MIRSANU.RO

publicat la: 07.10.2014  17:59

Consiliul Concurenței dă undă verde achiziției de 39 milioane de euro a Băncii Millennium de către OTP Bank România

 

Consiliul Concurenței a făcut astăzi publică decizia prin care aprobă achiziția Băncii Millennium SA, banca fondată de portughezii de la Millennium acum șapte ani, de către OTP Bank România, subsidiara grupului bancar ungar.

Reprezentanții celor două grupuri bancare străine au semnat pe 30 iulie contractul de vânzare – cumpărare privind afacerea de pe piața din România pentru 39 mil. euro la care se adaugă rambursarea unui credit intragrup în valoare de 150 mil. euro acordat de portughezi băncii – fiică.  Tranzacția ce  care odată cu avizul forului concurențial se apropie de finalizare. La zece ani de la intrarea pe piața locală tot printr-o achiziție, grupul ungar are acum deschisă calea către topul primelor zece instituții de credit din România după mărimea activelor.

Achiziția Băncii Millennium SA a fost notificată Consiliului Concurenței în data de 25 august și a devenit efectivă două săptămâni mai târziu. Pe 23 septembrie, autoritatea de concurență a emis decizia de neobiecțiune privind achiziția subsidiarei portugheze de către OTP, decizie făcută publică astăzi.

Vânzătorii pachetului de 100% din acțiunile Băncii Millennium sunt Millennium bcp Participações cu 99,9978% din acțiuni, respectiv Banco Comercial Português cu 0,0022% din acțiuni. Acționarii OTP Bank România, cumpărătorul în această tranzacție, sunt OTP Bank Nyrt cu 99,99987738% din acțiuni, respectiv Merkantil Bank Zrt cu 0,00012262% din titluri. avocații de la RTPR Allen & Overy au asigurat consultanța juridică a portughezilor de la Millennium la exitul din România. Aceiași avocați, pe vremea când firma se numea RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu), au făcut parte în 2005 din echipa Millennium care se bătea pentru preluarea BCR, cea mai mare tranzacție ca valoare din istoria României. Atunci, portughezii au ajuns în finala cursei de privatizare a băncii, câștigată de austriecii de la Erste.

Exitul portughezilor nu este o surpriză după ce anul trecut Comisia Europeană a impus băncii portugheze să renunțe la anumite operațiuni, inclusiv la afacerea din România, în contextul în care Millennium bcp a fost unul dintre beneficiarii ajutorului de urgență acordat anterior de Bruxelles pentru a sprijini economia Portugaliei afectată de criza financiară.

Banca Millennium SA ocupa la finele anului trecut poziția 21 pe piața bancară locală, cu active totale de 2,85 mld. lei (640 mil. euro) și o cotă de 0,8%.

Impactul achiziției este semnificativ pentru OTP Bank România, care ajunge până pe locul 12 în topul băncilor dacă luăm în calcul situația activelor la 31 decembrie 2013. VEZI AICI TOPUL PRIMELOR 25 DE BĂNCI DIN ROMÂNIA ȘI EFECTUL TRANZACȚIEI OTP – MILLENNIUM BANK ANALIZAT DE JURNALUL DE TRANZACȚII MIRSANU.RO.

Grupul bancar OTP, condus de Sandor Csanyi – unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din Ungaria, a intrat în România în 2004 odată cu achiziția RoBank. În schimb, portughezii de la Millennium, o bancă tânără fondată în urmă cu treizeci de ani, au vrut să intre pe piața locală în stil mare, cu achiziția celei mai mari bănci – BCR. În 2005, oferta Millennium pentru BCR i-a propulsat până în actul final al privatizării, unde au fost învinși de către Erste (Austria).

Doi ani mai tîrziu, portughezii s-au lansat într-o nouă campanie ambițioasă, încercând să construiască de la zero propria bancă, însă declanșarea crizei financiare globale în 2008 avea să înghețe planurile de extindere și să arate că România a apărut prea târziu pe harta Millennium.

Vânzarea Băncii Millennium se înscrie într-o tendință de concentrare a pieței care s-a conturat clar începând cu 2013, când banca ungară MKB și-a vândut afacerea din România, iar RBS a vândut în două tranșe subsidiara locală către UniCredit, în timp ce Citigroup și-a cedat portofoliul de clienți din retail către Raiffeisen. De asemenea, sunt angajate procese de vânzare la Volksbank România, iar discuții pentru atragerea unui investitor strategic sau financiar sunt în curs la Carpatica. De asemenea, în vară au apărut pe piață informații potrivit cărora Banca Românească ar urma să fie vândută de către proprietarul său elen, National Bank of Greece, până în 2018, iar o mișcare similară este așteptată și la alte mari bănci grecești, cum este cazul Piraeus Bank.

Valul de achiziții de active bancare au adus în prim plan jucători din industria fondurilor de investiții cu capital de risc. Astfel, polonezii de la Getin au cumpărat anul trecut RIB, iar unul din fondurile administrate de Axxess Capital a preluat MKB Nextebank. De asemenea, AnaCap alături de fonduri ale Deutsche Bank, HIG și APS a preluat un pachet de credite neperformante în valoare de 495 mil. euro de la Volksbank. În plus, fondul londonez AnaCap caută să cumpere o bancă în România și studiază oportunități de achiziție la Carpatica, iar peisajul de ținte locale începe să devină tot mai bogat pe măsură ce unele bănci au dat semnalulul că vor să plece.

VEZI AICI PROFILUL DETALIAT AL BĂNCII MILLENNIUM SA.

CITEȘTE AICI PROFILUL DETALIAT AL OTP BANK ROMÂNIA.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral