MIRSANU.RO

publicat la: 24.03.2024  20:29

Value4Capital, fondul de investitii care a listat Medlife pe bursa, strange un fond de private equity de pana la 140 mil. Euro. IFC si EBRD intentioneaza sa aloce 40 mil. Euro pentru noul fond, din care cei mai multi bani sunt asteptati sa intre in achizitii de companii din Polonia si Romania

 

Value4Capital (V4C), manager de fonduri private equity de talie regionala, strange un nou fond de investitii, cu o capitalizare de pana la 140 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

International Finance Corporation (IFC) si European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), doi investitori – ancora traditionali pentru investitorii financiari regionali, se pregatesc sa aloce un capital de 40 mil. Euro pentru V4C Poland Plus Fund II, un fond de investitii orientat catre achizitii de pachete de actiuni in companii din Europa Centrala si de Est in state membre ale Uniunii Europene (UE). Principalele piete vizate de catre noul fond al V4C sunt Polonia si Romania.

Astfel, IFC intentioneaza sa aloce pana la 15 mil. Euro pentru fondul de private equity V4C Poland Plus Fund II, acest demers fiind in curs de aprobare.

Investitia de capital a IFC ar urma sa sprijine noul fond de investitii sa atinga faza de first closing (prima inchidere – n.r.), intr-un context cu provocari pentru managerii care deruleaza acum procese de strangere de noi platforme de capital, cauzate de conditii macroeconomice incerte pe fondul invaziei rusesti din Ucraina.

De asemenea, EBRD are programata pe 1 mai 2024 aprobarea unei investitii de pana la 25 mil. Euro in favoarea fondului de investitii V4C Poland Plus II. EBRD este un investitor – ancora cu istoric pentru fondurile de private equity administrate de catre V4C. Astfel, EBRD a aprobat in 2005 un angajament de investitii pentru fondul de investitii V4C Eastern Europe, iar in 2016 a aprobat sa contribuie din nou cu capital la ridicarea V4C Poland Plus Fund.

Cea mai sonora tranzactie sonora derulata de catre managerul de private equity V4C pe piata din Romania este IPO-ul Medlife, unul dintre liderii pietei locale de servicii medicale private, prin care investitorul financiar regional si-a asigurat exitul din companie in decembrie 2016. Tranzactia a fost realizata atunci prin vanzarea unui pachet total de 44% din Medlife catre investitori de pe bursa de la Bucuresti, prin care V4C si-a vandut complet participatia de 36,25% din actiuni, iar IFC a marcat un exit partial prin vanzarea unui pachet de 7,75% din actiuni. V4C a raportat o dublare a randamentului brut privind investitia in Medlife.

Apoi, V4C a facut in 2022 prima tranzactie in Romania din fondul de investitii regional V4C Poland Plus prin achizitia platformei Gomag de la fondatorii Silkweb, Cosmin Daraban si Aurelian Motica. In 2023, constructia portofoliului local al V4C a avansat dupa ce V4C a preluat pachetul majoritar al retelei de aparate auditive Clarfon, tranzactie cu finantare contractata de la fondul regional privat de credit ACP Credit.

„Cota Romaniei este exact ce trebuie Romaniei comparativ cu economiile din Europa Centrala si de Est. Si as zice nu neaparat cota Romaniei, ci cota non-poloneza. Multe fonduri din Romania sunt Poland centric (focusate pe investitii in Polonia – n.r.) mai mult sau mai putin ceea ce inseamna ca majoritatea investitiilor se duc in companii din Polonia, urmand ca o parte din ele sa vina si in Romania. (…) Dintr-un fond de 7 – 8 companii, 2-3 pot fi facute in Romania. Nu exista limite fixe de nedepasit, dar trebuie sa ne uitam la economie, la companiile care sunt in economia romaneasca, de asemenea, si la echipele de investitii ale fondului respectiv.”, explica Bogdan Chirita, Partner in cadrul fondului de private equity regional Value4Capital (V4C) la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pe 7 decembrie.

Potrivit acestuia, V4C abordeaza in strategia sa de investitii tichete de achizitii incepand de la 6 – 7 mil. Euro pe cont propriu si poate ajunge pana la 24 – 25 mil. Euro alaturi de co-investitori.

In acest moment, mai multi manageri de capital privat cauta bani la investitori pentru a putea sa isi inchida noile fonduri de private equity si de venture capital, dintre care unii au anuntat sau urmeaza sa anunte in 2024 primele inchideri de fonduri si, implicit, primele achizitii de pachete de actiuni in companii.  Astfel, se contureaza asteptari in piata pentru un an in care investitorii financiari urmeaza sa fie mai activi in tranzactii fata de 2023, in ciuda conditiilor de piata inca dominate de dobanzi mai mari si o inflatie ridicata.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Emma Capital, holdingul de investitii al antreprenorului ceh Jiří Šmejc, a anuntat ca spera sa finalizeze in mai 2024 IPO-ul companiei de energie Premier Energy Group pe bursa de la Bucuresti. Proprietarul companiei se asteapta sa incaseze circa 25 mil. Euro de pe urma listarii unui pachet minoritar din compania de energie

  Premier Energy Group, companie de energie aflata in portofoliul Emma Capital, a anuntat pe 18 aprilie 2024 ca intentioneaza sa listeze un pachet minoritar de actiuni pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO. „Premier Energy Group intentioneaz  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral