MIRSANU.RO

publicat la: 21.12.2022  19:39

Vlad Pintilie, BT Capital Partners: Perspectiva investitorilor pe piata de capital este ca s-ar putea sa mai fie loc de scadere, mai asteapta o corectie. Frica de a cumpara depaseste cu putin frica de a vinde

Credit foto: MIRSANU.RO
 

“Clientii nostri sunt si investitori institutionali, si emitenti. Din punctul asta de vedere, in ultimii 2 – 3 ani am observat o modificare semnificativa in modul in care ne desfasuram noi activitatea. Daca pana in 2019, principalul nostru job era sa fugarim antreprenorii sa-i convingem sa vina la bursa, in 2020 – 2021 am avut problema inversa – sa reusim sa filtram si sa ducem cele mai bune tranzactii pe piata. In zona de M&A, principalul aspect, principala provocare pentru noi este sa corelam asteptarile antreprenorilor, cele ale investitorilor cu ceea ce spun modelele de evaluare. Sunt cel putin 3 evaluari pe care trebuie la un moment dat sa le aducem la acelasi numitor comun. Din perspectiva asta, problema a devenit mult mai dificila“, a declarat Vlad Pintilie, Deputy CEO al BT Capital Partners, parte a grupului Banci Transilvania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat pe 6 decmbrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Vedem nu neaparat o reticenta, dar o dorinta de a vinde compania sau de a atrage banii intr-o companie la niveluri ridicate pentru zona de tranzactii si private si publice. In acelasi timp, piata nu mai este la acelasi apetit de risc. Nu mai este la acelasi nivel ridicat de asumare a unui risc de investitie, una dintre probleme este lichiditatea, daca inainte lichiditatea putea fi compensata usor prin randamentul oferit de instrument, acest aspect nu mai este valabil“, adauga acesta.

“Perspectivele investitorilor se refera mai degraba la zona de recuperare a investitiei, de conservare a capitalului si de generare a unui randament care sa fie oarecum in ton cu inflatia sau s-o depaseasca ceea ce devine un lucru aproape imposibil. Din punctul asta de vedere, aici sunt marile provocari, antreprenorii vor sa vanda companiile la preturi ridicate, piata ii contrazice cel putin pe termen scurt. In acelasi timp, investitorii, clientii cei care urmeaza sa plaseze banii in aceste oferte sunt mult mai preocupati cand se uita la o companie de lichiditatea ei, de sanatatea ei financiara, de perspectivele pe care le poate genera instrumentul respectiv, de randamente previzibil, asta inseamna dividende sau cupoane. Iar in acest context, lucrurile au devenit mai precare dupa evenimentele care s-au petrecut anul acesta“, a mai spus Vlad Pintilie.

“Ce experimentam este o diferenta mare intre 2 tipuri de crize, care se manifesta pe piata de capital – criza de la debutul pandemiei a fost una clar sociala si de sanatate, care nu s-a infiltrat foarte mult in economie si pentru ca a fost sustinuta foarte mult de bani publici. Ceea ce vedem acum este un alt tip de situatie dificila generata in primul rand de conflictul militar din regiune, dar ulterior in momentul in care ataci zonele critice ale inflatiei incep sa apara probleme in mai multe tipuri de zone, incepe sa fie mult mai dificil sa navighezi indiferent ca esti investitor sau antreprenor“, a spus reprezentantul BT Capital Partners.

Care frica este mai mare, de a vinde sau de a cumpara acum?

“Tendinta este sa spun ca sunt cam la fel si asta se vede din volumele scazute din piata pentru ca chiar daca exista interes mare dintr-o parte, nu este interes din cealalta parte. As putea sa spun cu un foarte mic procent ca mai degraba frica mai mare este cea de a cumpara“, afirma Vlad Pintilie.

“Perspectiva, parerea generala a investitorilor, noi tratam cu toate categoriile de investitori – de la institutionali mari la retail, este ca s-ar putea sa mai fie loc putin de scadere, nu este neaparat acum momentul sa cumpere, ci mai degraba asteapta inca o corectie. Pietele sunt volatile in aceasta perioada si momentele potrivite pot sa apara cand ai un orizont investitional pe termen lung. Asta nu este o caracteristica foarte bine definita in piata noastra de capital“, a mai spus Vlad Pintilie, Deputy CEO al BT Capital Partners la panelul dedicat tranzactiilor de pe pietele de capital din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral