MIRSANU.RO

publicat la: 20.04.2021  07:54

Prima listare locala de calibru de pe piata imobiliara. Compania imobiliara One United Properties si-a anuntat intentia de a intra pe piata principala a bursei de la Bucuresti

 

Compania imobiliara One United Properties, fondata de catre Victor Capitanu si Andrei Diaconescu, si-a anuntat pe 19 aprilie 2021 intentia de a se lista pe piata principala a bursei de la Bucuresti.

Operatiunea a fost aprobata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din 19 aprilie 2019, precizeaza reprezentantii companiei.

„Inca de la lansarea proiectelor sub brandul One, ne-am propus sa inovam continuu in ceea ce priveste construirea cladirilor eficiente energetic si durabile si ne-am concentrat eforturile pe redefinirea conceptului de locuire urbana la standarde occidentale. Planurile noastre de crestere a companiei continua si prin listarea la bursa, care va duce compania la nivelul urmator in strategia noastra pe termen lung, va diversifica opțtunile disponibile pentru accesarea de capital pentru proiectele noastre inovatoare din domeniul imobiliar, va permite unei noi categorii de investitori sa ni se alature si va spori lichiditatea pentru actionarii companiei”, a spus Victor Capitanu, co-fondator One United Properties. 

Intermediarul ofertei este BRK Financial Group, în timp ce Swiss Capital va face parte din grupul de distribuție. 

La solicitarea jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO, reprezentantii companiei nu au oferit si alte informatii legate de marimea pachetului propus pentru listarea pe bursa sau alte detalii care insotesc planul prin care One United Properties ar urma sa devina o companie publica, invocand restrictiile legale impuse pe piata de capital privind comunicarea unor astfel de detalii.

Ultimele listari mari de companii private pe bursa de la Bucuresti – Medlife, Digi, Sphera si Purcari – s-au realizat sub forma unor vanzari de pachete minoritare de actiuni, care au permis mai ales exitul unor actionari minoritari, dar in care principalii actionari care au fondat afacerile si-au pastrat pozitiile de control.

One United Properties este controlata in proportie de 75% de catre Victor Capitanu si Andrei Diaconescu, care sunt singurii membri executivi ai consiliului de administrație, restul celorlalți cinci membri fiind neexecutivi, potrivit datelor prezentate de catre reprezentantii companiei. Acestia adauga ca ambii fondatori vor ramane la conducerea societatii si dupa listarea acesteia pe bursa de la Bucuresti. 

Cei doi fondatori au investit in imobiliare inca din 2000 si au dezvoltat prima cladire rezidentiala in 2006.

Pentru finantarea planurilor de dezvoltare ale One United Properties, cei doi fosti bancheri au apelat la o gama larga de surse de lichiditati precum avansuri de la clienti, capital proaspat atras de la co-investitori prin runde de majorare de capital, credite bancare sau bani din emisiuni de obligatiuni.

Ultima runda de capitalizare a companiei facuta publica dateaza din noiembrie 2020 cand One United Properties a anuntat o majorare de capital de pana la 70 mil. euro, la o evaluare de 380 mil. euro înainte de majorare și de până la 450 mil. euro după majorare, conform datelor prezentate de catre dezvoltatorul imobiliar.

One United Properties este una dintre cele mai active companii pe piata imobiliara, in special pe segmentul rezidential. Optiunea de listare a One United Properties este totusi naturala avand in vedere scara operatiunilor companiei, daca ne uitam la solutia de crestere aleasa si de alti jucatori majori de pe piata imobiliara din Romania – NEPI (lider pe piata centrelor comerciale), Globalworth (lider pe segmentul spatiilor de birouri) si CTP (lider pe piata spatiilor industriale) – proaspat listat pe bursa Euronext Amsterdam, care au insa un profil de jucatori de talie regionala.

Investitorii institutionali locali precum fondurile de pensii si fondurile de investitii, dar si investitorii institutionali internationali au dat semnale repetate pana acum ca doresc sa investeasca in vehicule de investitii de pe piata imobiliara si ca isi doresc o diversificare a sectoarelor prezente pe bursa.

Pe piata bursiera de la Bucuresti este listata deja de mai multi ani o alta companie imobiliara, Impact SA.

Piata imobiliara este unul dintre canalele majore prin care ruleaza lichiditatile atrase de la banci, de la investitori si una dintre primele optiuni de investitii ale antreprenorilor care cauta sa isi plaseze banii obtinuti din profiturile realizate in alte afaceri sau cei incasati in urma unor exituri.  De asemenea, piata imobiliara este, de regula, scena unor tranzactii mari de fuziuni si achizitii (M&A), insa in ultimul an investitiile de profil au resimtit impactul crizei de coronavirus, in special pe segmentele de birouri si de centre comerciale.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC si EBRD pregatesc pana la 40 mil. Euro cu care sa sprijine noul fond de investitii de venture capital Cogito Fund de 125 mil. Euro sa faca achizitii de participatii in companii din Romania si in pietele CEE

  International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (EBRD) sunt in curs sa aprobe investitii de capital cumulate de pana la 40 mil. Euro pentru a sustine ridicarea fondului de investitii regional Cogito Fund II, care va investi in companii de tehnologie din   Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

Early Game Ventures: La noul fond de venture capital de 60 mil. Euro pe care l-am lansat pentru Romania si regiune, niciun investitor nu are peste 10% din fond cu exceptia EIF. Romania va domina in 5 ani piata de VC din Europa Centrala si de Est, iar faptul ca aici nu a fost o puzderie de fonduri ca in Polonia va avea un impact pozitiv asupra profitabilitatii acestei clase de active

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a lansat oficial pe 9 mai 2024 al doilea sau fond de venture de capital, ce are la dispozitie 60 mil. Euro pentru a-i plasa in start-up-uri de tehnologie din Romania si de pe pietele de externe, cu focus pe Europa Centrala si de Est, potrivit informat  Citeşte articolul integral