MIRSANU.RO

publicat la: 11.05.2023  14:30

Roland Berger: Numarul de tranzactii realizate de fondurile private equity in Romania va creste in 2023. IT, servicii medicale, FMCG, retail, logistica, pe lista tintelor de achizitii pentru fondurile de investitii

 

Managerii fondurilor de private equity active pe plan local estimeaza ca numarul de oportunitati de investitii atractive va creste in Romania in 2023, ceea ce va conduce implicit la un numar mai mare de tranzactii finantate de private equity, potrivit consultantilor Roland Berger.

„Piața de private equity din Romania se afla intr-un stadiu diferit fata de celelalte tari din Europa, si implicit prioritatile jucatorilor pentru anul in curs sunt diferite”, a declarat Szabolcs Nemes, Managing Partner Roland Berger Romania. 

Prioritatile sunt diferite in piața de private equity din Romania comparativ cu restul Europei. Astfel, fondurile de investitii cu activitate locala se vor concentra anul acesta in principal pe realizarea de investitii noi si dezvoltarea companiilor din portofoliu, in timp ce fondurile din celelalte tari din Europa intentioneaza sa se orienteze mai mult pe faza de vanzare a investitiilor existente, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Sectoarele IT, software si solutii digitale precum si cel de servicii Medicale sunt considerate a fi cele mai atractive pentru investițiile de private equity, atat la nivel local, cat si in Europa, arata raportului „Perspectiva industriei de Private Equity in 2023”, realizat de catre consultantii Roland Berger. Alte sectoare de interes pentru fondurile de investitii active pe piața locala sunt cel al bunurilor de larg consum si Retail precum si cel de Logistica & Servicii. 

In Romania, 92%, respectiv 75% dintre expertii intervievați anticipeaza un numar mare de tranzactii, anul acesta, cu implicarea fondurilor de investitii in aceste industrii, in aceasta ordine. Podiumul local este completat de sectorul de Bunuri de larg consum & Retail, precum si de cel de Logistica & Servicii. La nivel european, sectoarele de Energie & Utilitati si cel de Infrastructura par sa atraga un interes mai mare din partea fondurilor de investitii, 43% respectiv 42%. Activele din domeniul energiei regenerabile si serviciile conexe, in particular, sunt din ce in ce mai interesante pentru fondurile de private equity. Acestea vor juca un rol important pentru investitiile viitoare pe masura ce are loc tranziția energetica.

Studiul firmei de consultanta in management este rezultatul discutiilor cu circa 1.700 de experti din industria de private equity din Europa, in conditiile in care in Romania peste 70% din fondurile active pe piata locala au participat la acest demers.

La nivel european, perspectiva pentru anul in curs este mai precauta. Doar 30% dintre profesionistii din domeniu se asteapta ca numarul de tranzactii de tip M&A realizate de fondurile de private equity sa creasca fata de anul precedent. La nivelul regiunii Europei Centrale si de Est numai 16% vad o crestere a numarului de tranzactii, sustin consultantii Roland Berger. Riscurile geopolitice si cresterea ratelor dobanzilor sunt principalele motive pentru asteptarile mai rezervate pe plan european, adauga acestia.

Situația variaz considerabil in diferitele tari europene. In tarile nordice, precum si in Spania sau Portugalia, se estimeaza o creștere cu peste 10% a numarului de achizitii realizate de fondurile de investitii. Perspectivele pentru Italia, Europa Centrala si de Est si Marea Britanie sunt insa mai temperate. In Germania, Elvetia si Austria, fondurile de investitii se asteapta doar la o usoara crestere a activitatii anul acesta.

Reducerea costurilor, digitalizarea si achizițiile aditionale sunt printre cele mai importante initiative pe care fondurile de private equity locale le au in vedere anul acesta pentru cresterea valorii companiilor din portofoliu, mai noteaza consultantii Roland Berger.

 

 

 

 

MIRSANU IPO CHALLENGE 2023

Equity. Debt. Capital markets.

Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 25 mai MIRSANU IPO CHALLENGE 2023, a doua editie a unui eveniment de continut concentrat asupra tranzactiilor IPO, a emisiunilor de obligatiuni si a tendintelor care preocupa investitori, antreprenori si comunitatea pietelor de capital in ansamblu.Detalii aici despre eveniment.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC si EBRD pregatesc pana la 40 mil. Euro cu care sa sprijine noul fond de investitii de venture capital Cogito Fund de 125 mil. Euro sa faca achizitii de participatii in companii din Romania si in pietele CEE

  International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (EBRD) sunt in curs sa aprobe investitii de capital cumulate de pana la 40 mil. Euro pentru a sustine ridicarea fondului de investitii regional Cogito Fund II, care va investi in companii de tehnologie din   Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

Early Game Ventures: La noul fond de venture capital de 60 mil. Euro pe care l-am lansat pentru Romania si regiune, niciun investitor nu are peste 10% din fond cu exceptia EIF. Romania va domina in 5 ani piata de VC din Europa Centrala si de Est, iar faptul ca aici nu a fost o puzderie de fonduri ca in Polonia va avea un impact pozitiv asupra profitabilitatii acestei clase de active

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a lansat oficial pe 9 mai 2024 al doilea sau fond de venture de capital, ce are la dispozitie 60 mil. Euro pentru a-i plasa in start-up-uri de tehnologie din Romania si de pe pietele de externe, cu focus pe Europa Centrala si de Est, potrivit informat  Citeşte articolul integral