MIRSANU.RO

publicat la: 09.11.2022  12:59

Rudi Vizental, CEO si cofondator ROCA Investments: Finalizam o majorare de capital de 20 mil. euro si am atras 10 investitori noi. Asteptam o corectie a asteptarilor antreprenorilor care au ramas inca agatati de multiplii de evaluare din anii trecuti

 

“In perioada urmatoare, noi tocmai vom finaliza o majorare de capital social de 20 mil. euro. Pentru nivelul nostru este mare. Cu ocazia asta, am atras vreo 10 investitori noi din categoria persoane fizice HNWI (high net worth individuals). Anul viitor vom depasi ca evaluare 100 mil. euro si vom tinti si fonduri de fonduri si investitori institutionali. Dar pregatim partea de governance compliance ca sa fim in ton cu asteptarile lor ca sa fim si pe radarul lor“, a declarat Rudi Vizental, CEO si Co-Fondator ROCA Investments, platforma de capital privat romanesc ce are in portofoliu companii din mai multe industrii, la THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, eveniment organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Asteptam o corectare a asteptarilor antreprenorilor care inca au ramas agatati de multipli mari care existau anii trecuti. In finantarile noastre pentru cresterea randamentului foloseam leverage (credite utilizate pentru achizitia companiilor – n.r.), care are alte conditii in 2022 – 2023 fata de cum erau in 2021. Jucam acest joc cu multa agilitate si adaptabilitate, cu multe variabile care se schimba de la o zi la alta, dar cu privirea pe termen lung“, adauga Rudi Vizental.

“Suntem focusati ca intr-o perioada relativ scurta de maxim 2 ani sa ajungem la o independenta energetica. Suntem norocosi pe partea asta pentru ca in cadrul costurilor doar 3% este costul energiei si este o zona unde putem eficientiza destul de mult, spre deosebire de alti consumatori“, puncteaza seful ROCA Investments.

“As descrie un pic industria in care activam, vorbim de o industrie in care istoric EBITDA era 20 plus la suta (raportat la venituri – n.r.), unde cresterea costurilor cu materiile prime a mancat 3 – 4%,  cresterea preturilor la energie a mancat 6-7%, iar sub EBITDA dobanzile daca trebuie sa le convertesti in valuta ai mai pierdut 5-6%, daca ti-a fost afectat si volumul datorita scaderii consumului risti sa fii pe un break even (pe zero – n.r.) E o perioada destul de challenging, unde suntem impinsi sa gasim solutii, solutii de diversificare, dar in special solutii de consolidare. Si atunci gandirea noastra permanent este de a consolida, de a dezvolta ceea ce avem astfel incat prin tranzactiile viitoare sa punem mai multa eficienta pe portofoliul existent, inclusiv acele sinergii inclusiv pe partea de achizitii, cat si pe canale de vanzare“, a mai spus Rudi Vizental.

“Modelul de leadership s-a schimbat, nu mai ai acea libertate de a beneficia de oameni ca in urma cu 4-5 ani cand exista o supra-oferta pe partea de forta de munca, trebuie sa fii  mult mai atent la ce inseamna partea sociala, angajatii reactioneaza mult mai bine daca inteleg misiunea companiei, mersul companiei, daca exista engagement-ul de care este nevoie. Trebuie sa exista o schimbare comportamentala pe parte sociala, dupa care se schimba contextul economic. E tot mai greu de unul singur, noi tot timpul am promovat ideea de parteneriat pe aceasta idee de parteneriat trebuie sa ai cateva reguli, proceduri, un minim de governance pe care sa-l introduci pentru a gestiona alaturi de partenerii tai business-ul in continuare“, adauga acesta.

De asemenea, este un impact semnificativ si pe partea de resurse. “Pot fi unii ignoranti care sa nege incalzirea globala, dar majorarea facturii la energie este ceva ce nu o poate ignora nimeni. Si atunci dintr-odata devenim atenti si la partea de environmental, ne uitam cum putem inlocui aceste costuri sau aceste resurse si dintr-odata devenim mai constienti de E, S si G ducandu-ne catre aceasta directie de sustenabilitate ca pe un pas firesc de evolutie, nu ca un trend la moda, ci ca o parte din identitatea modului cum se dezvolta fiecare companie“, a mai spus Rudi Vizental.

“Noi suntem intr-un proces in care invatam aceste etape (ale procesului de ESG – n.r.). O mare parte din investitiile noastre sunt in zona de industrie, unde poti sa obtii o serie de avantaje daca vii cu o astfel de abordare. In prima etapa a procesului nostru de invatare si constientizare, am numit un responsabil, un manager de sustenabilitate care are acest rol de a implementa aceste proceduri si, ca o particularitate, spre deosebire de o companie, noi incercam sa facem acest proces integrat. Noi avem un holding care detine mai multe companii in industria materialelor de constructii, sa avem un sistem integrat de sustenabilitate, nu o procedura personalizata pentru fiecare companie in parte. Avem un consultant in aceasta directie impreuna cu care invatam primii pasi“, afirma Rudolf Vizental, CEO si Co-fondator ROCA Investments, o platforma de capital local care are in portofoliu companii din diferite industrii. “Am introdus inclusiv in procesul nostru de investitii aceasta etapa de due diligence din perspectiva sustenabilitatii nu neaparat cautand companii impecabile din acest punct de vedere“, a spus Rudi Vizental de la ROCA Investments in cadrul panelului de industrie si energie al evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral