MIRSANU.RO

publicat la: 11.05.2023  16:11

ROPEA: Piata de private equity si de venture capital din Romania este prea dependenta de capitalul provenit din surse guvernamentale comparativ cu piata regionala si cea europeana de profil

 

Piata de private equity si de capital de risc (VC) din Romania este mult mai putin dezvoltata decat cea din Europa Centrala si de Est (CEE) si decat intreaga industrie de profil europeana in sectorul strangerii de fonduri de investitii,  cu un total de 128,2 mil. euro stranse intre 2018 si 2021, comparativ cu 7,288 mld. Euro la nivelul CEE, conform unui raport al Asociatiei Romane de Private Equity (ROPEA).

Raportul este realizat de catre ROPEA si consultantii Deloitte Romania, pe baza datelor furnizate de catre Invest Europe, una dintre cele mai mari asociatii globale de PE si VC, precum si a informatiilor publice disponibile. 

Volumul scazut al pieței locale se explica in principal prin lipsa diversificarii finantatorilor, ținand cont de faptul ca piata romaneasca este puternic dependenta de sursele guvernamentale, incluzand aici si institutii financiare internationale precum Fondul European de Investitii (EIF) sau Banca Europeana de Reconstrucție si Dezvoltare (EBRD), care au reprezentat 61% din toate fondurile colectate intre 2018 si 2021, urmate de platforme de investitii de tip family office si persoanele fizice (34%), precum si de alte tipuri de investitori, cum ar fi fondurile de pensii, bancile si alti manageri de active si fonduri suverane, care au reprezentat doar 6% din totalul fondurilor colectate, mai arata datele transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

„Acest raport cuprinzator, care este o sursa excelenta de informatii pentru investitorii profesionisti, antreprenori si autoritati, confirma evaluarile anterioare ale ROPEA privind stadiul pietei locale de profil, care subliniaza ca avem nevoie de o dezvoltare semnificativa pentru a ajunge la un nivel comparabil cu cel al regiunii si cu cel european. Vom continua sa promovam in randul antreprenorilor locali si al autoritatilor romanesti rolul investitorilor financiari, care pot contribui semnificativ la crearea de locuri de munca si la cresterea PIB-ului prin capitalul financiar si uman pe care il investesc in businessuri, prin expertiza de marketing si capacitatile organizationale. Sectoare precum IT, tehnologie, servicii medicale, impact «verde» si social s-au dezvoltat semnificativ si ofera premisele unor avantaje competitive clare economiei noastre si investitorilor care decid sa le sprijine”, a declarat Horia Manda, Presedintele Consiliului Director al ROPEA.

Peisajul din pietele CEE este mai diversificat, sursele guvernamentale reprezentand 39% din toate fondurile stranse la nivelul regiunii intre 2018 și 2021, urmate de investitorii corporativi, fonduri de pensii, bancile si alti manageri de active si fonduri suverane (38%), family offices si persoane fizice (13%), precum si fondurile de fonduri (10%).

„Piața romaneasca are un mare potential de a dezvolta businessuri care pot deveni jucatori importanti la nivel local si regional, iar ecosistemul de capital privat din Europa Centrala si de Est se afla intr-o situatie ideala pentru a sprijini trecerea jucatorilor locali mici si mijlocii la nivelul urmator. In plus, rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali si de guvernanta – ESG – in decizia de a investi reprezinta o oportunitate atat pentru investitori, cat si pentru beneficiari. Dar, pentru ca piața locala sa se dezvolte, este necesara o diversificare a surselor de finantare, nevoie care a fost evidentiata si de jucatorii relevanti pentru acest domeniu pe care i-am intervievat in etapa de documentare pentru acest raport”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara in cadrul Deloitte România.

Economia locala ofera oportunitati atractive pentru jucatorii locali si regionali, conform raportului, insa, pentru ca Romania sa-si atinga potentialul in acest domeniu, este nevoie sa-si dezvolte o baza mai puternica de investitori locali. Contextul actual, marcat de lansarea recenta a Fondului pentru Redresare (Recovery Equity Fund), un program in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care presupune alocarea a 400 mil. Euro catre manageri de fonduri, este optim pentru dezvoltare, indica raportul, insa distribuirea fondurilor depinde de existenta co-investitorilor, inclusiv a furnizorilor locali de capital, precum fondurile de pensii, corporatiile sau persoanele fizice. 

 

 

 

 

MIRSANU IPO CHALLENGE 2023

Equity. Debt. Capital markets.

Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 25 mai MIRSANU IPO CHALLENGE 2023, a doua editie a unui eveniment de continut concentrat asupra tranzactiilor IPO, a emisiunilor de obligatiuni si a tendintelor care preocupa investitori, antreprenori si comunitatea pietelor de capital in ansamblu.Detalii aici despre eveniment.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

post_image
EXCLUSIV

Vasile Tofan, Horizon Capital: IPO-ul Maib la Bucuresti va avea loc mai degraba in a doua jumatate a acestui an decat in a doua jumatate a anului viitor. ”Pentru noi, bursa de la Bucuresti este o oportunitate de a obtine lichiditati pe termen lung atat equity, cat si bonds”. Ce tip de companii din Romania sunt interesante pentru achizitii din partea noului fond regional de private equity de 300 mil. USD

  ”Credem ca bursa de la Bucuresti este o oportunitate pentru noi pentru a obtine lichiditati inclusiv pe termen lung atat equity (actiuni - n.r.), cat si bonds (obligatiuni - n.r.)”, a declarat Vasile Tofan, Senior Partner al Horizon Capital, la MIRSANU IPO CHALLENGE 2023, eveniment online organi  Citeşte articolul integral