MIRSANU.RO

publicat la: 07.02.2024  18:51

Teraplast se extinde in regiune prin achizitia grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria si preia doua fabrici in Ungaria

 

Grupul TeraPlast, controlat de catre antreprenorul roman Dorel Goia, a anuntat pe 1 februarie 2024 ca a semnat un acord pentru achizitia Grupului Wolfgang Freiler, ce ii permite preluarea a doua fabrici in Ungaria si extinderea operatiunilor pe pietele din regiune, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Vanzatorul este familia Uhl din Austria, care dispune de un portofoliu format din operatiuni in mai multe sectoare, printre care constructii, imobiliare si HoReCa.

Pretul de achizitie a fost stabilit la 16,53 mil. Euro, suma ce urmeaza sa fie acoperita din surse mixte, atat interne cat si finantare bancara, la care se adauga un mecanism de earn-out, ce vizeaza plati esalonate in functie de evolutia EBITDA pe care Grupul Wolfgang Freiler o va realiza in 2024, reiese din datele prezentate de catre cumparator.

TeraPlast urmeaza sa preia doua unitati de productie de tevi si piese injectate din polietilena aflate pe teritoriul Ungariei, gestionate de catre companiile Polytech Industrie Kft., respectiv Pro-Moulding Kft., activitatea de distributie gestionata de compania austriaca Wolfgang Freiler GmbH & Co KG si companii care gestioneaza un parc industrial maghiar si activitati administrative conexe, respectiv Sorgyari Ipari Park Kft., Itraco GmbH si WF Kunststoff Handels GmbH.

Tranzactia extinde si completeaza portofoliul de produse al grupului TeraPlast, facilitand accesul la noi piete, cu potential ridicat, din centrul si vestul Europei. Structura businessului care face obiectul tranzactiei reprezinta un pas semnificativ in extinderea exporturilor Teraplast in vestul Europei, sustine cumparatorul.

Acordul incheiat este supus unor conditii precedente uzuale, convenite in acordul semnat de ambele parti. In contextul aprobarii tranzactiei de catre actionarii societatii in cadrul adunarii generale extraordinare a actionarilor Teraplast, tranzactia va fi finalizata intr-un orizont de cateva luni, estimeaza reprezentantii cumparatorului.

 „Parafam acum rezultatul unei munci intense de analiză atenta si calcule precise de oportunitate. Intreg mediul de afaceri trebuie sa urmareasca planuri de extindere si dezvoltare pe termen lung, sa duca produsele si capitalul romanesc in toată Europa, nu sa incetineasca de teama conflictelor sau sa se lase descurajati de cei care cred mai putin in perspectivele lor. In ultimii ani am investit masiv si am marcat un exit de succes, avand in jur conflicte armate si o pandemie. Pornim cu planuri ambitioase catre pietele din Vest odata cu aceasta achizitie”, a declarat dl Dorel Goia, Presedintele Consiliului de Administratie al TeraPlast.

Grupul Freiler a inregistrat in 2022 o cifra de afaceri de 31 mil. Euro si EBITDA de aproape 4 mil. euro, potrivit informatiilor facute publice.

„Am regasit cu placere in TeraPlast un partener strategic ideal pentru a continua traditia de 20 de ani de performanta si crestere a companiei. Amplasarea fabricilor noastre si relatiile solide, de durata cu clientii sunt in armonie cu strategia de crestere a TeraPlast. A fost deosebit de important pentru mine ca TeraPlast isi propune sa pastreze echipa actuala, asigurand astfel o tranzitie lina a operatiunilor si colaborari de succes cu clientii nostri.” a declarat Jürgen Uhl din partea vanzatorilor.

Actionarii Teraplast au fost deja convocati pentru 11 martie 2024 sa aprobe achizitia a 100% din actiunile companiei WF Kunststoff Handels GmbH (Austria), a pachetului de 100% din actiunile Wolfgang Freiler GmbH & Co KG (Austria), a participatiei de 100% din Itraco GmbH (Austria), a pachetului de 100% din actiunile firmei Polytech Industrie Kft (Ungaria), a participatiei de 80% din compania Sorgyari Ipari Park Kft (Ungaria), respectiv a pachetului de 100% din actiunile companiei Pro-Moulding Kft (Ungaria), care formeaza perimetrul tranzactiei.

Vanzatorii pachetelor de actiuni la companiile din Ungaria si Austria vizate de tranzactie sunt Hans-Jurgen Uhl, Sabine Uhl, Jennifer Uhl si Janine Uhl, a mai precizat cumparatorul.

Firma austriaca de avocatura Schoenherr, un jucator de talie regionala, a asistat cumparatorul cu o echipa formata din avocati din birourile din Romania, Austria si Ungaria, coordonata de catre Markus Piuk, Partener.

Teraplast a facut in ultimii ani pasi concreti in strategia M&A de extindere in regiunea Europei Centrale si de Est, dupa ce a semnat in 2017 o achizitie de 4,3 mil. Euro a producatorului de panouri sandwich Interlemind din Serbia, respectiv a anuntat achizitia producatorului de tevi Palplast din Republica Moldova intr-o tranzactie totala de 1,8 mil. Euro. Capitalizarea bursiera a Teraplast pe bursa de la Bucuresti a depasit 1,3 mld. RON (peste 260 mil.Euro).

Teraplast si-a construit astfel treptat un profll rar pentru o afacere antreprenoriala din Romania, care reuseste sa marcheze achizitii pe mai multe piete externe. Cea mai mare achizitie M&A pe o piata externa si cea mai mare tranzactie de exit de pe o piata straina realizata de o companie din Romania au fost pana acum semnate de catre Digi, in contextul extinderii pe piata telecom din Ungaria, iar apoi cu ocazia iesirii de pe piata si concentrarea operatiunilor pe alte geografii din Europa.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral