MIRSANU.RO

publicat la: 02.05.2022  17:47

Dan Gheorghe, NN Pensii: Dintr-un portofoliu de 7,5 mld. lei avem 25% expunere pe companii de stat si 9,5% investiti in companii antreprenoriale. La IPO Hidroelectrica, toate ingredientele sunt acolo pentru o listare in acest an pentru ca fereastra de oportunitate s-ar putea inchide anul viitor

 

“Asa ca expunere overall in Romania avem vreo 7,5 mld. lei din care cam 25% sunt in companii de stat, daca ne uitam si comparam cu investitiile noastre in companii care s-au listat in ultimii 6 – 7 ani e undeva la 9,5%.  Este net inferior expunerii noastre pe companiile de stat prin prisma marimii, o companie de stat are o capitalizare minima undeva la 1 mld. de euro in timp ce celelalte pleaca undeva de la 200 mil.  euro pana la 500 – 600 mil. Euro”, a declarat Dan Gheorghe, Chief Investment Officer la NN Pensii, in cadrul evenimentului online MIRSANU IPO CHALLENGE 2022, organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pe 20 aprilie pentru antreprenori si comunitatea pietelor de capital.

“Noi avem o limitare pe Aero (segmentul secundar al pietei bursiere – n.r.). din perspectiva reglementarilor, nu putem investi in companii care nu sunt listate pe piata reglementata din pacate, nu putem lua expuneri pe aceste companii insa le asteptam sa treaca pe piata reglementata”, precizeaza reprezentantul celui mai mare manager de bani din Romania.

“Daca privim la portofoliul nostru, din perspectiva asta fondurile inca din 2008 de cand s-au infiintat aveau diferite tichete minime, in momentul acesta tichetele minime sunt din ce in ce mai mari si vedem ca potentialul nostru a investi in IPO-uri este mai mare comparativ cu primii ani de viata”, adauga Dan Gheorghe de la NN Pensii.

“Depinde foarte mult si de tipul de companie, la cele antreprenoriale marimea lor evident nu poate fi comparata cu un IPO al unei companii de stat. In momentul acesta noi putem intra in orice tranzactie, s-a vazut si la ultima care s-a incheiat cu succes, la Aquila am fost investitori si acolo tichetul a fost undeva la 18-19 mil. euro. Bineinteles, acesta nu este un tichet minim cu care sa intram cumva la genul de companie si genul de capitalizare pe care il vedem pe bursa. Acum vedem anumite cerinte pentru a fi listate pe piata reglementata. Trebuie sa treci peste anumite bariere inclusiv partea asta de capitalizare odata ce indeplinesc aceste cerinte companiile, putem investi si sume mai mici in companii in care credem, in crestere si vedem companii listate care au crescut foarte frumos pe bursa si atunci iei expunerea pe o companie cu o capitalizare de 150 – 200 mil. euro pe bursa azi pentru ca in 5 – 10 ani sa vedem ca aceasta capitalizare a crescut foarte mult”, a mai spus Dan Gheorghe.

Intrebat care este marimea necesara a unei companii pentru o listare pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, reprezentantul NN Pensii a raspuns: “Nu stiu cat de relevanta e cifra de afaceri pentru ca sunt companii diferite din domenii diferite, sunt companii de cateva sute de milioane, dar poti sa ai o profitabilitate foarte mica, nu cred ca asta este metrics-ul cel mai relevant. Legat de o potentiala capitalizare, cred ca un minimum pentru piata reglementata ar fi de 150 mil. euro si asta se vede si pe ultimele IPO-uri facute la BVB”.

“Exercitiul listarii maturizeaza compania, trebuie sa ai o transparenta mult mai mare si o structura corporatista in place, adica sa  declari cine si ce hotaraste si care sunt limitele fiecarui nivel – consiliul de administratie, actionarii si managementul trebuie sa fie foarte bine incentivati, sa fie un link intre performanta companiei si performanta managementului, toate lucrurile astea sunt de ajutor pentru orice tip de companie numai ca atunci cand vine la bursa cam atunci se face”, este de parere reprezentantul celui mai mare manager local de fonduri de pensii private.

“Cu privire la ce tipuri de business-uri si ce tipuri de companii (sa vina pe bursa – n.r.), noi am vrea sa fie cat mai diferite, din cat mai multe domenii si sa reflecte ceea ce se intampla in economia reala si de asta nu avem o preferinta pentru un domeniu sau altul, ci pentru cat mai multe domenii in care antreprenorii sa vina la bursa.”, afirma CIO NN Pensii.

“Cred ca mai conteaza (la listare – n.r.) un alt aspect – partea de ESG, care e la moda acum si un lucru legat de sustenabilitatea acestor business-uri pe termen mediu si lung si aici se vor face tot mai multe eforturi si standardizari, toate companiile vor trebui sa adere la aceste standarde”, spune Dan Gheorghe.

“Acum, asteptam si alte companii de stat de size-ul Hidroelectrica sa le vedem listate. Cred ca acest IPO va schimba total piata de capital din Romania”, adauga acesta.

IPO-ul Hidroelectrica este asteptat de mai multi ani pe piata bursiera locala, recent Fondul Proprietatea relansand tranzactia prin care se grabeste sa vanda un pachet de 15% din actiunile companiei controlate de statul roman pentru o suma estimata in jurul a 2,3 mld. Euro.

Intrebat ce ingrediente ii trebuie companiei Hidroelectrica pentru a intra pe bursa, Dan Gheorghe a raspuns: “Pai, din punctul meu de vedere nu ar trebui sa mai fie nicio piedica”.

“Contextul geopolitic nu ajuta, in schimb atractivitatea companiei este foarte mare, inclusiv acest unghi din perspectiva ESG – este unul dintre cei mai mari producatori hidro 100% energie regenerabila din regiune, avem un potential de crestere si pe partea de energie solara. Ne uitam acum ca au si un context de piata foarte bun, cresterea preturilor la energie electrica sunt aproape la all time high (maxinm istoric – n.r.), nu cred ca ne-am mai uitat in trecutul apropiat la asa ceva si atunci tot contextul acesta ajuta si eclipseaza contextul mai putin fericit geopolitic”, afirma acesta.

“Atractivitatea este aici, toata lumea isi doreste sa se intample repede pentru ca fereastra asta de oportunitate este posibil sa se inchida anul viitor de exemplu, sunt foarte multe lucruri care se pot schimba, vedem si contextul geopolitic la inceput de an parea foarte improbabil ceea ce s-a intamplat in mai putin de 2 luni atunci cred ca ar trebui sa se grabeasca aceasta listare si sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, nemaivorbind ca uitandu-ne si la managementul companiei care este foarte important pentru aceasta listare, mandatele lor expira la inceputul anului viitor si atunci e foarte greu sa mergi intr-un roadshow de IPO cu un management care nu are un mandat pe 4 ani. Toate ingredientele sunt acolo, speram sa se intample cat mai repede”, a mai spus Dan Gheorghe de la NN Pensii in cadrul panelului Equity Stories. Growth Stories al evenimentului online din 20 aprilie.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2022 sunt BT Capital Partners, Bursa de Valori București si Dentons.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti si-a desemnat companiile finaliste ale editiei a V-a, in cadrul Galei de premiere

 

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti si-a desemnat in cadrul Galei de premiere de pe 22 septembrie cele 15 companii finaliste.

Trei dintre cele 15 finaliste au fost alese prin votul publicului, iar membrii Juriului Made in Romania au desemnat celel  Citeşte articolul integral


Avocați

Avocatii RTPR au asistat BERD la finantarea de 25 mil. euro pentru Banca Transilvania

 

Casa de avocatura RTPR a asistat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu privire la imprumutul de 25 mil. Euro acordat Bancii Transilvania.

Finantarea este destinata sustinerii creditarii de către Banca Transilvania a companiilor romanesti ce au  Citeşte articolul integral