Adrian Mîrșanu

publicat la: 25.04.2016  23:58

Wienerberger cumpără fabrica de cărămizi din Buzău a omului de afaceri Omer Susli, proprietarul lanțului de bricolaj Praktiker România. Austriecii au fost asistați la achiziție de către avocații bpv Grigorescu Ștefănică

Sursă foto: Wienerberger.
 

ACTUALIZAT ȘI CORECTAT LA 26 APRILIE ORA 15.55

Grupul austriac Wienerberger, cel mai mare producător din lume de cărămizi, cumpără fabrica de cărămizi de la Berca din județul Buzău, deținută de către omul de afaceri de origine turcă Omer Susli, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Omer Susli, proprietarul mai multor afaceri din industria locală a materialelor de construcții, controlează lanțul de bricolaj Praktiker România, cumpărat în urmă cu doi ani de la grupul german.

Tranzacția dintre Wienerberger și Omer Susli include numai fabrica din comuna Berca (județul Buzău), nu și cea din localitatea Cobadin (județul Constanța). Ambele fabrici exploatează carierele de argilă din perimetrele aflate în apropierea capacităților de producție, conform licențelor acordate de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Wienerberger România are în plan retehnologizarea facilităţilor de producţie în următoarele luni, pentru a le aduce la standardele internaţionale ale grupului, oferind astfel produse de calitate ridicată pe piaţa din România.

Corneliu Fecioru, Managing Director, Sales & Marketing al Wienerberger Romania

Corneliu Fecioru, Managing Director Sales & Marketing al Wienerberger Romania

‘Această achiziţie şi investiţiile pe care le vom face pentru retehnologizarea fabricii arată implicarea pe termen lung pe care Wienerberger o are în dezvoltarea pieţei locale, atât pe parte de producţie, cât şi pe partea de susţinere a dezvoltării construcţiilor rezidenţiale prin utilizarea de materiale de construcţie de calitate, adaptate nevoilor actuale ale beneficiarilor finali din România. Toate demersurile Wienerberger din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piaţa românească, au fost în spiritul dezvoltării durabile şi arată angajamentul companiei de a susţine nevoile unei pieţe în creştere’, a declarat, marți, într-un comunicat de presă  Corneliu Fecioru, Managing director Sales & Marketing al Wienerberger România.

Prin preluarea fabricii din Buzău, Wienerberger îşi va consolida poziţia de angajator pe piaţa locală având în vedere că personalul fabricii va fi păstrat şi va beneficia de programe de formare profesională.

Reprezentanții Wienerberger și Omer Susli nu au putut fi contactați pentru comentarii pe marginea tranzacției până la momentul publicării acestui articol.

Austriecii de la Wienerberger au deja trei fabrici de cărămizi la Gura Ocniței (județul Dâmboviței), Sibiu și Tritenii de Jos (județul Cluj), iar în ultimii ani au căutat soluții de creștere a capacităților de producție pentru a răspunde majorării cererii pe piața de profil, fiind luată la un moment dat în calcul și ideea construirii unei fabrici noi la Iași, în apropiere de rivalul său direct, Ceramica Iași (Brickston).

Miza tranzacției pentru cumpărător este creșterea cererii pe termen lung, în condițiile în care marjele jucătorilor locali sunt mici, sub presiunea cheltuielilor înregistrate în ultimii ani cu taxele și a majorărilor de prețuri la utilități, ce au impact direct în costul de producție. Strategia austriecilor de a-și consolida poziția de lider în piața de profil a fost realizată prin investiții în capacități de producție noi combinate cu achiziții oportuniste, cum este cazul și acum.

Avocații bpv Grigorescu Ștefănică au oferit asistență juridică companiei Wienerberger pe tot parcursul tranzacției, privind toate aspectele de drept societar, drept imobiliar, resurse naturale, dreptul muncii, drept comercial, dreptul concurenței implicate în procesul de achiziție. Echipa de avocați a fost coordonată de Cătălin Grigorescu (Managing Partner) și compusă din Cristina Mihai (Avocat senior coordonator) și Andreea Cărare (Avocat colaborator).

Fondul de investiții ADM Capital, care deține producătorul de cărămizi Ceramica Iași (al cărei nume este acum Brikston Construction Solutions) s-a uitat și el anterior la o posibilă achiziție a afacerii cu cărămizi a lui Omer Susli, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Afacerea cu cărămizi a lui Omer Susli generează un rulaj mic, care se cifrează anual în jurul a circa 2 mil. Euro pe an, și este pe pierderi, după cum rezultă din bilanțurile depuse la Ministerul de Finanțe.

Astfel, fabrica de cărămizi din județul Buzău a lui Omer Susli este administrată de către Sastuc Investment Management, firmă care a raportat pentru 2014 venituri totale de 8 mil. Lei și o pierdere de 0,9 mil. Lei la un număr mediu de 3 angajați.

Fabrica din județul Constanța se află în portofoliul companiei Prefab Construct, care a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri de 1,9 mil. Lei și un profit net de 0,08 mil. Lei la un număr mediu de 35 de angajați, conform bilanțului depus la Ministerul de Finanțe.

Search Chemicals, controlată de Omer Susli,  a cumpărat în decembrie 2013 fabrica de cărămidă de la Sătuc (comuna Berca, județul Buzău) în cadrul unei tranzacții de 2,94 mil. Euro finanțate printr-un credit pe 10 ani de către Garanti Bank.

Omer Susli, 52 de ani, este proprietarul unui portofoliu de companii, din care fac parte Romtextil din industria textilă, producătorul de vopsele Astek, al Tempo Invest (fabrică de cretă măcinată și transport rutier), Travel Tips în industria turistică, respectiv a companiei Search Chemicals din domeniul comerțului cu materiale de construcții, potrivit ultimelor informații făcute publice.

Pe 25 februarie 2014, Search Chemicals a anunțat achiziția a 100% din acțiunile Praktiker România, respectiv a 100% din acțiunile Praktiker Real Estate de la firmele germane Baumarkt Praktiker Germania și Baumarkt Praktiker International.

Lanțul de magazine Praktiker a devenit centrul de greutate al afacerilor lui Omer Susli, reușind să obțină în 2014 un profit net de 90,9 mil. Lei (20,2 mil. Euro) la o cifră de afaceri de 588,8 mil. Lei (132,5 mil. Euro) la un număr mediu de 1.517 angajați.

Dacă Omer Susli și-a mutat centrul de greutate al afacerilor în piața de bricolaj, unde se duce o luptă strânsă cu rețele precum Dedeman, Leroy Merlin, Kingfisher, de cealaltă parte, Wienerberger este un jucător care s-a extins treptat în piața locală de profil.

Wienerberger, Ceramica Iași (Brikston) și Cemacon Zalău dețin cele mai puternice poziții pe piața cărămizilor (blocuri ceramice), unde activează și alți producători precum Euro Poroton, Siceram Sighișoara, Soceram și Macofil Târgu Jiu.

Cererea de blocuri ceramice este în creștere, alimentată de comenzile din segmentul construcțiilor rezidențiale, care au înregistrat o rată de creștere de 9,1% în primele nouă luni din 2015 față de perioada similară a anului anterior, în timp ce avansul construcțiilor noi a fost în aceeași perioadă de 10,3%, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Liderul global în producția de cărămizi a intrat pe piața din România în 1998, cu activități de import și vânzare, bazându-se inițial pe capacitățile de producție de cărămidă Porotherm ale fabricii Wienerberger de la Bekescsaba (Ungaria).

În 2004, austriecii fac un pas în forță și deschid în urma unei investiții în construcția de la zero fabrica de la Gura Ocniței (județul Dâmbovița). În 2004, Wienerberger cumpără și fabrica de cărămizi de la Sibiu a CEMA, care după achiziție a intrat în proces de retehnologizare, investițiile în fabrica de la Sibiu ajungând la 18 mil. Euro.

În 2008, Wienerberger deschide a treia fabrică în România prin investiție în construcție de la zero la Tritenii de Jos (județul Cluj).

Amprenta grupului Wienerberger în România depășește piața de cărămizi. Astfel, grupul austriac deține 100% din acțiunile Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL, 100% din acțiunile Pipelife România SRL, respectiv 82,19% din acțiunile Tondach România.

Pipelife România este subsidiara unuia dintre liderii globali în producția de sisteme de țevi din plastic, creat inițial prin asocierea dintre Solvay (Belgia) și Wienerberger (Austria), însă din 2012 aflat intregral sub controlul grupului austriac.

Tondach România produce la Sibiu țiglă și teracotă în fabrica de la Gușterița. Pe 7 august 2014, Wienerberger a anunțat că a preluat pachetul majoritar al Tondach, majorându-și participația de la 50% la 82% din acțiunile companiei austriece, pentru restul de acțiuni Wienerberger având opțiune de cumpărare ce poate fi exercitată în 2017 și 2018.

Wienerberger Sisteme Cărămizi SRL a raportat pentru 2014 un profit net de 0,7 mil. Lei la o cifră de afaceri de 142,7 mil. Lei (32,2 mil. Euro) la un număr de 204 angajați.

La nivel global, Wienerberger a raportat pentru 2015 venituri de 2,97 mld. Euro și un profit operațional înainte de plata dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării de 369,7 mil. Euro. Wienerberger este organizată în mai multe divizii care acoperă afaceri ca blocuri ceramice, cărămizi, țiglă și acoperișuri, sisteme de tubulatură din plastic, tubulatură din material ceramic, pavele de beton, iar operațiunile sale acoperă Europa, America de Nord și India.

Valoarea de piață a Wienerberger pe bursa de la Viena depășește 2 mld. Euro la un preț de 17,19 euro pe acțiune. Black Creek Investment Management din Canada deține peste 5% din companie, Marathon Asset Management din Marea Britanie peste 4%, aceștia fiind cei mai mari acționari raportați. Toate acțiunile sunt în mâna investitorilor austrieci și străini, dominând investitorii instituționali americani cu 31% din acțiuni, britanici 18%, francezi 13%, Canada – 11%, Germania  și Austria, fiecare cu câte 9%.

Wienerberger a fost fondată în 1819 și are acum circa 16.000 de angajați la nivel global, care generează venituri de 188.000 euro per angajat, respectiv un profit operațional înainte de plata dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării de 23.400 euro per angajat, conform raportului companiei – mamă.

Țintele pentru 2020 sunt atingerea unui nivel de venituri de 4 mld. Euro și EBITDA de 600 mil. Euro.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral