MIRSANU.RO

publicat la: 31.10.2016  16:32

Banca Internațională de Investiții a cumpărat din banii strânși în septembrie pe bursa de la București obligațiuni ale firmei mamă a RCS & RDS în valoare de 14,5 mil.Euro, adică 4% din titlurile vândute investitorilor de compania de telecomunicații

 

Banca Internațională de Investiții (IIB), organizație internațională cu sediul la Moscova, a cumpărat din banii strânși în septembrie pe Bursa de la București, obligațiuni emise de Cable Communications Systems NV (CCS), compania – mamă a RCS & RDS, în valoare de 14,5 mil. Euro, potrivit unui anunț al IIB.

Din oferta RCS & RDS alocată investitorilor, IIB a luat un pachet de 4%. Suma de 14,5 mil. Euro reprezintă, de asemenea, 20,89 % din finanțarea strânsă în septembrie de IIB pe Bursa de la București.

La sfârșitul lunii septembrie 2016, IIB a încheiat o emisiune de obligațiuni în valoare de 300 mil. Lei (67,4 mil.Euro), cu maturitate de 3 ani și o dobândă anuală de 3,4%. Operațiunea intermediată de BT Capital Partners a fost suprasubscrisă de două ori.

Compania de comunicații și media RCS & RDS S.A. și firma – mamă a acesteia, Cable Communications Systems N.V., au finalizat recent refinanțarea grupului printr-o emisiune de obligațiuni în valoare de 350 mil. euro și un împrumut sindicalizat în valoare de până la 1,687 mld. Lei (aproximativ 375 mil. Euro).

Cererea din partea investitorilor instituționali locali și internaționali în ceea ce privește obligațiunile RCS & RDS a fost mare, iar emisiunea de obligațiuni a fost suprasubscrisă de aproape trei ori, precizează sursa citată.

”Finanțarea Cable Communications Systems NV, prin achiziționarea de obligațiuni este prima tranzacție de investiții a Băncii bazată pe finanțarea ridicată în timpul plasării cu mare succes a propriilor noastre obligațiuni pe Bursa de Valori București, în septembrie. Sunt încrezător că această practică va continua”, a precizat Denis Ivanov, vicepreședinte al IIB.

Banca Internațională de Investiții a semnat până acum investiții de peste 60 mil. Euro pentru companiile românești, iar valoarea totală a finanțării ridicate pe Bursa de Valori București a atins 411 mil. Lei (circa 90 mil. Euro).

Banca Internațională de Investiții a fost fondată în 1970 și are ca membre nouă țări, dintre care cinci state ale Uniunii Europene.

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 350 mil. euro de către Cable Communications Systems N.V., garantată de către RCS & RDS, s-a făcut cu scadența în 2023 și la o dobândă anuală de 5%. O altă componentă a tranzacției a constat în contractarea de către RCS & RDS S.A. a unui credit sindicalizat în valoare totală de până la 1,687 mld. lei, format din trei facilități de credit.

Obligațiunile RCS & RDS au rating B+, însoțit de perspectivă pozitivă din partea agenției financiare internaționale Standard and Poor’s, respectiv B1, însoțit de perspectivă pozitivă din partea agenției Moody’s.

RCS & RDS este deținut în proporție de 87% de către Cable Communications Systems NV, Zoltan Teszari cu 1,85%, compania având la rândul său un pachet de 9,1%, iar restul titlurilor sunt în posesia altor persoane fizice (1,94%) și juridice, conform ultimelor date disponibile.

Actionarii Cable Communications Systems sunt Zoltan Teszari prin intermediul RCS Management SA cu 57,87%, la care se adaugă o participație directă a omului de afaceri din Oradea de 4,6%, Carpathian Cable Investment Sarl cu 19,67%, Cable Communications Systems NV cu 8,17%, Celest Limited din Cipru cu 5,32%, fostul director general al RCS & RDS, Alexandru Oprea cu 0,93%, ING Bank NV cu 0,68%, TalJoshua Moses Almog cu 0,65%, EMC Management Consulting FZC cu 20,58%, Gustav Wurmboeck cu 0,46%, Ioan Bendei cu 0,38%, Gheorghe Maftei cu 0,36%, Mariuma Yarden cu 0,34%, potrivit datelor făcute publice.

Compania RCS & RDS a raportat venituri consolidate din operațiuni continue de 793 mil. Euro și EBITDA (câștiguri înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării) de 255 mil. Euro în ultimele 12 luni cu închidere în iunie 2016.

Peste 90% din veniturile CCS sunt generate în România și Ungaria ceea ce înseamnă că firma va fi mai puțin afectată la plata noii datorii de riscul ce derivă din cursul de schimb al valutelor.. Compania mai are clienți în Cehia, Spania și Italia.

Pe piața locală a telefoniei mobile, RCS & RDS are o cotă de piață de 11%, mult în urma Orange (36%) și Vodafone (22%).

Cota de piață la abonații de telefonie mobilă a RCS & RDS a crescut de la 6% în 2014 la 11% în iunie 2016, iar venitul mediu per utilizator (ARPU) a avut o creștere solidă.
Compania a anunțat în luna aprilie că are în portofoliul de clienți peste 2 milioane de conexiuni de internet fix, aproximativ 2,7 milioane de clienți de cablu TV, circa 700.000 de clienți de servicii DTH, respectiv 1,4 milioane de clienți pentru linii de telefonie fixă.

Principalii săi concurenți pe piețele de profil sunt Telekom România, UPC, Orange și Vodafone.

Compania a raportat pentru 2015 venituri totale de 2,698 mld. lei (peste 607 mil. euro, calculate la cursul mediu anual comunicat de BNR – n.r.), o pierdere de 22,9 mil. lei (5,2 mil. euro) la un număr mediu de 10.579 de angajați, potrivit ultimului bilanț făcut public de Ministerul Finanțelor Publice. Același bilanț indică datorii totale de 4,42 mld. lei (0,99 mld. euro), creanțe de aproape 700 mil. lei (156 mil. euro) și capitaluri totale de 559 mil. lei (125,9 mil. euro).

Tranzacțiile de refinanțare ale RCS & RDS sunt până acum cele mai importante finanțări din acest an pentru o companie locală.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Laurentiu Stan, exit planning advisor: Antreprenorii la inceput de drum se finanteaza din fonduri proprii, iar dupa ce incep sa creasca au nevoie de finantare de datorie. Ei sunt obisnuiti cu banca si au o preconceptie ca le va fi foarte dificil sa ajunga pe piata de capital, ca sunt prea mici pentru listare pe bursa si emisiuni de obligatiuni

  „Toti antreprenorii sunt preocupati de crestere, iar pentru accelerarea cresterilor, au nevoie de finantare. Antreprenorii aflati la inceput de drum se finanteaza din fonduri proprii, din capitaluri proprii. La un moment dat, cand incep sa creasca si sa ajunga la un anumit nivel spre maturitate nu  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Eugeniu Baltag, Purcari: Prin parteneriatul dintre fondatorul companiei, IFC si fondul de investitii Horizon Capital s-a ajuns la o formula de mijloc si am prins valul IPO in 2018. Dupa listare, ne-am finantat tranzactiile M&A din propriul cash si credit bancar, dar vom folosi pe termen mediu oportunitatile de pe piata de capital pentru a emite actiuni suplimentare si a finanta tranzactii

  „Istoria moderna a companiei a inceput in 2003, cand fondatorul nostru, dl. Victor Bostan intr-un ritm alert a achizitionat 4 vinarii - Chateau Purcari, vinaria Bostavan, crama Ceptura Dealu Mare si distileria Bardar, in care lucrurile erau roz, se exportau 85% spre pietele CSI (Comunitatea Statel  Citeşte articolul integral