MIRSANU.RO

publicat la: 23.08.2024  14:18

Un nou pariu in retail din partea investitorilor financiari: Consortiul format de catre EBRD cu fondurile de private equity CEECAT Capital si Morphosis Capital preiau pachetul majoritar al retelei antreprenoriale La Cocos pentru a capta potentialul de crestere rapida din sectorul de consum

Copyright: Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
 

Consortiul de investitori financiari format din Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD), fondul regional de investitii CEECAT Capital si managerul local de private equity Morphosis Capital au anuntat pe 22 august ca au semnat achizitia pachetului majoritar al retelei locale de retail alimentar La Cocos, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

In cadrul tranzactiei, EBRD urmeaza sa faca o investitie de capital de 10 mil. Euro la care se va adauga aportul co-investitorilor CEECAT Capital si Morphosis Capital, iar banii vor sustine extinderea fizica a retelei, potrivit institutiei financiare internationale.

Valoarea totala a tranzactiei nu a fost facuta publica.

„Suntem mandri de cresterea remarcabila a La Cocos si de impactul pozitiv pe care l-am avut asupra comunitatilor din zonele in care suntem prezenti. Dupa aproape un deceniu de activitate, am realizat ca pentru a ne dezvolta la nivel national, avem nevoie de investitii semnificative, fara de care extinderea ar putea dura peste 15 ani. Ca Fondator al lantului La Cocos, pot spune ca aceasta tranzactie ne ofera resursele financiare si expertiza necesare pentru a extinde rapid reteaua cu un numar de locatii format din doua cifre in urmatorii patru ani. Obiectivul nostru comun este sa consolidam pozitia noastra de lider pe piata de retail alimentar din Romania. Impreuna cu echipa La Cocoș, multumesc investitorilor pentru increderea acordata si sprijinul oferit de acum inainte in realizarea acestui obiectiv ambitios. In proiectele de anvergura, partenerii puternici sunt esentiali pentru a completa resursele financiare si a maximiza eficienta. Sper ca toti cei 720 de colegi, fie ca sunt alaturi de noi de la inceput sau s-au alaturat pe parcurs, sa vada in acest parteneriat o oportunitate de crestere si de consolidare. Cu acest consortiu select alaturi, avem nu doar un parteneriat puternic, ci si un strateg pentru dezvoltarea viitoare a afacerii”, a declarat Iulian Nica, Fondator si CEO La Cocos.

Afacerea La Cocos, fondata in 2014, este detinuta de catre antreprenorii romani Iulian si Gianina Nica.

In urma tranzactiei, familia Nica devine actionar minoritar.

La Cocos este un retailer romanesc de tip discount, cu trei locatii la Ploiesti si Bucuresti, care a inregistrat o crestere anuala de 24% a vanzarilor in perioada 2018 – 2022.

Pentru anul financiar 2023, compania Supermarket La Cocos SRL a raportat o cifra de afaceri de peste 974 mil. RON (circa 197 mil. Euro) si un profit net de circa 19 mil. RON (peste 3,8 mil. Euro). Cifra de afaceri a companiei antreprenoriale de retail a inregistrat o rata de crestere de circa 37% fata de 2022, respectiv un salt de peste 77% comparativ cu 2021, confirmand ca este intr-o faza de crestere accelerata a afacerii.

Supermarket La Cocos avea la 31 decembrie 2023 datorii de 121 mil. RON (peste 24 mil. Euro), creante in valoare de aproape 12 mil. RON (peste 2 mil. Euro) si dispunea de capitaluri totale de aproape 38 mil. RON (aproape 8 mil. Euro), conform ultimului bilant facut public.

Achizitia pachetului majoritar al unei retele de retail alimentar de catre un consortiu de investitori financiari este o tranzactie rara pe o piata dominata de catre investitorii strategici.

La acest moment, managerul de private equity de talie regionala MidEuropa este singurul investitor financiar activ pe piata de retail alimentar prin intermediul retelei Profi, pentru care a semnat deja in 2023 vanzarea acestei afaceri la o valoare de intreprindere de 1,3 mld. Euro catre investitorul strategic global Ahold Delhaize, tranzactie care nu este inca finalizata si pe marginea careia Consiliul Concurentei a semnalat recent ca are anumite ingrijorari privind afectarea mediului concurential in anumite zone geografice unde s-ar suprapune retelele Profi si ale Mega Image.

In cazul retelei Profi, MidEuropa a preluat in 2017 reteaua de retail de la un alt fond de investitii regional, Enterprise Investors, pentru o plata in numerar de 533 mil. Euro si o valoare de intreprindere estimata la acea vreme in jurul a 600 mil. Euro. Pe 9 martie 2017, EBRD a anuntat o investitie de capital de 25 mil. Euro in afacerea Profi, fiind astfel pozitionat atunci ca si co-investitor alaturi de MidEuropa, dar si impreuna cu alti co-investitori.

„Suntem bucurosi sa sprijinim cresterea și expansiunea La Cocos in Romania alaturi de co-investitorii nostri, Morphosis Capital si CEECAT Capital. Retailul alimentar este una dintre cele mai active sectoare de interes pentru BERD, iar aceasta investitie reprezinta o oportunitate excelenta pentru Banca de a sprijini scalarea unui model de afaceri inovator de retail pe o piata atractiva precum Romania, condusa de un antreprenor puternic si apreciat, Iulian Nica.”, a declarat Tamas Nagy, Co-Head al EBRD Private Equity.

Dincolo insa de unele aspecte comune, tranzactia cu reteaua La Cocos difera de cea derulata la Profi avand in vedere ca acum achizitia vizeaza preluarea pachetului majoritar de la familia de antreprenori care a fondat compania.

Pe de alta parte, daca la tranzactia Profi finalizata in 2017 componenta dominanta a fost plata unui pret de achizitie, un record la acel moment pentru piata din Romania in sectorul de retail, cat si la nivelul unei achizitii locale facute de un fond de investitii, in cazul achizitiei La Cocos scopul este scalarea retelei la nivel national, ceea ce face ca banii noului actionar majoritar sa fie mai utili pentru capitalizarea companiei si extinderea afacerii fata de variata unei plati facute de cumparator catre vanzator la finalizarea tranzactiei.

Contactati de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, reprezentantii EBRD, ai CEECAT Capital si ai Morphosis Capital, nu au dat alte detalii privind structura sau valoarea tranzactiei semnate cu reteaua La Cocos.

EBRD este un investitor financiar cu experienta larga atat in sectorul de retail, cat si in cazul achizitiilor in formula de consortiu. Recent, EBRD a fnalizat pe 1 august 2024 alaturi de fondul american de investitii Cerberus si International Fnance Corporation (IFC) achizitia pachetului de 100% din actiunile bancii poloneze VeloBank.

Achizitia La Cocos inseamna o noua extindere pentru portofoliul EBRD din Romania, investitorul financiar fiind mult mai activ in tranzactii in 2024, daca avem in vedere intrarea ca actionar minoritar la compania de energie Premier Energy in cadrul IPO-ului pe bursa de la Bucuresti, reducerea participatiei detinute la Banca Transilvania sau intrarea ca actionar minoritar la compania antreprenoriala AROBS in cadrul unei oferte publice derulate pe bursa. De asemenea, EBRD a investit recent in reteaua de statii de alimentare Eldrive, originara din Bulgaria, dar aflata in faza de expansiune regionala, si a semnat o tranzactie quasi equity cu fondul de investitii Integral Venture Partners pentru reteaua O’Fresh Vending.

Achizitia retelei La Cocos este insa o noua confirmare pentru managerul regional de private equity CEECAT Capital, care are deja experienta in sectorul de retail, avand in portofoliul sau actual reteaua de magazine de proximitate Gomex, al carei pachet majoritar a fost cumparat in 2022. Gomex numara peste 200 de magazine si peste 2.500 de angajati si este pozitionat in top 5 retaileri alimentari din Serbia.

„Suntem entuziasmati sa sprijinim La Cocos in extinderea prezentei sale geografice in Romania. Iulian si echipa sa au dezvoltat un format unic si de succes, iar cu ajutorul investitiei noastre comune credem ca La Cocos poate deveni un campion national si lider regional in sectorul sau. De asemenea, suntem entuziasmati sa lucram impreuna cu Iulian si cu partenerii nostri de la BERD si Morphosis in aceasta calatorie”, a spus Anthony Stalker, Partener in cadrul CEECAT Capital si Președinte al Comitetului Consultativ de Investitii.

CEECAT Capital are din 2021 in portofoliul sau din Romania compania Modulo Decorative Solutions, lider in productia de placi cu piatra decorativa in Europa de Sud – Est. Tot din 2021, CEECAT Capital are in portofoliu platforma de ambalaje alimentare Goodpack, lider regional cu 3 locatii de productie in Bulgaria si Romania, care a anuntat in iulie achizitia a 100% din actiunile Paccor Romania de la producatorul danez de ambalaje rigide Faerch Group.

Managerul regional de capital privat a anuntat inchiderea ultimului sau fond de investitii CEECAT Fund II la o capitalizare finala de 154 mil. Euro pe 24 octombrie 2022, data la care fondul avea angajamente de investitii de 74 mil. Euro in 6 investitii din Bulgaria, Romania, Serbia si Turcia.  Strategia de investitii a CEECAT Capital vizeaza preluarea de pachete de control intre 30% si 100% din actiuni in companii din sectoare precum industrie, servicii de afaceri, consum sau servicii medicale private, pentru o perioada de investitii de circa 5 ani.

Pentru managerul local de private equity Morphosis Capital, tranzactia cu reteaua La Cocos marcheaza intrarea in sectorul de retail alimentar.

„Suntem incantati sa investim in La Cocos, o poveste antreprenoriala locala de succes, care si-a demonstrat performanta remarcabila pe piata de retail din Romania. Aceasta investitie, a doua pentru Morphosis Capital Fund II, va sprijini expansiunea rapida a retelei La Cocos la nivel national. Viziunea noastra comuna cu CEECAT Capital si BERD este de a dezvolta un lant de magazine care sa raspunda nevoilor atat ale clientilor B2B, cat si ale celor B2C, iar La Cocos sa devina un punct de referinta pentru consumatorii din intreaga tara, contribuind astfel la cresterea economica si la consolidarea economiei locale”, a declarat Simona Gemeneanu, Partener in cadrul Morphosis Capital. 

Fata de primul fond de investitii ridicat in 2018, care avea o strategie de investitii dedicata exclusiv companiilor din Romania, noul fond de private equity Morphosis Capital Fund II se axeaza pe o strategie de investitii care ii permite sa faca achizitii de pachete de actiuni si la companii de pe piete externe din regiune. Ca politica generala a managerului de fond, tichetele de tranzactii urmarite de catre noul fond sunt in marja de 7 – 15 mil. Euro capital investit per tranzactie.

Capitalizarea – tinta a noului fond Morphosis Capital Fund II este de circa 80 – 100 mil. Euro, potrivit declaratiilor anterioare ale managementului fondului, din care un capital de 40 mil. Euro a fost atras de la investitorul – ancora Fondul European de Investitii (EIF) prin intermediul programului PNRR de unde fondul a primit o alocare de 25 mil. Euro, iar alte 15 mil. Euro vin prin facilitatea InvestEU.

EBRD este unul dintre investitorii de tip LP (limited partner) in fondurile de private equity CEECAT Capital Fund II si Morphosis Capital Fund II, unde a anuntat investitii de capital de 30 mil. Euro, respectiv 15 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Tranzactia dintre consortiul de investitori financiari format de catre EBRD, CEECAT Capital si Morphosis Capital cu reteaua La Cocos a fost facilitata de catre firmele de avocatura Mihaela Mindru Law Office si Act Legal Romania, cu o echipa condusă de Christian Mindru, Of Counsel, care au reprezentat cumparatorul in ceea ce priveste aspectele juridice. Acestea au fost sprijinite de catre Bryan Cave Leighton Paisner LLP, prin Carol Osbourne, Partener, pentru aspectele juridice aferente legislatiei din Marea Britanie si de catre avocatii Van Campen Liem din Luxemburg, prin Christophe Balthazard, Partener, pentru aspectele de drept luxemburghez. 

Antreprenorii Iulian si Gianina Nica au fost reprezentati de catre firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. De asemenea, KPMG a realizat procesul de due diligence financiar, fiscal si de ESG, iar consultantii Kearney au realizat procesul de due diligence comercial. 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Consultanți & Auditori

Laurentiu Stan, fondatorul companiei de consultanta antreprenoriala Kapital Minds: Majoritatea antreprenorilor din Romania cred ca cifra de afaceri si profitul sunt cei mai importanti factori pentru cresterea valorii unei afaceri, insa relatiile cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile genereaza uneori peste 80% din valoarea afacerii

  Majoritatea antreprenorilor din Romania considera ca cifra de afaceri si profitul companiei sunt cei mai importanti factori ai cresterii valorii, lasand la urma factorii care genereaza acesti indicatori precum stabilitatea relatiilor cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile ce  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Fondul cu capital de risc Catalyst Romania isi face exitul dupa 9 ani din afacerea 123FormBuilder prin vanzarea catre compania americana de tehnologie Kiteworks

  Compania americana de tehnologie Kiteworks a anuntat pe 5 septembrie 2024 achizitia firmei 123FormBuilder, in cadrul unei miscari strategice care va intari pozitia Kiteworks pe piata de profil, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Tranzactia asigura exitul f  Citeşte articolul integral