict o negociere intre cel care ofera finantarea si cel care o cere
Cristian Nacu, IFC: Instrumentele noastre de finantare sunt la nivelul preturilor din piata, nu vrem sa concuram bancile sau alte institutii financiare, insa randamentele noastre sunt mai complexe pentru ca proiectele noastre trebuie sa aduca o contributie puternica la dezvoltarea tarii. In fiecare an am pus circa 100 – 150 mil. USD in fonduri de private equity si venture capital din regiune, iar in ultimii 2 ani am investit peste 500 – 600 mil. USD in obligatiuni
David Jennison, STJ Advisors: Cred ca piata de capital din Romania este inaintea multor piete din Europa datorita combinatiei dintre cererea puternica din zona fondurilor de pensii si a investitorilor de retail. Si investitorii in titluri cu venit fix si investitorii in actiuni se uita la lucruri specifice din clasa lor de active si investesc in story-ul unei companii, ei nu investesc in trenduri, ceea ce inseamna ca unde esti localizat devine aproape secundar
Adrian Rosoaga, BCR Seed Starter: Fata de un fond de venture capital, suntem mai putin agresivi in termen de randamente si suntem mai flexibili pentru ca nu avem presiune de exit intr-un anumit orizont de timp. Ideal ti-ai dori sa ajungi sa iti recuperezi valoarea in intregime a fondului din una – doua investitii
Radu Dobre, APS Holding: Fiscalitatea reprezinta un impediment substantial pentru vanzatorii de portofolii. Ne vom uita alaturi de partenerii si investitorii nostri la orice oportunitate fie ca este vorba despre private lending, fie ca este vorba de achizitia de alti jucatori din piata NPL
Petr Stohr, Premier Energy: Fondurile de pensii din Romania si din regiunea CEE ca si tip de investitor au avut cea mai mare pondere la IPO Premier Energy si au ajuns sa detina in jurul a 10% din firma. Compania de furnizare de energie CEZ Vanzare este o piesa de baza in modelul nostru integrat de afaceri in timp ce nu era un activ de baza pentru un investitor in infrastructura ca Macquarie
Ciprian Nicolae, ACP Credit: Vedem cerere de capital in special in raza tichetului nostru de finantare de circa 10 mil. Euro. Noi ca si fond de private debt putem sa ne desfasuram capitalul in spatiul dintre banci si private equity
Evtim Chesnovski, Integral Venture Partners: In spatiul mai larg al pietelor CEE, daca ai capital dry powder sunt multe oportunitati de investitii pe piata companiilor mici si medii la tranzactii sub 100 mil. Euro, chiar sub 50 mil. Euro valoare de intreprindere. Vom investi circa 20 – 25% din fondul nostru regional pe piata din Romania
Tomasz Mrozowski, MCI Capital: Vedem o incetinire a fluxului de tranzactii in CEE fata de Europa de Vest. Suntem interesati in special de investitii in sectorul de tehnologie si avem de cheltuit 200 – 300 mil. Euro pentru achizitia de active in regiune in tichete de la 20 mil. Euro la 100 mil. Euro per tranzactie