MIRSANU.RO

publicat la: 20.12.2021  22:44

Florin Ilie, ING: Piata de finantare corporate din Romania a trecut peste 2 mld.euro in 2021, daca excludem refinantarile. Energia are o pondere de aproape jumatate din piata de finantare corporate, alte motoare sunt food&agri, real estate si sectorul medical

Sursa: ING Bank.
 

Piata de finantare corporate din Romania a fost in acest an peste 2 mld. euro, daca nu sunt incluse si refinantarile, estimeaza Florin Ilie, Deputy CEO si Head of Wholesale Banking ING Bank Romania.

“Daca excludem refinantarile, cred ca a fost peste 2 mld. euro piata. Daca le punem si pe ele, piata arata altfel. In Romania este greu de estimat year-on-year (an pe an – n.r.). Piata a mers in sus pe finantari corporate trasa foarte tare mai ales de energie, energia are o pondere mare daca te uiti aici, probabil jumatate“, a declarat Florin Ilie, coordonatorul portofoliului de finantare corporate ING Bank Romania la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021. 

Estimarile privind dimensiunile pietei de finantari corporate vizeaza sectorul imprumuturilor acordate companiilor cu o cifra de afaceri anuala de minim 100 mil. euro.

“Daca te uiti cum se finanteaza sectorul corporate exista in continuare o pondere destul de mare a finantarilor pe termen scurt pentru fond de rulment, pentru working capital -capital de lucru si astea pot sa ajunga uneori si pana la jumatate din finantarea din piata. Este o suprapondere vizavi fata de ce s-ar intampla intr-o piata mai matura“, explica Florin Ilie.

“Finantarile relevante mari de care vorbim in fiecare an, probabil ca principalele sectoare la care s-au uitat finantatorii sau la care a existat cerere au fost energia, industria alimentara si agricola, real estate si domeniul medical. Astea sunt principalele arii care au investit. Informatia este incompleta si afectata de segmentari. Finantarile au fost destul de echilibrate intre euro si lei, refinantarile au fost probabil la o treime sau intre o treime si jumatate pentru ca au fost si cu add-onuri, deci majoritatea au fost totusi new money (finantari noi – n.r.). Daca excludem refinantarile, probabil finantarile noi au fost la 60% si ceva achizitii, add-on-uri, bani noi sau bridge-uri catre un bond“, explica bancherul ING.

“Acum, daca ne uitam la ce s-a intamplat la totalitatea pietei, piata a crescut ca expunere, bilanturile bancilor au crescut pe corporatii si a doua jumatate a anului a fost un reviriment chiar si fata de jumatatea anului, as estima in functie de segmentari cresterea undeva intre 10 si 15% e probabil realist de estimat in termeni nominali, dar fiindca e si in lei si in euro, discutia poate merge spre statistica pe urma. Piata a crescut, calitatea  debitorilor, a riscului de credit a fost foarte buna, peste asteptari as spune, cine a fost un creditor prudent probabil ca a avut un an foarte bun in ceea ce priveste provizioanele, deci costul riscului a fost sub cel scontat, probabil ca este principala sursa de crestere a profitului bancar. Bancile nu au vazut atatea credite neperformante atatea cat se asteptau, dimpotriva.  Asta este o lauda adusa economiei“, afirma Florin Ilie.

“Ma astept dupa energie, food & agri sa fie un sector de efervescenta pe urmatorii ani de zile.  Sustenabilitate se finanteaza mult si in real estate, in special real estate ul industrial si comercial adica pentru retail, birouri si centre logistice. Vad in continuare finantari in sectorul medical avand o evolutie ascendenta“, spune reprezentantul ING Bank Romania.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 sunt Immofinanz, Dentons, Bursa de Valori București, ING Bank România, Prefera Foods, Alro, Mazars, Schoenherr și DLA Piper România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Laurentiu Stan, exit planning advisor: Antreprenorii la inceput de drum se finanteaza din fonduri proprii, iar dupa ce incep sa creasca au nevoie de finantare de datorie. Ei sunt obisnuiti cu banca si au o preconceptie ca le va fi foarte dificil sa ajunga pe piata de capital, ca sunt prea mici pentru listare pe bursa si emisiuni de obligatiuni

  „Toti antreprenorii sunt preocupati de crestere, iar pentru accelerarea cresterilor, au nevoie de finantare. Antreprenorii aflati la inceput de drum se finanteaza din fonduri proprii, din capitaluri proprii. La un moment dat, cand incep sa creasca si sa ajunga la un anumit nivel spre maturitate nu  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Eugeniu Baltag, Purcari: Prin parteneriatul dintre fondatorul companiei, IFC si fondul de investitii Horizon Capital s-a ajuns la o formula de mijloc si am prins valul IPO in 2018. Dupa listare, ne-am finantat tranzactiile M&A din propriul cash si credit bancar, dar vom folosi pe termen mediu oportunitatile de pe piata de capital pentru a emite actiuni suplimentare si a finanta tranzactii

  „Istoria moderna a companiei a inceput in 2003, cand fondatorul nostru, dl. Victor Bostan intr-un ritm alert a achizitionat 4 vinarii - Chateau Purcari, vinaria Bostavan, crama Ceptura Dealu Mare si distileria Bardar, in care lucrurile erau roz, se exportau 85% spre pietele CSI (Comunitatea Statel  Citeşte articolul integral