MIRSANU.RO

publicat la: 18.12.2015  23:58

Tranzacţia Triton a ajuns la final cu achiziţia pentru un preţ de 28 mil. Euro de către polonezii de la Kredyt Inkaso a portofoliului de credite neperformante de 340 mil. Euro al UniCredit. Kredyt Inkaso a strâns sub administrare portofolii neperformante locale cu o valoare nominală de circa 1 mld. Euro

 

Firma poloneză de recuperare a creanţelor Kredyt Inkaso a informat vineri investitorii de pe bursa de la Varşovia că a încheiat un acord cu UniCredit Bank pentru plata unui preţ de 28 mil. Euro pentru preluarea portofoliului de credite neperformante cu o valoare nominală de 340 mil. Euro.

Cumpărătorul are la dispoziţie trei luni de la data semnării acordului pentru plata preţului pentru portofoliul cunoscut investitorilor sub numele de Triton.  Acordul între cele două părţi mai stipulează că în cazul în care cumpărătorul nu reuşeşte să plătească preţul în termenul de trei luni stabilit atunci acesta va plăti către vânzător o penalitate de 10% din valoarea preţului, ceea ce nu va exclude însă dreptul UniCredit de a cere şi plata a altor compensaţii peste nivelul penalităţii, în valoare de 2,8 mil. euro.

Pe 15 decembrie, jurnalul de tranzacţii MIRSANU.RO anunţa că polonezii de la Kredyt Inkaso au depus ofertă angajantă pentru portofoliul Triton, alte oferte fiind înaintate de APS, respectiv de către APartners Capital, care are alături un fond de investiţii înregistrat în Kuwait şi pe Josh Silver, un trader specializat în situaţii speciale şi achiziţii de active depreciate pe pieţele emergente în cadrul Deutsche Bank.

Preţul agreat de vânzător şi cumpărător confirmă estimările jurnalului de tranzacţii MIRSANU.RO, care cota tranzacţia Triton în jurul valorii de 30 mil. Euro.

Discount-ul obţinut de polonezi este astfel de 91,8% faţă de valoarea nominală a creditelor aflate în portofoliu, care cuprinde şi active ale IMM-urilor.

Cu această proaspătă achiziţie, Kredyt Inkaso a ajuns să administreze portofolii neperformante locale în jurul a 1 mld. Euro la valoare nominală.

Kredyt Inkaso a înaintat ofertă angajantă şi pentru portofoliul Rosemary al Intesa Sanpaolo România, care este format dintr-un pachet de credite neperformante cu o valoare nominală de 287 mil. Euro. Pe lista ofertanţilor se mai află consorţiul format de AnaCap şi APS, consorţiul format de fondul american DW şi firmele de colectare de creanţe EOS şi CITR, Apartners Capital. De Rosemary s-au arătat interesaţi şi alţi investitori, inclusiv fondul elveţian de investiţii DDM Group.

Mandatul pentru tranzacţia Triton cu credite neperformante de la UniCredit Bank, una dintre primele cinci bănci de pe piaţă, a aparţinut consultanţilor de la KPMG.

Portofoliul Triton conţine credite acordate de UniCredit Bank companiilor mari, respectiv firmelor mici și mijlocii.

Unul dintre proiectele de pe lista activelor scoase la vânzare de către bancherii UniCredit este Tiago Mall din Oradea.

Proiectul Tiago Mall din Oradea, dezvoltat de irlandezii de la Mivan Kier prin compania MLS Proiect Oradea SRL, a intrat în faliment în 2010, iar compania de proiect a fost dizolvată cu lichidare în 2012. În 2009, compania avea datorii de 72,5 mil. euro și pierderi de 3,6 mil. euro.

Proiectul Tiago Mall era un plan ce viza dezvoltarea unui centru comercial în Oradea de 70 mil. euro, acesta primind finanțare de aproape 65 mil. euro de la UniCredit Austria și UniCredit Țiriac Bank, bancă ce și-a schimbat numele din 18 august în UniCredit Bank.

Valoarea obligațiilor garantate de dezvoltatori se ridicau cu tot cu dobânzi și alte costuri până la 97 mil. euro.

Tiago Mall Oradea era prevăzut cu o suprafață închiriabilă de 25.000 mp, o suprafață totală construită de 46.600 mp și o parcare pentru 1.000 de mașini. Terenul alocat pentru centrul comercial este de 69.800 mp.

Casa de insolvență Transilvania a gestionat dosarul Tiago Mall Oradea, potrivit datelor disponibile pe propriul site. Evaluat la 35 mil. euro, proiectul de la Oradea a fost vândut cu 30,5 mil. euro fără TVA firmei Shopping Center Holding.

Pe piaţa de profil din România, s-au tranzacţionat active bancare neperformante la cotaţii care pleacă de la 5 -7 eurocenţi şi pot ajunge până la 25 de eurocenţi pentru fiecare euro valoare nominală din portofoliul de creanţe vândut, potrivit datelor făcute publice şi a estimărilor avansate de consultanţi în domeniu.

Ponderea portofoliilor neperformante în sistemul bancar local a scăzut de la un vârf istoric de 22,3% în februarie 2014 până la 12,8% în luna iunie a acestui an, pe fondul tranzacţiilor de curăţire a bilanţurilor băncilor.

Ca volum, piaţa de portofolii neperformante s-a contractat de la 45 mld. Lei (peste 10 mld. Euro) în februarie 2014 la 27,8 mld. Lei (6,2 mld. Euro) în aprilie, conform datelor prezentate de BNR.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Premier Energy inchide cu succes o oferta publica initiala de 140 mil. Euro si intra in top 5 IPO de pe bursa de la Bucuresti, fiind al doilea IPO ca marime al unei companii private. Top 10 IPO al Bursei de Valori Bucuresti a strans peste 3 mld. Euro, din care companiile antreprenoriale au o pondere sub 20%

  Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 139,7 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori, potrivit informatiil  Citeşte articolul integral

Finanțări

Grupul DIGI a contractat credite de aproape 170 mil. Euro de la Citi si Santander pentru finantarea dezvoltarii retelelor de telecomunicatii si acoperirea nevoii de capital circulant

  Grupul de telecomunicatii DIGI a anuntat pe 14 mai 2024 ca a contractat credite in valoare totala de aproape 170 mil. Euro de la banci precum Citi si Banco Santander pentru a-si finanta planurile de expansiune si nevoia de capital circulant, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranz  Citeşte articolul integral