Adrian Mîrșanu

publicat la: 02.02.2015  16:09

Casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen asigură consultanța juridică locală a Lafarge în tranzacția de 6,5 mld. euro prin care francezii își fac exit-ul din România

 

Firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, una dintre cele mai mari de pe piața serviciilor juridice de afaceri, asigură consultanța locală a gigantului francez Lafarge din industria cimentului, au spus surse di piață pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Dosarul Lafarge în România implică, pe de o parte, fuziunea cu elvețienii de la Holcim care creează LafargeHolcim, cel mai mare producător de ciment din lume, iar pe de altă parte, înseamnă exit-ul grupului francez prin vânzarea tuturor afacerilor din România. Irlandezii de la CRH au anunțat astăzi că au intrat într-un angajament privind preluarea activelor vândute la nivel global de către Lafarge și Holcim pentru 6,5 miliarde de euro la valoare de întreprindere, ceea ce însumează pe lângă prețul ce va fi plătit pentru preluarea acțiunilor și asumarea datoriilor aferente respectivelor active.

Echipa de avocați de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, conduși de co-fondatorii Ion și Manuela Nestor, lucrează de mulți ani pentru grupul Lafarge, care este unul dintre clienții – cheie din portofoliu, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

De la intrarea Lafarge în România în 1997 odată cu privatizarea producătorului de ciment Romcim, francezii au dezvoltat una dintre cele mai mari și mai profitabile operațiuni străine de pe piața românească.

Istoria de 18 ani a Lafarge din România cuprinde achiziții precum privatizarea Romcim sau preluarea operatorului portuar Sicim de o importanță strategică pentru exporturile de ciment ale francezilor, asocieri – cu firma Arcom pentru producția de gips carton sau cu omul de afaceri Sorin Crețeanu în afacerea Lafarge Comnord, vânzări de active – cum a fost cazul cedării fabricii de ciment de la Aleșd către Holcim în 1999, vânzarea afacerii cu var către Simcor sau a fabricii de lângă București și a afacerii de gips carton către belgienii de la Etex în 2011, dar și celebra amendă de 28,5 mil. euro, aplicată celor trei producători de ciment în 2005 de către Consiliul Concurenței, cea mai dură pedeapsă aplicată până atunci de la înființarea instituției, acuzațiile autorităților vizând înțelegeri de tip cartel privind formarea prețurilor de vânzare la ciment.

Firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a fost înființată în 1990 prin asocierea avocaților români Ion și Manuela Nestor cu doi avocați americani, Andrew Kingston și Patricia Petersen. În 2001, acestui parteneriat al fondatorilor s-a alăturat și Ana Diculescu – Șova, cea care conduce departamentul de litigii din cadrul firmei. NNDKP s-a numărat alături de casa de avocatură Mușat & Asociații, fondată de avocatul Gheorghe Mușat, printre pionierii pieței de avocatură de afaceri din România.

Firma este una dintre cele mai mari din piața locală de profil după numărul de avocați și după venituri. Acoperă o gamă largă de servicii de consultanță juridică de la fuziuni și achiziții, finanțări, tranzacții pe piața de capital, tranzacții imobiliare, proprietate intelectuală, drept corporativ, energie, telecomunicații, infrastructură până la IT, concurență, litigii și consultanță fiscală.

A asistat numeroși investitori internaționali la intrarea pe piața românească și după aceea și are pe listă clienți precum Lafarge, Ford sau fondul de investiții Globalworth, conform informațiilor jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO. A fost implicată în cele mai mari privatizări – BCR (unde a asistat statul român), Petrom (unde a fost de partea OMV), Electrici și Distrigazuri – dar și în mari tranzacții private precum vânzarea Băncii Țiriac și apariția UniCredit Țiriac Bank sau achizițiile americanilor de la Smithfield din industria de procesare a cărnii de porc.



Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Premier Energy inchide cu succes o oferta publica initiala de 140 mil. Euro si intra in top 5 IPO de pe bursa de la Bucuresti, fiind al doilea IPO ca marime al unei companii private. Top 10 IPO al Bursei de Valori Bucuresti a strans peste 3 mld. Euro, din care companiile antreprenoriale au o pondere sub 20%

  Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 139,7 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori, potrivit informatiil  Citeşte articolul integral

Finanțări

Grupul DIGI a contractat credite de aproape 170 mil. Euro de la Citi si Santander pentru finantarea dezvoltarii retelelor de telecomunicatii si acoperirea nevoii de capital circulant

  Grupul de telecomunicatii DIGI a anuntat pe 14 mai 2024 ca a contractat credite in valoare totala de aproape 170 mil. Euro de la banci precum Citi si Banco Santander pentru a-si finanta planurile de expansiune si nevoia de capital circulant, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranz  Citeşte articolul integral