CTP, liderul pietei de logistica si spatii industriale din Europa continentala, a notificat Consiliul Concurentei cu achizitia a 6 companii P3 din Romania, in cadrul uneia dintre cele mai mari tranzactii incheiate pe acest segment de piata, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Consiliul Concurentei a anuntat pe 13 februarie 2025 ca analizeaza tranzactia prin care CTP Property B.V. din Olanda intentioneaza sa preia un set de companii care detin si opereaza parcul logistic P3 Bucharest A1 din zona comunei Chiajna, pozitionat langa autostrada Bucuresti – Pitesti.
Din perimetrul tranzactiei din Romania dintre grupurile CTP si P3 fac parte companiile P3 Bucharest Alpha S.R.L., P3 Bucharest Beta S.R.L., P3 Bucharest Delta S.R.L., P3 Bucharest Infrastructură S.R.L., P3 Bucharest Lambda S.R.L. si P3 Bucharest Gamma S.R.L.
Grupul P3, jucator de talie europeana pe piata de logistica si spatii industrial, a fost cumparat in 2016 de catre fondul suveran de investitii GIC din Singapore, unul dintre cei mai importanti investitori institutionali de acest tip din lume.
Grupul P3 detine in Romania in total 8 companii, pe langa setul de firme ajuns in analiza autoritatii concurentiale, activand, de asemenea, P3 Bucharest Sigma SRL si compania de management P3 Logistic Parks Romania Management SRL, conform ultimului raport anual al companiei.
Activele totale ale portofoliului P3 din Romania au fost evaluate la finele primului semestru din 2024 la 265,018 mil. Euro. Componenta imprumuturilor este dominanta pentru portofoliul local al P3, care la o valoare de peste 164 mil. Euro, are o pondere de circa doua treimi in total.
Vanzarea setului de active P3 din Romania marcheaza un nou avans al CTP in Romania si consolideaza pozitia acestuia de lider in lupta sa cu WDP, dar si cu alti investitori de profil interesati de achizitii de portofolii pe segmentul pietei locale de logistica si spatii industriale.
Vanzarea portofoliului P3 din Romania era asteptata de catre consultantii de pe piata imobiliara, in contextul in care exista un pipeline de tranzactii estimat la circa 500 mil. Euro pe muchia dintre finalul lui 2024 si inceputul anului 2025, conform declaratiilor lui Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers Romania, facute in decembrie in cadrul MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
CTP isi continua astfel strategia sa de extindere care combina dezvoltarea organica si achizitiile strategice, dupa ce a anuntat in mai 2024 achizitia unui portofoliu de la Globalworth in cadrul unei tranzactii de peste 168 mil. Euro, iar in 2023 a preluat un portofoliu de la FM Logistic in cadrul unei tranzactii estimate in jurul a 60 mil. Euro.
CTP a investit peste 1 mld. Euro in Romania, care este una dintre pietele sale de baza.
Stocul local de logistica si spatii industriale a ajuns la finele lui 2024 la 7,58 mil. metri patrati, din care aproape jumatate este concentrat in jurul Bucurestiului, conform datelor prezentate de catre consultantii Cushman & Wakefield Echinox. Potrivit acestora, rata de crestere a stocului a fost anul trecut de circa 27%.
CTP si-a reimprospatat recent “puterea de foc” pentru a-si asigura lichiditatile necesare pentru achizitii si planurile sale de crestere, dupa ce in noiembrie 2024 a semnat cu un sindicat format din 15 banci coordonat de catre Citi si ING contractarea unei facilitati revolving de 1,3 mld. Euro cu maturitate de 5 ani. Banii au fost folositi partial la refinantarea facilitatii revolving anterioare de 550 mil. Euro.
Grupul imobiliar listat pe bursa Euronext, cu o capitalizare de piata de peste 7,7 mld. Euro, apeleaza frecvent la o gama larga de surse de lichiditate, atat propriul cash, cat si credite bancare sau emisiuni de obligatiuni, pentru a-si administra mixul de finantare necesar asigurarii dezvoltarii proiectelor sale, dupa cum explica in iunie 2024 Richard Wilkinson, CFO al grupului CTP, in cadrul MIRSANU INVESTORS SUMMIT, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.