MIRSANU.RO

publicat la: 14.04.2016  23:17

Fondul de investiții a semnat contractul de achiziție pentru 100% din acțiunile afacerii Noriel de la Axxess Capital și familia Constantinescu. Bancherii de investiții de la UniCredit, avocații Reff & Asociații și consilierul juridic al Axxess Capital au lucrat de partea vânzătorilor, avocații RTPR Allen & Overy și consultanții PwC au asistat cumpărătorul. Finalizarea tranzacției, așteptată până la finele lunii iunie

 

Fondul de investiții Polish Enterprise Fund VII, administrat de către Enterprise Investors, a semnat astăzi un acord de cumpărare a 100% din acţiunile Noriel Group, cel mai mare retailer de jocuri și jucării din România. Vânzătorii sunt familia Constantinescu, care dețin un pachet de peste 50% din afacere, respectiv fondul de investiții Balkan Accession Fund, administrat de către Axxess Capital.

Selectarea cumpărătorului și semnarea achiziției Noriel de către Enterprise Investors au fost anunțate în premieră pe 12 aprilie de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Valoarea acesteia nu a fost dezvăluită de către părți. Surse din piața de fuziuni și achiziții au estimat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că valoarea tranzacției se situează în jurul valorii de 25 mil euro.

Conform acordului, Enterprise Investors va asigura fonduri suplimentare de 2 mil. euro pentru sprijinirea dezvoltării reţelei.

“După finalizarea tranzacţiei, intenţionăm să repetăm experienţa de succes de la Profi. Vom întări echipa de management cu experţi în domeniu și vom sprijini dezvoltarea reţelei de magazine Noriel în ţară astfel încât să dublăm numărul de magazine în următorii ani”, a spus Șerban Roman, Country Director la Enterprise Investors.

Noriel dispune de o reţea de 47 magazine în 27 orașe și de o platformă online.

Compania a fost fondată în 1995 de familia Constantinescu ca importator și distribuitor de jucării și de jocuri.

În 1999, compania a creat “Toys and Games”, propria divizie de producţie de jocuri de carton si puzzle-uri. Noriel și-a continuat dezvoltarea prin intrarea în retail în 2010, cu sprijinul investitorului financiar Balkan Accession Fund, creând o reţea de magazine specializate în vânzarea jocurilor și a jucăriilor.

În 2015, vânzările Noriel au crescut cu 26% faţă de anul precedent, ajungând la aproximativ 30 mil. euro.

“Performanţa atinsă de Noriel de-a lungul anilor este impresionantă, iar Enterprise Investors poate continua acest trend ascendent creând, în același timp, noi oportunităţi pentru Noriel în anii care vin”, a spus Jacek Woźniak, Partener la Enterprise Investors, care este responsabil de această investiţie.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri cu un capital total ce depășește 2 mld. Euro, din care a investit 1,7 mld. Euro în 136 de companii într-o gamă largă de sectoare. Managerul polonez de capital de risc a vândut 111 companii obținând încasări brute de 2,3 mld. euro. În România, Enterprise Investors este activ din anul 2000 și a investit în companii locale aproximativ 200 mil. euro, sumă care include și achiziția Noriel.

În acest moment, Enterprise mai are în portofoliu afacerea cu materiale de construcții Macon Deva și rețeaua de retail Profi.

De cealaltă parte, Axxess Capital și-a marcat exitul din afacerea Noriel și mai are pe lista de exit câteva afaceri, însă în ultimii ani a fost și continuă să fie unul dintre cele mai active fonduri de investiții în achiziții. În ultimii ani, au intrat pe rând în portofoliu Nextebank, Deutek, Star Storage și, mai nou, Carpatica.

Tranzacția a început încă în urmă cu un an, mandatul de vânzare aparținând bancherilor de investiții ai UniCredit, a căror activitate locală în zona mandatelor de fuziuni și achiziții este în creștere. De asemenea, familia Constantinescu, acționarul majoritar al afacerii Noriel a lucrat alături de avocații Reff & Asociații, parte a rețelei de asistență juridică a Deloitte. Axxess Capital a mizat pe serviciile de asistență ale Gabrielei Assoum, consilier juridic al managerului de fonduri de investiții.

De cealaltă parte, avocații RTPR Allen & Overy au asistat la achiziție fondul de investiții polonez, cu care lucrează în mod tradițional și pe care în acest an l-a asistat și la exitul din afacerea de servicii HR Smartree, vândută în februarie către Cylatrea Investments, compania de investiții gestionată de către fostul consultant Roland Berger Dragoș Roșca. RTPR Allen & Overy este una dintre cele mai active firme de avocatură în tranzacțiile de fuziuni și achiziții.

De asemenea, din echipa cumpărătorului au făcut parte și consultanții PwC, de asemenea activi în mod constant în mandatele de fuziuni și achiziții, dar și pe alte tipuri de tranzacții.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral