MIRSANU.RO

publicat la: 19.03.2015  23:54

Tranzacția cu Facebook, imobiliarele și băncile au triplat anul trecut piața locală de fuziuni și achiziții până la 3,14 mld. dolari. România a făcut cel mai mare salt din regiune, notează consultanții EY

Sursă date: EY România.
 

România înregistrează cea mai mare creştere a pieţei de fuziuni și achiziții din Europa Centrală şi de Sud-Est, potrivit barometrului de fuziuni și achiziții realizat de firma de consultanță și audit EY.

Cea mai mare tranzacție din domeniul IT din regiune a fost vânzarea companiei LiveRail Inc către Facebook cu 500 mil. dolari. În ansamblu, valoarea tranzacţiilor a crescut cu 186% în 2014 comparativ cu 2013, ajungând la o valoare totală de 3,14 mld. dolari, în timp ce numărul lor a crescut cu doar 24% în acelaşi interval, conform studiului EY – M&A Barometer România 2014. Valorile de tranzacţionare au fost făcute publice pentru 37% din cele 182 de tranzacţii care au avut loc în România în 2014.

„Remarcăm o revigorare a activității fondurilor de investiții atât pe partea de sell-side–exit-uri ale unor companii din portofolii – cât şi pe partea de buy-side. Fie că vorbim despre preluări ale unor companii aflate în portofoliul altor fonduri, de consolidări sau chiar de intrări în noi piețe, apetitul investițional al fondurilor de private-equity a crescut atât în regiune cât şi în România. De asemenea, un fapt încurajator îl reprezintă şi interesul pe care îl manifestă fonduri mai mari pentru companiile românești datorate faptului că acestea din urmă au reușit să crească până la o valoare care se apropie de ticket-ul minim de achiziții al investitorilor financiari. Un interes sporit vine din partea unor fonduri specializate pe restructurare, pe infrastructură, energie sau servicii financiare”, afirmă Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii din cadrul EY România.

Investitorii din Germania şi Austria au fost cei mai importanţi investitori externi în piaţa din România, notează analiștii EY.

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2014de investitorii financiari şi de tranzacţiile interne, numărul acestor tranzacţii cumulând 55% din total. Industria serviciilor a fost cea mai activă în fuziuni şi achiziţii, în timp ce tranzacţiile cele mai mari au avut loc în IT, servicii şiimobiliare.

În 2014, investitoriidin Germaniaşi Austria au fostcei mai importanţi investitori externi în piaţa din România, cu 9 şi respectiv 6 tranzacţii fiecare totalizând 8% din total, urmaţi de cei din Olanda, comparativ cu 2013 când Polonia era cel mai activ investitor extern.

Din numărul totalde182 de tranzacţii finalizate,47% au fost încheiate de către investitori strategici – cu 16% mai puţin decât în 2013, în timp cerestul au fost încheiate de investitori financiari. Procentul investitorilor financiari a înregistrat o nouă creştere în 2014, ajungând la 53%, de la 37% cât reprezentau în 2013, ceea ce evidenţiază faptul că fondurile private de investiţii identifică mai uşor obiective potrivite portofoliului lor în România.

Industria serviciilor a fost cel mai atractiv sector (după numărul de tranzacţii), cu 25 de tranzacţii în 2014. Aceasta a fost urmată de sectorul de retail şi distribuţie(cu 20 de tranzacţii) şi sectorul IT(cu 16 tranzacţii). În ceea ce priveşte valoarea, cele mai mari tranzacţii au vizat sectorul IT,urmat de cel al serviciilor.

„Piața de M&A este într-un moment de creștere datorat repoziționărilor strategice ale marilor jucători globali şi regionali, cât şi de consolidări pe anumite sectoare prin achiziția unor competitori aflați în dificultate, la care se adaugă exit-urile investitorilor financiari la terminarea perioadei de investire. În 2015, ne așteptăm să continue consolidarea şi reașezarea sectorului financiar. De asemenea, un sector-vedetă al acestui an va fi cel al serviciilor medicale, prin prisma tranzacțiilor inițiate de fondurile de investiții, dar şi datorită continuării expansiunii marilor jucători prin achiziții mai mici, care le permit anumite poziționări strategice faţă de competitori. În același timp, ne așteptăm la tranzacții pe piața de telecom, energie, dar şi o revenire ușoară în imobiliare”, afirmă Florenţa Birhala, manager M&A în cadrul EY România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC intentioneaza sa investeasca pana la 15 mil. Euro in fondul de private equity Morphosis Capital II, ceea ce aduce noul fond al Morphosis mai aproape de tinta sa finala de 110 – 120 mil. Euro. Institutia financiara internationala nu finanteaza insa investitii in afaceri din sectorul educatiei de baza

  International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce un capital de pana la 15 mil. Euro pentru a participa ca investitor LP in fondul de private equity Morphosis Capital II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Institutia financiara internationala   Citeşte articolul integral