MIRSANU.RO

publicat la: 02.06.2023  10:51

Vasile Tofan, Horizon Capital: IPO-ul Maib la Bucuresti va avea loc mai degraba in a doua jumatate a acestui an decat in a doua jumatate a anului viitor. ”Pentru noi, bursa de la Bucuresti este o oportunitate de a obtine lichiditati pe termen lung atat equity, cat si bonds”. Ce tip de companii din Romania sunt interesante pentru achizitii din partea noului fond regional de private equity de 300 mil. USD

 

”Credem ca bursa de la Bucuresti este o oportunitate pentru noi pentru a obtine lichiditati inclusiv pe termen lung atat equity (actiuni – n.r.), cat si bonds (obligatiuni – n.r.)”, a declarat Vasile Tofan, Senior Partner al Horizon Capital, la MIRSANU IPO CHALLENGE 2023, eveniment online organizat pe 25 mai de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Intrebat cand ar putea avea loc IPO-ul Maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, pe bursa de la Bucuresti, intentie anuntata inca de anul trecut, Vasile Tofan a raspuns: ”Cred ca este mai probabil sa fie a doua jumatate a acestui an decat a doua jumatate a anului viitor”.

”Suntem un fond relativ mare pentru regiune, de circa 1,4 mld. USD sub administrare. Investim in medie tichete de la 10 mil. USD la 40 mil. USD per tranzactie si, in mod normal, investim in companii conduse de fondatori vizionari, in mod normal sunt fondatori mai tineri, mai flamanzi daca pot spune asa, companii mai dinamice. Si bursa este o cale de a obtine partial lichiditatea pentru astfel de companii pentru ca ei nu sunt gata inca sa vanda catre un fond de buyout sau sa vanda unui strategic. Deci, asta este un element foarte important al bursei, inclusiv al bursei de la Bucuresti, pentru ca le ofera acestor fondatori care vor sa mai continue pentru 10 – 15 ani sa obtina acces la lichiditate, sa obtina acces la fonduri de dezvoltare fara a vinde controlul in business sau fara a face un cash out total catre un strategic”, puncteaza reprezentantul platformei regionale de private equity Horizon Capital.

”Si asta a fost si istoria de la Purcari, dl. Victor Bostan avea ambitii foarte mari pentru companie, desi am avut oferte si de la investitori financiari de buyout si de la strategici. Bursa a fost acest compromis unde li se ofera lichiditate investitorilor financiari pe de o parte, se obtine acces la capital de dezvoltare, dar managementul si fondatorii raman in controlul companiei pentru a-si realiza ambitiile in continuare”, adauga acesta.

”Acum, apropo de Maib, este aceeasi istorie. Maib este o istorie de mare crestere, piata bancara din Moldova este foarte nepenetrata la nivel de credite, ca sa va dau un exemplu pentru ca avem un CEO din Georgia, penetrarea ipotecilor in Moldova este undeva la 4% pe cand in tari mai dezvoltate cifra sta la peste 30%, penetrarea creditelor per total este putin peste 20%. In Georgia este de exemplu peste 70% si folosesc Georgia ca exemplu pentru ca este tot un stat postsovietic, cam aceeasi populatie, cam acelasi nivel al PIB-ului. Este o banca cu o cota de piata care se apropie de 40%, cu ROE (return on equity) de 20%, crestere pe portofoliu de doua cifre, deci si cu potential de crestere foarte mare”, detaliaza Vasile Tofan.

Intrebat ce tip de finantare prefera companiile din portofoliul Horizon Capital in noul context de piata, acesta a raspuns: ”Din 2009 pana in 2022 am avut cea mai lunga perioada de expansiune monetara in care capitalul a ajuns sa coste aproape zero. Asta a dus la faptul ca bilanturile la mai multe companii sa fie nu foarte prudente, aici ma refer in general. De asta daca ma intrebati cum vor evolua lucrurile de aici incolo, inclusiv pentru multe companii la care ne uitam noi sa investim, interesul pentru partea de equity, inclusiv public equity prin intermediul bursei va creste pentru ca vom fi intr-o perioada de deleveraging (scadere a gradului de indatorare – n.r.), intr-o perioada de scadere treptata a impovararii de creditare, de asta sunt destul de optimist in ceea ce tine de perspectivele bursei de la Bucuresti”.

Sunt luate in calcul emisiuni de obligatiuni si emisiuni de obligatiuni verzi pe bursa pentru companiile din portofoliul Horizon Capital?

”Raspunsul scurt este da. Si, evident, avantajul mare al obligatiunilor este durata mai lunga in mod normal pentru ca si Maib, dar si bancile din Romania, in mare parte se finanteaza din depozite pe termen scurt. Si, intelegeti, daca 80% din baza ta de depozite, sunt depozite de pana la 1 an este mai complicat sa dai credite investitionale pe 5 – 7 ani. De asta pentru a putea oferi credite clientilor nostri pe termen lung avem nevoie de capital pe termen lung si evident ca ne putem finanta mult mai ieftin prin depozite si prin conturi curente, dar cu totii am invatat din lectia bancilor din America, nu vreau sa sperii pe nimeni, dar cred ca mai multe banci, inclusiv noi, ne vom uita la obligatiuni pe termen lung care vor fi putin mai scumpe, dar vor minimiza decalajul intre durata activelor si pasivelor”.

Vor fi astfel de tranzactii de obligatiuni in 2023?

”Nu pentru moment, dar nu m-as mira daca in 2024 vom vedea astfel de proiect. Dupa mine, 2023 aproape s-a terminat, astfel de lucruri se planifica mult in avans”.

Care sunt provocarile de rezolvat pentru o companie care doreste sa convinga investitorii si sa aiba un IPO de succes?

”As identifica doua lucruri extrem de importante. Una sunt lucrurile ”Fundamentals” din companie, adica trebuie sa aiba o istorie de crestere si un potential de crestere convingator, cu un model de business diferentiat, cu avantaje competitive clare. De exemplu, in cazul Purcari noi vindeam o penetrare foarte mica de consum a vinului in Europa Centrala si de Est, unde lumea face switch de la bere si bauturi spirtoase catre vin. Deci ai istorie de crestere. Vindeam un model de business extrem de competitiv pentru ca avem cele mai mari marje EBITDA din lume, aveam marja EBITDA de 35% si cresteam cu 30% pe an. Chiar si acum, Purcari fiind o companie mai mare acum decat la momentul listarii, in primul trimestru am raportat o crestere de 31% an la an, deci istoria de crestere continua”, spune Vasile Tofan.

”Deci, primul bloc tine de fundamentals. Al doilea bloc tine de guvernanta corporativa. Nu cred ca poti face o listare de succes, daca nu ai construita partea de guvernanta corporativa cu multi ani inainte si nu o faci pentru o bifa, dar o faci pentru ca chiar crezi in faptul ca transparenta, auditul anual Big Four, board cu directori executivi independenti la momentul listarii sunt lucruri care chiar creeaza valoare. Si asta creeaza incredere”, explica acesta.

Care au fost provocarile pentru Purcari pentru a finaliza cu succes in 2018 IPO-ul pe bursa de la Bucuresti?

”A fost o companie mica, cu un IPO relativ mic si venind din Republica Moldova eram mai exotici. Cred ca in acesti 5 ani am demonstrat ca tinem foarte mult la guvernanta noastra corporativa si ne setam standarde foarte inalte de activitate, de raportare, de guvernanta corporativa. Si, in acelasi timp, cred ca am demonstrat ca acea istorie de crestere pe care am promis-o investitorilor in pofida pandemiei, in pofida razboiului din Ucraina, ea a tinut. Compania si-a dublat vanzarile de la IPO, compania a mentinut marje EBITDA foarte inalte, a platit dividende an de an, fiind o combinatie unica de companie de crestere care plateste dividende destul de mari. Eu cred ca, in mare, ne-am tinut promisiunea fata de investitori si, in acelasi timp, eu vad un viitor foarte bun in continuare pentru Purcari”, sustine reprezentantul Horizon Capital.

Din noul fond de investitii regional ridicat de catre Horizon Capital exista capital de investitii pentru Romania, in ce sectoare si ce fel tichete de investitii?

”Am incheiat un nou fond, avem 254 mil. USD colectate, peste targetul de 250 mil. pe care ni l-am pus si avem increderea ca vom ajunge pana la 300 mil. USD pana la inchiderea finala (final closing) care va fi in septembrie. Va fi un fond de 300 mil. USD, sectoarele prioritare pentru noi sunt in mare masura companiile tehnologice exportatoare. Teza este ca vrem sa profitam si sa lucram cu antreprenorii talentati din regiune care folosesc talentele din regiune, capitalul uman regional care este poate printre cele mai bogate din lume, pentru a construi business-uri regionale si globale, deci business-uri mari exportatoare. Si evident avem foarte multi campioni tehnologici din regiune si ei sunt in mare masura in interesul nostru”, afirma Vasile Tofan.

”Tichetele noastre sunt de la 10 mil USD la 40 mil. USD ca un indiciu si, traditional, focusul nostru a fost mai mult in partea asta de Est – Ucraina, Moldova. Intr-un trecut indepartat, investeam si in Rusia si in Belarus, evident acum nu o facem. Investim inclusiv in business-uri din Romania si Polonia, doar ca diferentierea noastra pe care putem sa o aducem este existenta unui unghi oarecum cu Moldova sau Ucraina. Ca sa dau un exemplu sunt foarte multe companii, ati fi surprins, de exemplu, ca in Polonia au centrele de dezvoltare (R&D), au programatorii care stau in Ucraina. Sau, daca luam ca exemplu, o companie ca Endava, care a inceput in Moldova, dar s-a extins mult in Romania, avand ulterior Romania ca piata principala. Noi credem ca aducem extra-valoare prin existenta acestui unghi”, adauga acesta.

Cum arata profilul – tinta al unei companii din Romania care sa fie eligibila pentru o investitie din partea Horizon Capital?

”Ca marime, ne-ar interesa companii relativ mature, deci m-as astepta, sa vorbim de companii tehnologice, care ar fi cu vanzari de cel putin 10 mil. USD, in mod normal profitabile, crestere mare, deci noi ca investitor tintim o rata de rentabilitate IRR de peste 20%, trebuie sa vedem acest nivel de rentabilitate la nivel de equity (capital). Si tichete de la 10 mil. USD in sus pentru cote minoritare in companii si prezenta acestui unghi cu piata din Moldova sau Ucraina pentru ca acolo putem aduce valoare”, a raspuns Vasile Tofan.

”Exista o redistribuire a investitiilor (dinspre Ucraina, Rusia pe fondul razboiului – n.r.), dar exista si o mare oportunitate pentru ca pana la sfarsit eu cred, si cu totii credem, ca acest razboi va lua sfarsit. Conferintele donatorilor la care merg din cand in cand, ultima fiind la Lugano (Elvetia), vorbesc de un plan de reconstructie al Ucrainei de 750 mld. USD”, subliniaza reprezentantul Horizon Capital.

”Eu vad oportunitati foarte mari pentru companii din Moldova, Romania, Polonia pentru a fi parte din reconstructia asta pentru ca, cu siguranta, factorii de productie din Ucraina nu vor fi suficienti pentru a face fata. Va fi poate cea mai mare reconstructie pe care o vedem dupa al doilea razboi mondial si, de asta, noi suntem foarte motivati sa avem un rol in asta. Vreau sa incurajez inclusiv companii romanesti sa fie pe faza si sa vada cum se pot angaja in acest proces. Vor fi fonduri extrem de mari.”, a declarat Vasile Tofan, Senior Partner al Horizon Capital, la evenimentul online organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2023 sunt Banca Transilvania si Dentons.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti a anuntat cele 15 povesti antreprenoriale romanesti finaliste ale editiei a VI-a in cadrul Galei de premiere din data de 26 septembrie

    27.09.2023
  • Pe 26 septembrie, in cadrul Galei de premiere a programului Made in Romania au fost anuntate cele 15 companii finaliste.
  • Votul publicului a desemnat 3 dintre cele 15 companii finaliste, in timp ce membrii Juriului Made in Romania au ales urmatoarele 12 p  Citeşte articolul integral

Conținut Partener

Reactie APAPR cu privire la amendament Pilonul II de pensii private

 
APAPR respinge cu fermitate propunerea depusa azi in Parlament de eliminare a obligativitatii Pilonului II de pensii private. Mecanismul propus este menit sa distruga cea mai de succes reforma structurala a ultimilor 15 ani, care a dus Romania in randul tarilor civilizate. Toa  Citeşte articolul integral