MIRSANU.RO

publicat la: 28.12.2021  17:46

Bogdan Vaduva, KPMG Romania: Vom vedea tranzactii M&A la nivel de 1000 MW putere instalata, cat un reactor si jumatate al centralei de la Cernavoda si mai multe tranzactii pe fotovoltaic si eolian in zona 150 – 250 MW. Cele mai mari tichete de exit vor depasi in 2022 valoarea de 100 mil. euro

 

“Piata de M&A este foarte alerta, in urma cu un an si jumatate a fost pusa putin on hold in perioada de inceput a pandemiei. In toamna anului trecut s-a dezghetat, iar anul 2021 a fost un an foarte activ pe zona de tranzactii, iar in 2022 ne asteptam sa continue acest trend“, a declarat Bogdan Vaduva, Advisory Partner, Head of Energy&Deal Advisory KPMG Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Cred ca printre sectoarele cele mai active anul viitor va fi cel de energie, in contextul Green Deal-ului si a unor tinte pe care jucatorii trebuie sa le indeplineasca pe ceea ce inseamna  energie verde. Toate marile companii au tinte ambitioase pe zona de net zero si asta presupune achizitia de active in zona de regenerabile fie ca vorbim de energie electrica, fie ca vorbim de combustibili verzi, ca nu este vorba doar zona de energie electrica“, a mai spus Bogdan Vaduva.

“Ma astept sa fie tranzactii foarte mari in acest sector, ma refer in primul rand la dimensiunea capacitatilor de productie, o sa vedem tranzactii la capacitati de nivel de 1000 MW instalate asta inseamna un reactor si jumatate de la Cernavoda, vorbim de tranzactii mari atat pe zona de fotovoltaic, cat si pe zona de eolian si o sa vedem mai multe tranzactii pe fotovoltaic si eolian in zona 150 – 250 MW. Nu sunt foarte mici, sunt in zona de interes“, estimeaza consultantul KPMG Romania.

De ce aceasta efervescenta de tranzactii in energie?

“Este si o consecinta a Green Deal si o consecinta a faptului ca fondurile de infrastructura pe langa jucatorii strategici au interes din ce in ce mai mare de a se dezvolta in acest sector“, explica Bogdan Vaduva.

“O alta zona interesanta este cea de software development si digital marketing in sensul in care jucatori mari globali cauta sa isi aduca capabilitati in zona de software development si singura modalitate de a o face este zona de achizitii pentru ca zona organica este destul de greu sa le aduca masa critica de care au nevoie. Mai ales companii care au avut furnizor din zona de sofware development in Romania acum cauta sa integreze ca si achizitii“, a mai spus reprezentantul KPMG Romania.

“Ce vedem in zona de retail este ca toti jucatorii vor sa se transforme din zona de brick and mortar sa mearga mai degraba in zona de omnichannel pentru ca un jucator pur online nu aduce marjele cele mai bune si cred ca directia este spre crearea unor jucatori omnichannel, care au footprint in brick and mortar, dar care isi achizitioneaza si online, iar impreuna au suficienta masa critica si o protectie mai buna a marjelor decat in online“, afirma Bogdan Vaduva.

“La antreprenori se continua tendinta de exituri mai degraba existand o problema inca in companiile romanesti legata de succesiune. Lipsa unei succesiuni adecvate conduce la exituri. Vom vedea exituri in food, FMCG si industrial. Multe tichete de exit ale antreprenorilor vor fi in sweet spot-ul Romaniei in zona de 20 – 25 mil. euro, dar poate vom vedea si tranzactii de 50 sau de 100 mil. euro anul viitor“, sustine consultantul Big Four.

“Este posibil sa se intample anumite exituri pe zona de fonduri de investitii la jucatori mari detinuti de fonduri de investitii, dar inca sunt la zona exploratorie mai degraba. Cred ca anul viitor cele mai mari ticheturi de exit ne vor duce in zona 100+ mil. euro. Nu am in momentul asta vizibilitate de tranzactii de 200, 500 mil. euro sau chiar mai mari“, a mai spus Bogdan Vaduva de la KPMG Romania la evenimentul organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 sunt Immofinanz, Dentons, Bursa de Valori București, ING Bank România, Prefera Foods, Alro, Mazars, Schoenherr și DLA Piper România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Grupul DIGI a contractat credite de aproape 170 mil. Euro de la Citi si Santander pentru finantarea dezvoltarii retelelor de telecomunicatii si acoperirea nevoii de capital circulant

  Grupul de telecomunicatii DIGI a anuntat pe 14 mai 2024 ca a contractat credite in valoare totala de aproape 170 mil. Euro de la banci precum Citi si Banco Santander pentru a-si finanta planurile de expansiune si nevoia de capital circulant, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranz  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

IFC si EBRD pregatesc pana la 40 mil. Euro cu care sa sprijine noul fond de investitii de venture capital Cogito Fund de 125 mil. Euro sa faca achizitii de participatii in companii din Romania si in pietele CEE

  International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (EBRD) sunt in curs sa aprobe investitii de capital cumulate de pana la 40 mil. Euro pentru a sustine ridicarea fondului de investitii regional Cogito Fund II, care va investi in companii de tehnologie din   Citeşte articolul integral