MIRSANU.RO

publicat la: 20.12.2021  22:04

Dan Lupu, Earlybird: Succesul UiPath ne-a pus in situatia in care fondul nostru este probabil cel mai performant fond de VC din Europa din toate timpurile. Cred ca multiplul este de peste 15x la nivelul fondului. Earlybird lucreaza sa inchida o tranzactie in Romania in luna ianuarie

 

“Cred ca multiplul (investitiei – n.r.) la UiPath e nerelevant, este un outlier care e greu sa fie replicat. Succesul UiPath ne-a pus in situatia in care fondul nostru este unul dintre cele mai performante fonduri din VC, probabil cel mai performant fond de VC din Europa din toate timpurile“, a declarat Dan Lupu, Partener al Earlybird, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru comunitatea jucatorilor din piata de M&A, finantari, piete de capital si real estate.

Intrebat care este randamentul fondului administrat de Earlybird care a investit in UiPath, Dan Lupu a raspuns:  “Cred ca este peste 15 x“.

Earlybird, un manager de capital de risc cu 1,5 mld. Euro sub administrare, a fost unul dintre primii investitori in afacerea UiPath fondata de Daniel Dines, start-up-ul plecat din Romania avand o evolutie fulminanta, care a culminat cu listarea in aprilie 2021 pe bursa de la New York, unde capitalizarea sa de piata a depasit nivelul de 40 mld. USD.

“Noi am fost primii investitori in UiPath, la momentul IPO-ului eram al doilea cel mai mare investitor institutional in UiPath.  Am inceput sa vindem din actiunile noastre fara legatura cu parerea asupra firmei strict pentru ca noi nu suntem investitori in public equities (actiuni in companii publice – n.r.), dar avem in continuare o detinere semnificativa“, a mai spus Dan Lupu.

Earlybird are in portofoliul sau 3 start-up-uri fondate in Romania si este foarte aproape de a face noua investitie intr-un start up local.

“In primul rand, noi nu avem niciun commitment (angajament – n.r.) sa investim in Romania. Intamplator, am facut cateva investitii aici, dar ne uitam regional. In momentul de fata avem in portofoliu UiPath si dcs din primul fond, Fintechos din al doilea fond si acum lucrez sa inchid in ianuarie o tranzactie pentru o firma noua din Romania pe zona de tehnologie“, a declarat Dan Lupu de la Earlybird la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021.

“In Romania, beneficiem de efectele secundare ale succesului UIPATh, care se traduce printr-o deschidere mai mare a unor potentiali investitori de a conisdera investitii in companii care incep in Romania. Pana acum pietele regionale sau locale nu interesau pe nimeni, dar s-a vazut ca plecand de la o piata mica dar avand o viziune globala acest lucru poate duce la succes semnificativ“, explica Dan Lupu.

De ce companiile in care investesc fondurile cu capital de risc ajung la evaluari atat de generoase comparativ cu afacerile in care investesc fondurile de private equity?

“Raspunsul este simplu. Sunt doua motive. Piata publica, multiplii au crescut in piata publica (prin listari – n.r.). si 2. cresterea perceptiei legata de piata globala totala. In tehnologie, ne uitam la piete globale ceea ce nu e cazul in Private equity unde ai operatiuni locale, cu structuri fizice.  Structura marjelor este diferita in tehnologie, costul marginal este aproape zero si poti sa scalezi foarte usor si asta a fost demonstrat clar. Pietele globale sunt mult mai mari decat te astepti initial, iar faptul ca ajungem acum in inovatie de proces de business va schimba multe industrii, iar aceste schimbari vor duce la o schimbare a pietelor si o rearanjare a structurilor competitiei. Firme care sunt mici pot usor sa depaseasca firme importante intr-o piata, uitati-va la Tesla, dar altfel disponibilitatea tehnologiei la nivel global si impactul pe care il are ne afecteaza pe toti in fiecare zi si din ce in ce mai multi investitori realizeaza ca exista posibilitati de crestere mult peste cresterea data de companiile traditionale, care sunt legate geografic si de lumea fizica“, adauga reprezentantul Earlybird.

“Ce s-a intamplat in ultimii ani, este o democratizare a spatiului in care poti sa investesti si in care poti sa ai succes. Te poti astepta sa ai succes in orice locatie. Inainte erau investitori care isi faceau nume de glorie in a nu investi mai departe de 10 mile fata de biroul in care erau. Lucrurile s-au schimbat si poti sa ai succes plecand dintr-o companie din Australia, Cehia sau Romania, nu trebuie sa fii in Silicon Valley. Trendul a fost accelerat de criza Covid-ului. Nu mai suntem in faza in care inovatia trebuie sa fie in primul rand tehnologica“, explica Dan Lupu de la Earlybird. “Ne indreptam spre stadiul in care inovatia tehnologica devine secundara inovatiei de business“, adauga acesta.

Ce spune despre evaluarile start-upurilor si negocierile cu fondatorii, acum dupa ce UiPath si alte companii au cunoscut o crestere spectaculoasa? “Vedem tot felul de firme care vin cu tot felul idei, am vazut firme care au trecut prin YCombinator si care viseaza la evaluari de 200 x. E o vorba care spune ca nu conteaza cat platesti daca firma are succes, dar eu cred ca lumea nu intelege ca daca platesti 10-20% in plus nu are nicio relevanta, dar noi vorbim deja de unul sau doua ordine de marime fata de o evaluare normala“, spune Dan Lupu.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 sunt Immofinanz, Dentons, Bursa de Valori București, ING Bank România, Prefera Foods, Alro, Mazars, Schoenherr și DLA Piper România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Grupul DIGI a contractat credite de aproape 170 mil. Euro de la Citi si Santander pentru finantarea dezvoltarii retelelor de telecomunicatii si acoperirea nevoii de capital circulant

  Grupul de telecomunicatii DIGI a anuntat pe 14 mai 2024 ca a contractat credite in valoare totala de aproape 170 mil. Euro de la banci precum Citi si Banco Santander pentru a-si finanta planurile de expansiune si nevoia de capital circulant, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranz  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

IFC si EBRD pregatesc pana la 40 mil. Euro cu care sa sprijine noul fond de investitii de venture capital Cogito Fund de 125 mil. Euro sa faca achizitii de participatii in companii din Romania si in pietele CEE

  International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (EBRD) sunt in curs sa aprobe investitii de capital cumulate de pana la 40 mil. Euro pentru a sustine ridicarea fondului de investitii regional Cogito Fund II, care va investi in companii de tehnologie din   Citeşte articolul integral