“Pe piata reglementata, in ultimii 10 ani cred ca am fost prezenti in toate IPO-urile, nu cred ca am ratat vreun IPO, pe partea de actiuni, iar pe partea de obligatiuni cred ca putem numara pe degete in care nu am fost. Am fost prezenti si vom incerca sa fim prezenti absolut in toate listarile noi. In momentul de fata un sfert din investitiile pe care le avem sunt in companii antreprenoriale. Nu ma asteptam sa fie atat de mult, vorbim de un sfert din companii, ma bucura foarte mult pentru ca acum 10-15 ani nu era niciuna”, a spus Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management, la MIRSANU IPO CHALLENGE 2022, eveniment online organizat pe 20 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru antreprenori si comunitatea pietelor de capital. Acesta a precizat ca portofoliul pe care il administreaza pe partea de actiuni se ridica undeva la 1 mld. lei.
“Ca investitor institutional, suntem mai activi pe piata reglementata, nu atat de mult pe piata Aero. De ce nu atat de mult pe Aero? In primul rand pentru ca Aero nu e o piata reglementata, este o piata alternativa si atunci regulile de transparenta si de diligenta sunt un pic mai reduse. Asta inseamna ca noi care vindem produsele catre investitori de retail in special preferam o piata mult mai rigida, mai stricta”, afirma reprezentantul unuia dintre cei mai importanti administratori din industria de asset management.
“Ne bucuram de fiecare data cand apar companii noi pentru ca business-urile noi care vin sa se listeze au alt profil de crestere fata de companiile de stat care sunt foarte stabile, dar nici oportunitati de creare de valoare nu regasim foarte multe acolo. Companiile noi vin cu alt vibe”, explica Mihai Purcarea.
La ce se uita un investitor institutional inainte de a investi intr-o companie antreprenoriala?
“Noi cand luam decizia de investitii nu vrem sa investim doar intr-un antreprenor, vrem sa fim parteneri intr-un business care sa fie un business solid si peste 10, 20, 30 de ani si de aici nevoia pe care o avem foarte puternic de stabilitate si de claritate decizionala. Sa nu stea niciodata un business intr-un singur om pentru ca aici este un risc enorm de mare. Pentru ca daca Doamne fereste se intampla ceva cu respectiva persoana atunci este un risc masiv pentru compania respectiva si noi de multe ori cand ne alaturam unei investitii asta cautam si incercam oarecum in discutii sa ghidam si sa transmitem antreprenorului lucrul acesta, este nevoie de o responsabilitate, de o guvernanta solida inainte ca noi sa putem sa facem o investitie”, explica Mihai Purcarea.
“Diferenta este ca noi venim cu capital, cam atat, noi nu venim impreuna cu antreprenorul sa incercam sa venim operational in firma, sa intram in CA (consiliu de administratie – n.r.), sa ghidam firma in a creste, asta este ceea ce face un fond de private equity sau de venture capital. Noi suntem investitori institutionali si venim cu banii, asiguram finantarea, putem sa asiguram finantare multa si sa ajutam cresterea business-ului, insa vrem ca partea operationala sa nu fie in responsabilitatea noastra si atunci avem nevoie de un cadru clar si foarte bine definit”, afirma seful BRD Asset Management.
“Cred ca de aici provine diferenta de perceptie si temerea antreprenorilor ca va trebui sa impart controlul cu altcineva”, puncteaza Mihai Purcarea.
“Daca vreti sa va listati, incepeti cu 2 ani inainte si aveti primele discutii, vedeti ce ar trebui sa faceti ca sa ajungeti ca in momentul in care veniti in fata investitorilor sa aveti guvernanta bine stabilita pentru a putea beneficia pana la urma de o evaluare foarte buna pentru ca daca un antreprenor vine si nu are totul bine pus la punct, daca compania e frumoasa, noi vom investi dar vom investi la o evaluare mai mica. De ce? Pentru ca incorporam anumite riscuri. Ce se intampla daca? Si atunci este pana la urma un beneficiu al antreprenorului sa aiba cat mai bine guvernanta pusa la punct pentru a-si reusi sa isi vanda business-ul si sa atraga finantare in conditii cat mai favorabile”, adauga acesta.
Ce ii lipseste IPO-ului Hidroeletrica pentru a avea loc?
“Doar vointa. Toate lucrurile sunt acolo. Vointa lipseste sau poate lipsi. Daca este vointa, se poate face si se poate intampla un IPO care sa fie de un real succes”, afirma reprezentantul BRD Asset Management.
In cat timp s-ar putea face un IPO la Hidroelectrica? “In 9 luni – un an. Nu cred ca poate fi facut mai rapid de atat ca sa poata fi facut cu adevarat. Mi se pare foarte greu (de facut in 2022-nr,), daca am lua toti decidentii si i-am pune pe toti, i-am inchide intr-o camera poate l-am putea face in 6 luni la modul la care sa lucreze toata lumea numai pe proiectul asta, insa stim foarte bine ca lucrurile nu se intampla chiar asa, exista anumiti timpi morti intre decizii care lungesc destul de mult si la un IPO de marimea asta trebuie facut un roadshow serios pentru ca nu este ok sa il faci pe repede inainte”, a declarat Mihai Purcarea de la BRD Asset Management in cadrul panelului Challenges din evenimentul online de pe 20 aprilie.
Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2022 sunt BT Capital Partners, Bursa de Valori București si Dentons.