Adrian Mîrșanu

publicat la: 18.02.2015  17:39

Tranzacție de 5,3 mld. dolari în farma cu impact asupra unei firme din România cu o marjă netă de 40%. Avocații de la Noerr au asistat Mylan la achiziția afacerii de medicamente generice a Abbott din piețele dezvoltate

Sursă foto: Mylan.
 

Compania americană Mylan va finaliza în primul trimestru al acestui an achiziția afacerii cu medicamente generice a Abbott Laboratories din piețele dezvoltate în cadrul unei tranzacții de 5,3 mld. dolari. În România, impactul tranzacției vizează transferul unei părți din activele unei companii care înregistrează o marjă netă de câștig de 40%, ceea ce o plasează printre cele mai profitabile firme locale. Avocații de la Noerr consiliază cumpărătorul în cadrul acestei achiziții cu impact pe piața farma din România, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Tranzacția globală, care a obținut pe 28 ianuarie avizul Comisiei Europene, va fi aplicată la nivel local după un mecanism structurat astfel: o parte dintre activele Abbott Products România SRL vor fi transferate în cadrul unui proces de reorganizare pe o altă companie, iar aceasta din urmă va intra în portofoliul companiei americane Mylan în urma unui contract de vânzare de acțiuni, au explicat surse din piață pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Abbott Products România SRL este o companie cu 205 angajați, o cifră de afaceri de 85,3 mil. lei (19,3 mil. euro) și un profit net de 34,4 mil. lei (7,8 mil. euro) în 2013, conform ultimului bilanț făcut public. A raportat venituri totale de 122,2 mil. lei (27,6 mil. euro) în 2013.

Abbott Products România SRL a înregistrat o marjă brută de câștig de 49,4%, iar marja netă se situează la 40%.

La nivel global, tranzacția are, de asemenea, o structură diferită de cea clasică operațiunilor de fuziuni și achiziții tocmai pentru a beneficia de un regim fiscal mai favorabil.

Activele cumpărate de Mylan în afara pieței americane vor fi transferate până la închiderea tranzacției pe bilanțul unei companii ce va fi înființată în Olanda. Ulterior, subsidiara olandeză a Mylan va fuziona cu Mylan astfel încât firma – mamă a Mylan va deveni compania olandeză Mylan NV, care va fi deținută în proporție de 78% de către acționarii Mylan, iar 22% din acțiuni vor reveni acționarilor Abbott.

Înăsprirea regimului de taxare din SUA a făcut ca mai multe companii americane să încerce în ultima vreme ca în cadrul unor tranzacții internaționale să-și exporte sediul fiscal în alte jurisdicții mai favorabile.

Acțiunile Mylan NV vor fi tranzacționate pe piața bursieră americană Nasdaq, sub același simbol MYL ca și acum, iar compania va avea aceeași echipă de conducere.

Mylan este un producător de medicamente generice, în timp ce Abbott Laboratories este un producător de medicamente de marcă.

Obiectul tranzacției îl constituie vânzarea portofoliului de afaceri cu medicamente generice al Abbott din peste 40 de piețe din lume din Europa, Japonia, Canada, Australia și Noua Zeelandă, cu vânzări anuale de 2 mld.dolari în 2013 și 3.800 de angajați. Portofoliul cumpărat de Mylan cuprinde peste 100 de produse generice și de specialitate și facilități de producție de medicamente în Franța și Japonia, conform unei prezentări a celor de la Abbott referitoare la tranzacție.

În urma tranzacției, Abbott rămâne cu portofoliul de produse generice și de specialitate de pe piețele emergente din Asia, Africa, America Latină, Rusia, Ucraina și țările baltice, care generează vânzări estimate la 4 mld. dolari în 2015, peste 30.000 de angajați și 1.500 de produse farmaceutice.

Firma germană de avocatură Noerr, care a consiliat pe americanii de la Mylan la achiziția portofoliului deținut de Abbott, are peste 500 de avocați în rețeaua sa de 15 birouri care cuprinde Germania, SUA și Europa. Aproximativ 100 de avocați Noerr acoperă regiunea Europei Centrale și de Est, iar biroul din România a fost deschis în 1998.

Echipa locală a Noerr a lucrat în mai multe tranzacții anul trecut, printre care a asigurat servicii de consultanță pentru fondul american de investiții Marlin care a cumpărat afacerea IT Asentinel, prezentă și în România, respectiv tranzacția prin care austriecii de la Baumax au ieșit de pe piața locală de bricolaj în urma vânzării afacerii către grupul francez Adeo.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral