MIRSANU.RO

publicat la: 19.04.2024  08:28

Emma Capital, holdingul de investitii al antreprenorului ceh Jiří Šmejc, a anuntat ca spera sa finalizeze in mai 2024 IPO-ul companiei de energie Premier Energy Group pe bursa de la Bucuresti. Proprietarul companiei se asteapta sa incaseze circa 25 mil. Euro de pe urma listarii unui pachet minoritar din compania de energie

 

Premier Energy Group, companie de energie aflata in portofoliul Emma Capital, a anuntat pe 18 aprilie 2024 ca intentioneaza sa listeze un pachet minoritar de actiuni pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

„Premier Energy Group intentioneaza sa obtina aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferinta, iar principalul sau actionar, EMMA Alpha Holding Ltd. („EMMA Capital”) intentioneaza sa vanda actiuni existente in valoare de aproximativ 25 de milioane de euro (impreuna „Tranzactiei de Baza”). In plus, Oferta va beneficia, de asemenea, de o optiune uzuala de supra- alocare oferita de EMMA Capital de pana la 15% din Tranzactia de Baza. Structura finala a Ofertei va fi stabilita in apropierea lansarii Ofertei si comunicata inainte de lansarea acesteia”, au precizat reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, compania si-a propus sa aloce banii pe care doreste sa ii obtina prin IPO pentru finantarea cresterii viitoare, tinta sa fiind in special productia de energie regenerabila.

Dupa finalizarea IPO-ului, asteptata sa aiba loc in mai 2024,  care se va adresa atat investitorilor de retail, actionarul majoritar al Premier Energy Group va ramane EMMA Capital, hondingul de investitii fondat de catre antreprenorul ceh Jiří Šmejc.

Tranzactia de listare a companiei private de energie se va adresa atat investitorilor de retail, cat si investitorilor institutionali.

IPO-ul va fi intermediat de un consortiu din care fac parte Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) si borkerul ceh WOOD & Company, care actioneaza in calitate de coordonatori globali comuni ai ofertei. Alpha Bank Romania S.A. si BT Capital Partners S.A. actioneaza in calitate de detinatori comuni ai registrului de subscrieri. STJ Advisors va actiona in cadrul IPO-ului ca si consultant financiar al Premier Energy Group, in timp ce UniCredit S.p.A. actioneaza, de asemenea, in calitate de consultant ESG al societatii in legatura cu oferta publica initiala.

„Ne mandrim cu faptul ca suntem una dintre companiile private de infrastructura energetica cu cea mai rapida crestere din Europa de Sud-Est, iar acum este momentul potrivit pentru Premier Energy Group sa lanseze un IPO si sa profite de oportunitatile interesante de dezvoltare accelerata pe care le va oferi o listare publica la Bursa de Valori Bucuresti.
Fiind unul dintre cei mai mari producatori, administratori si agregatori de energie solara si eoliana din Romania si Moldova, Premier Energy Group este bine pozitionata pentru a beneficia de cresterea prognozata a sectorului energiei regenerabile in regiune, valorificand totodata recenta achizitie strategica a CEZ Vanzare si istoricul nostru de succes in ceea ce priveste achizitiile complementare. Datorita modelului nostru de afaceri integrat vertical si diversificat, care ne permite sa obtinem marje de-a lungul intregului lant valoric si ne asigura stabilitate financiara, oferim o perspectiva investitionala deosebit de atractiva potentialilor investitori.” , a declarat Jose Garza, CEO Premier Energy Group.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetica integrata pe verticala si unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul energiei regenerabile din Europa de Sud-Est. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile in proprietate, management sau in dezvoltare in Romania si Moldova.
In Romania, grupul cu capital ceh este al treilea cel mai mare distribuitor si furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrica din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum si peste 840.000 de clienti, deservind aproximativ 70% din populatia Moldovei. In urma achizitiei CEZ Vanzare in Romania de la investitorul financiar global Macquarie Asset Management, Premier Energy Group deserveste in total un numar de aproximativ 2,4 milioane de clienti de energie electrica si gaze naturale in Romania si Moldova, majoritatea fiind clienti casnici si intreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost infiintata in 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din Romania in 2013, iar din 2019 activeaza pe piata energiei electrice din Republica Moldova.

Compania de energie administreaza circa 16% din capacitatea instalata de productie de energie solara si eoliana operata de catre producatorii independenti in Romania, dispunand de o capacitate de energeie regenerabila totala – detinuta, administrata si in dezvoltare – de 919 MW pe piata locala. In Republica Moldova, Premier Energy Groyp sustine ca are o cota de piata de 22% si o capacitate de energie regenerabila in proprietate, administrata sau in dezvoltare care totalizeaza 111 MW.

Premier Energy Group anunta ca mizeaza pe potentialul de dezvoltare al cererii de energie electrica din Republica Moldova, in contextul in care aceasta a demarat demersurile de aderare la piata Uniunii Europene.

Grupul a generat in 2023 venituri consolidate de 912 mil. Euro, profit net de 78,8 mil. euro si EBITDA ajustat de 127,7 mil. euro. 

Portofoliul de afaceri al EMMA Capital din Romania este unul mai larg.  Pe 18 aprilie 2024, Consiliul Concurentei a anuntat ca a autorizat preluarea de catre grupul EMMA Capital a  companiei Stratum Energy Romania LLC din SUA, impreuna cu Stratum Energy Romania LLC Wilmington, Sucursala Bucuresti si subsidiarele acesteia, respectiv Stratum Construct RO S.R.L. Romania si Stratum Production Romania, LLC (SUA).

Stratum Energy Romania LLC este un producator de gaze naturale ce opereaza perimetrul de gaze si ttței din Poduri, delimitat de concesiunea Moinesti EV-1, in judetul Bacau.

Intr-o privire mai ampla, grupul EMMA Capital controleaza in Romania un portofoliu de companii ce desfasoara operatiuni de furnizare si distribuție de gaze naturale, productie, furnizare si distributie de energie electrica si productie de energie de surse regenerabile (eolian și solar).

In ceea ce priveste piata de capital din Romania, IPO-ul Premier Energy Group vine dupa IPO-ul istoric din 2023 reusit de compania de stat Hidroelectrica, cea mai mare listare din istoria bursei de la Bucuresti, si la un an de la tentativa nereusita de listare a companiei private cu afaceri in agricultura Agricover.

Tematica tranzactiilor IPO va fi unul dintre subiectele de dezbatere ale evenimentului MIRSANU IPO CHALLENGE 2024, organizat pe 25 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Mai multe detalii despre eveniment sunt aici.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Premier Energy inchide cu succes o oferta publica initiala de 140 mil. Euro si intra in top 5 IPO de pe bursa de la Bucuresti, fiind al doilea IPO ca marime al unei companii private. Top 10 IPO al Bursei de Valori Bucuresti a strans peste 3 mld. Euro, din care companiile antreprenoriale au o pondere sub 20%

  Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 139,7 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori, potrivit informatiil  Citeşte articolul integral

Finanțări

Grupul DIGI a contractat credite de aproape 170 mil. Euro de la Citi si Santander pentru finantarea dezvoltarii retelelor de telecomunicatii si acoperirea nevoii de capital circulant

  Grupul de telecomunicatii DIGI a anuntat pe 14 mai 2024 ca a contractat credite in valoare totala de aproape 170 mil. Euro de la banci precum Citi si Banco Santander pentru a-si finanta planurile de expansiune si nevoia de capital circulant, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranz  Citeşte articolul integral