MIRSANU.RO

publicat la: 07.10.2014  18:58

Autoritatea concurențială aprobă preluarea portofoliului de clienți companii al RBS Bank România de către UniCredit Țiriac Bank

 

Consiliul Concurenței a făcut publică astăzi decizia sa care permite UniCredit Țiriac Bank, subsidiara locală a grupului italian UniCredit, să preia și ultimele active locale ale băncii britanice Royal Bank of Scotland. Astfel, italienii urmează să finalizeze achiziția în doi pași a fostei RBS Bank România, prin integrarea portofoliului de clienți companii după ce anul trecut ”au înghițit” activele și pasivele din retail, precum și segmentul de clienți de private banking.

Prima tranzacție dintre italieni și britanici a fost anunțată pe 30 aprilie 2013, iar cea de-a doua pe 5 august.

UniCredit Țiriac Bank urmează să preia un portofoliu total de active de aproximativ 260 mil. euro și depozite ale clienților companii de circa 315 mil. euro. În total, peste 500 de companii private de talie medie și mare, de talie locală și internațională, instituții publice și financiare trec pe mâna bancherilor de la UniCredit. De asemenea, personalul sucursalei românești a RBS va fi transferat către UniCredit în urma discuțiilor avute cu sindicatele.

În ceea ce privește calendarul celei de-a doua tranzacții, după semnarea contractului de achiziție pe 5 august, italienii au notificat tranzacția Consiliului Concurenței două zile mai târziu, iar notificarea a devenit efectivă pe 9 septembrie.

Consiliul Concurenței a luat decizia de neobiecțiune privind achiziția activelor RBS de către UniCredit Țiriac pe 23 septembrie, iar astăzi a fost  făcută publică decizia. În această tranzacție, consultanța juridică locală a RBS a fost asigurată de către avocații de la RTPR Allen & Overy, biroul local al firmei situate în topul caselor de avocatură londoneze, supranumit Magic Circle.

Tot astăzi, forul concurențial a publicat și decizia prin care este aprobată preluarea subsidiarei locale a Millennium de către OTP Bank România, parte a grupului bancar ungar OTP.

UniCredit Țiriac Bank, situată pe locul al patrulea în topul băncilor locale din 2013, se apropie de poziția ocupată de Banca Transilvania. La finele anului trecut, subsidiara italienilor avea o cotă de 7,6%, în timp ce RBS Bank România rămăsese cu o cotă de piață de 0,5%. Banca Transilvania a încheiat ultimul exercițiu anual pe poziția a treia cu o cotă de piață de 8,9% raportată la activul net bilanțier din sistemul bancar. VEZI AICI TOPUL BĂNCILOR DIN 2013 DUPĂ ACTIVE ȘI IMPACTUL TRANZACȚIILOR DIN ACEST AN ÎN CLASAMENTUL BĂNCILOR.

Considerată inclusiv de către guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, una dintre cele mai solide bănci locale, RBS Bank România dispare de pe harta pieței românești după 19 ani de activitate. În 1995, banca olandeză înființa ABN Amro Bank România, instituție de credit ce și-a construit o reputație premium pe piață prin serviciile corporate oferite, personalul cu înaltă calificare și un portofoliu select de clienți. Achiziția ABN Amro Bank România de către RBS, în urma tranzacției la nivel global din 2008 prin care banca olandeză a fost preluată de consorțiul format din băncile Santander, RBS și Fortis, a pecetluit însă soarta uneia dintre băncile locale de top. În 2009, RBS avea deja discuții pentru vânzarea băncii sale din România, în contextul în care britanicii nu au reușit să digere achiziția activelor ABN Amro, fiind salvați de la colaps de către statul britanic.

Exiturile făcute de RBS (Marea Britanie), Millennium (Portugalia), MKB Nextebank (Ungaria), cedarea portofoliului de active din retail de către Citigroup (SUA) către Raiffeisen (Austria), precum și procesul de vânzare al afacerii din România demarat de către Volksbank (Austria)  se circumscriu unei tendințe de concentrare pe piața bancară locală.

La cumpărare, au apărut pe lângă băncile de top UniCredit Țiriac și Raiffeisen Bank România, inclusiv Banca Transilvania și-a anunțat disponibilitatea de a face achiziții, și fonduri de investiții. Polonezii de la Getin au cumpărat Romanian International Bank, unul dintre fondurile administrate de echipa lui Horia Manda, șeful Axxess Capital, a preluat MKB Nextebank, iar fondul londonez AnaCap caută de cel puțin trei ani să cumpere o bancă în România.

VEZI AICI PROFILUL UNICREDIT ȚIRIAC BANK, REALIZAT DE MIRSANU.RO.

CITEȘTE AICI ISTORICUL RBS BANK ROMÂNIA, BANCĂ ÎN CURS DE INTEGRARE ÎN CADRUL UNICREDIT ȚIRIAC BANK.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Fondul american de investiții Advent a cumpărat distribuitorul de produse industriale Novo Tech SA din Cluj de la fondul francez de investiții PAI Partners. Preluarea companiei locale cu afaceri de 9 mil. Euro și cu o rată de creștere anuală de 25%, parte a unei tranzacții globale de 1,25 mld. Euro

 

Fondul francez de investiții PAI Partners a vândut distribuitorul de produse industriale Novo Tech SA din Cluj – Napoca fondului american de investiții Advent International, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.


Pieţe de capital

Fondul Proprietatea a vândut 2,56% din OMV Petrom pentru aproximativ 87 mil. Euro. Fondul de investiții, aflat într-o fază accelerată de exituri în paralel din mai multe companii locale mari, și-a înjumătățit într-un an participația deținută la liderul pieței petroliere

 

Fondul Proprietatea a vândut un pachet de 2,56% din OMV Petrom, liderul pieței petroliere locale, tranzacție în urma căreia veniturile brute sunt de 399,85 mil. Lei (87 mil. Euro), a anunțat, astăzi, vânzătorul.

Astfel, FP  Citeşte articolul integral