Adrian Mîrșanu

publicat la: 31.07.2014  13:02

Ce impact are tranzacția OTP – Millennium asupra ierarhiilor pieței. Ungurii urcă pe locul 12 în topul băncilor și intră în luptă directă cu grecii și cu turcii

Notă: Calculul cotei de piață cumulate a OTP Bank România și a Băncii Millennium a avut în vedere valorile raportate la nivel de piață la 31 decembrie 2013 de către banca centrală. Sursă date: BNR.
 

Ungurii de la OTP fac odată cu achiziția subsidiarei locale a portughezilor de la Millennium un salt de șase locuri până pe locul 12 în clasamentul băncilor după active, potrivit datelor furnizate de către BNR în ultimul său raport anual. CITEȘTE AICI DETALII DESPRE TRANZACȚIA OTP – MILLENNIUM BCP.

Astfel, OTP ocupa la finele anului trecut locul 18 din totalul de 40 de instituții de credit – 39 de bănci și Creditcoop. Instituția de credit cu capital ungar avea active la 31 decembrie 2013 de 1,05 miliarde de euro, ceea ce îi asigură o cotă de 1,3% la nivelul întregii piețe.

Cu cele 0,6 miliarde de euro active preluate de la Millennium și 0,8% cotă de piață, OTP depășește două bănci italiene, respectiv Banca Italo – Romena (locul 17) și Intesa SanPaolo (locul 16), două bănci cu capital turc, adică Credit Europe Bank (locul 15) și Garanti Bank (locul 12 la 31 decembrie 2013), subsidiara celei mai mari bănci grecești – Banca Românească (locul 13) și sucursala gigantului financiar Citi, care și-a redus puternic poziția după tranzacția de vânzare de portofolii de anul trecut către austriecii de la Raiffeisen.

Pentru intrarea în topul primelor zece bănci locale, OTP se lovește de două bănci grecești – Bancpost (locul 10 anul trecut) și Piraeus Bank România.

Ultima poziție în top 10 bănci înseamnă o cotă de piață de 3,3% ceea ce în contextul actual este aproape imposibil de obținut prin creștere organică, după cum au sesizat chiar reprezentanții grupului ungar.

Mai mult, un alt rival angajat în lupta pentru intrarea în acest eșalon de bănci este Garanti Bank, în spatele căreia se află al doilea grup privat bancar din Turcia. Garanti Bank avea la finele anului trecut active nete bilanțiere de 1,66 miliarde de euro, ceea ce îi asigura o cotă de piață de 2%.

Ufuk Tandogan, șeful Garanti Bank România, spunea în luna noiembrie a anului trecut, citat de ZF, că obiectivul este intrarea în top 10 la nivel local, dar pe termen lung și ca urmare a  unei strategii de creștere organică, fără să fie exclusă o achiziție locală.

În primul trimestru al acestui an, subsidiara locală a grupului bancar turc a raportat pentru primul trimestru al anului un profit net de 10,6 mil. euro, în creștere cu 7,4%, și active totale în valoare de 1,96 miliarde de euro, mai mari cu 15,6% față de 31 martie 2013.

În același interval, OTP Bank România a raportat revenirea pe profit net în primul trimestru al anului după o perioadă de aproape trei ani. Banca a raportat astfel un câștig net de 1,022 miliarde de forinți (14,9 milioane de lei, respectiv 3,3 milioane de euro, valori calculate la cursurile medii ale perioadei luate în calcul de OTP Ungaria – n.r.). Activele totale ale băncii au ajuns la 6,544 miliarde de lei (circa 1,453 miliarde euro), potrivit raportului trimestrial al OTP.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Carmen Sebe, Managing Partner & President Board of Directors at Seedblink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Carmen Sebe, Managing Partner and President Board of Directors at Seedblink, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Carmen  Sebe has extensive experience in operational leadership, management and international business. Proven experience launching new products and entering new  Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Tranzactia de exit a grupului german Deutsche Telekom din Romania a intrat intr-o noua faza: gigantul britanic Vodafone si Digi au anuntat ca au semnat un acord pentru a-si imparti activele Telekom Romania Mobile. Nr. 4 din piata locala de telecom ar urma astfel sa dispara dupa mai multi ani prin tranzactii succesive incheiate cu primii 3 jucatori

  Grupul elen OTE, controlat in proportie de 53,45% de catre gigantul german Deutsche Telekom, a anuntat pe 31 octombrie 2024 ca a semnat un memorandum de intelegere privind vanzarea Telekom Romania Mobile catre gigantul britanic Vodafone si grupul romanesc Digi, conform informatiilor disponibile pent  Citeşte articolul integral