MIRSANU.RO

publicat la: 14.11.2022  22:45

Simona Gemeneanu, Partener si Cofondator Morphosis Capital: Vom investi din noul fond pe care il vom ridica in nise de pe piata serviciilor medicale cum ar fi in zona de acces la dializa, segmente de oncologie neacoperite sau pentru a rezolva dezechilibrul creat de exportul de materii prime si importul de produse finite de calitate medie. ESG va deveni mainstream pentru investitii si poate oferi un multiplu mai bun la exit

 

“Daca e sa pun palaria de investitor, eu cred ca ESG va deveni mainstream. A devenit deja la fondurile mari si la companiile mari, va veni si la fondurile mai mici, companiile mai mici. Un alt lucru pe care as vrea sa-l spun este ca, companiile din portofoliu care au un unghi ESG si au guvernanta – deja 4 din 6 companiile noastre de portofoliu au board of advisors si toate lucrurile astea puse la punct, practic daca ai un ESG scoring bun pe o companie de portofoliu, poti sa ai un multiplu mai mare la exit pentru simplul fapt ca investitorii strategici sau cei de secondary buyout (fonduri de investitii – n.r.) nu ar trebui sa mai investeasca in aceste lucruri si au mai multa incredere in companie“, a declarat Simona Gemeneanu, Partener si cofondator al managerului de capital privat Morphosis Capital, la THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, eveniment organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Cred ca unde am reusit noi sa cream impact pana acum este in S (Social) si G (Governance). Practic, ce am facut este ca suntem singurul fond din regiune care avem 50% gender balance (egalitate de gen – n.r.) si la nivel de parteneri, si la companille de portofoliu si la nivelul echipei de investitii. Este o firma in care noi nu am pierdut niciun angajat in ultimii 4 ani de cand e fondul nostru fondat si credem ca facem asta prin transparenta totala pe care o oferim angajatilor“, afirma Simona Gemeneanu.

“Si reusim sa facem o distributie echitabila a wealth-ului (veniturilor generate – n.r.), adica co-interesare si la nivel de companii, de fondatori, de management si de staff. Cred ca responsabilitatea sociala provine din educatie si din schimbarea comportamentelor, nu neaparat ca trebuie sa ai un ESG rating bun si trebuie sa faci, e mai subtil de atat“, adauga reprezentantul Morphosis Capital.

“La ESG se uita mai ales investitorii institutionali, dar si family offices au inceput sa se uite pentru ca e schimbare de generatie, iar generatia noua se uita pe langa randamentul financiar si la comportamentul ESG. Presiunea cea mai mare este sa faci lucrul corect in servicii de sanatate, adica acces la servicii de sanatate, acces la servicii de sanatate de calitate, care cred ca devine o tema care pe noi ne intereseaza foarte mult si ne va interesa si la fondul al doilea.“, afirma Simona Gemeneanu.

Ce efecte va produce ESG asupra fondului al doilea al Morphosis Capital?

“Este mai structurat procesul de investitii si sectoarele in care investim.  Avem o lista de sectoare care au impact asupra mediului si unde nu vom investi. Avem in schimba un bias pozitiv catre companii care rezolva probleme fundamentale ale societatii. Avem o tema care mie personal imi e foarte draga, transformarea Romaniei dintr-un importator net de produse finite intr-un exportator net, deci ce inseamna chestia asta – importam produse finite de calitate medie si exportam materie prima, asta este ce se face acum. As vrea sa rezolvam dezechilibrul acesta“, explica reprezentantul Morphosis Capital.

“Serviciile medicale private vor continua sa fie o directie la fondul al doilea pentru ca noi credem ca sunt nise care nu sunt suficient acoperite in Romania precum accesul la dializa, dar si oncologia este in unele zone neacoperite si sunt niste zone care vor continua sa devina foarte importante pentru noi“, adauga Simona Gemeneanu.

Potrivit acesteia, fondul al doilea al Morphosis Capital va fi focusat pe Romania 70% si 30% in regiune.

“Nu am inceput inca fundraising-ul, inca asteptam niste exituri partiale si vom incepe“, a mai punctat Simona Gemeneanu, Partener si cofondator al managerului de capital privat Morphosis Capital, in cadrul panelului Retail & Servicii al evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral