MIRSANU.RO

publicat la: 29.03.2024  19:23

Vanzatorul pachetului de 50% din Promedivet catre Vetimex Capital si-a plasat banii obtinuti din tranzactie in achizitia Sovata Retail Park si a intrat pe piata de real estate. Emese Fazakas, noul investitor in proiectul Joy Sovata: Sunt interesata sa imi extind in urmatorii 2 – 3 ani investitiile in sectorul imobiliar, inclusiv prin contractarea de finantare bancara

 

Vanzatorul pachetului de 50% din compania Promedivet a finalizat achizitia integrala a Sovata Retail Park, tranzactie prin intermediul careia isi marcheaza intrarea ca investitor in sectorul de real estate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Vetfor Investment SRL, vehicul de investitii detinut integral de catre Emese Fazakas, a anuntat pe 28 martie 2024 finalizarea achizitiei parcului de retail Joy Sovata, dezvoltat si operat anterior in asociere de catre Geld Capital Management, investitorul Synchronize Communication, si grupul Pro Development, dezvoltator a mai multor parcuri de retail pe teritoriul Romaniei. Aceasta tranzactie subliniaza apetitul investitorilor pentru acest tip de proprietati generatoare de venit si angajamentul dezvoltatorilor de a continua extinderea portofoliului, consolidand astfel perspectivele de crestere a sectorului de retail in regiune.

Achizitia Sovata Retail Park este o tranzactie initiata in iarna anului 2023, la scurta vreme dupa ce Emese Fazakas a finalizat vanzarea pachetului de 50% din actiunile Promedivet catre Vetimex Capital, biroul de familie (family office) al lui Korponay Andrea si Ferenc din Baia Mare.

Astfel, Emese Fazakas si-a plasat acum banii obtinuti din vanzarea participatiei la Promedivet in achizitia parcului de retail Sovata Retail Park intr-o tranzactie facilitata de catre Vetimex Capital, care a cumparat anterior pachetul de 50% din Promedivet, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Valoarea tranzactiei Vetfor Investment – Sovata Retail Park nu a fost facuta publica de catre partile implicate.

Cumparatorul parcului de retail are in plan sa isi extinda portofoliul de investitii pe piata imobiliara.

„Aceasta este prima investitie a Vetfor Investment si sunt interesata sa extind in urmatorii 2 – 3 ani portofoliul de investitii pe piata imobiliara. Am putea sa luam inclusiv finantare bancara pentru dezvoltarea acestui portofoliu”, a detaliat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Emese Fazakas, cumparatorul proiectului Sovata Retail Park.

Partile au fost asistate in tranzactie de catre Vetimex Capital – family office-ul familiei Korponay Andrea si Ferenc, si Lexington & Mirus Group care au lucrat de partea cumparatorului, in timp ce avocatii SCA Aron, Dinu si Asociatii au oferit servicii de consultanta pentru vanzatori.

Geld Capital Management este o companie de investitii detinuta de catre bancherii Liviu Stefan Arnautu, Dragos Balaci si George Nistor, care fac parte din conducerea si actionariatul managerului de fonduri de investitii Atlas Asset Management, potrivit informatiilor publice disponibile. Pro Development este un dezvoltator imobiliar concentrat pe nisa parcurilor de retail din orase de talie medie si mica, asociatii firmei fiind Adrian Pacuraru, CEO si fondator al Pro Development, si Andrei Rati, conform ultimelor date facute publice.

Emese Fazakas a vandut in noiembrie 2023 un pachet de 50% din actiunile Promedivet Sovata catre Vetimex Capital, care la acel moment a raportat si finalizarea achizitiei unui pachet de 100% din actiunile Monterovet. Ambele achizitii s-au derulat atunci prin intermediul companiei Biovet Distribution din Bucuresti.

Valoarea tranzactiilor nu a fost facuta publica de catre partile implicate.

Mihaly Fazakas, co-fondatorul Promedivet, a ramas actionar cu 50% din actiunile Promedivet, dupa exitul cumnatei sale, Emese Fazakas.

Compania Montero Vet SRL era controlata anterior in proportie de circa 60% de catre familia lui Ludovik Nazarij Glavina, consul onorific al Romaniei la Koper (Slovenia), iar un alt pachet in jurul a 40% apartinea familiei lui Cristian Susma.

Promedivet, producator de produse destinate domeniului veterinar si zootehniei, se concentreaza pe o nisa de produse cum ar fi produse din extracte de plante, biocide naturale, respectiv sampoane si rodenticide.

Biovet Distribution, platforma prin care antreprenorul Ferenc Korponay revine pe piata de produse veterinare dupa vanzarea afacerii Maravet, este o companie detinuta in proportie de 81% de Vetimex Capital, restul actiunilor apartinand lui Mihai Huziconschi- directorul companiei, si a fost preluata in 2014 de de la medicul veterinar Adrian Sufaru.

Vetimex Capital este firma de investitii controlata de catre familia Korponay, fondatorii companiei Maravet S.A., pe care au vandut-o in doua etape catre gigantul Henry Schein Inc. US, o companie globala din FORTUNE 500 si membra a indicelui S&P 500®, cu vanzari de 12,3 mld. USD in 2023. Valorile celor doua tranzactii nu au fost facuta publice de catre partile implicate. Valoarea cumulata a exitului in doua trepte din Maravet este estimat in jurul a 45 mil. Euro de catre surse din piata.

Dupa exitul din Maravet, Vetimex Capital a fost implicata printre altele intr-una din cele mai mari achizitii de pe piata birourilor din Cluj, cu o tranzactie de peste 30 mil. Euro. Vetimex Capital mai are in portofoliul sau investitii in terenuri agricole, ferma de peste 1.100 de bovine, investitii in mai multe fonduri de investitii locale precum ROCA Investments, ROCA X, Agista, Black Sea Fund, precum si 2 investitii in Ungaria.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral