Romgaz, cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania, isi schimba mixul de finantare al investitiilor dupa ce a reusit sa plaseze cu succes pe pietele financiare internationale prima emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro dintr-un program total aprobat de 1,5 mld. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Compania listata pe bursa de la Bucuresti, din care statul detine pachetul majoritar de 70% din actiuni, isi relaxeaza modelul de finantare externa dupa plata creditului sindicalizat de 325 mil. Euro contractat anterior de la Raiffeisen Bank Romania si BCR, in contextul in care plata principalului la emisiunile de obligatiuni este scadenta la maturitate, adica cel mai devreme din 2029, dupa inceperea productiei si vanzarii de gaze din proiectul de explorare si productie Neptun Deep derulat in Marea Neagra, moment estimat acum sa aiba loc in 2027.
“Mixul de finantare a depins foarte mult si de timeline-ul (calendarul, n.r.) pe care noi l-am avut. Pentru achizitie dat fiind faptul ca achizitia actiunilor Exxon a trebuit facuta intr-un timp foarte scurt, singurul mod prin care puteam face era acel credit sindicalizat de 325 mil. Euro. Ulterior, de atunci ne-am gandit si am inceput sa lucram <<behind the scene>> (in spatele scenei – n.r.) la aceasta emisiune de obligatiuni, am avut partea de rating, evident ca nu puteam emite fara rating si am emis aceasta transa, noi mai avand si doua linii de credit pe care noi le numim <<safety net-uri>> (plase de siguranta, n.r.) in case something happens (in caz ca se intampla ceva, n.r.). Acelea sunt strict safety net-uri.”, a declarat Razvan Popescu, CEO al Romgaz, pe 19 noiembrie 2024, ziua listarii pe bursa de la Bucuresti a primei emisiuni de obligatiuni a companiei.
In 2024, Romgaz a semnat contractarea unei linii de credit de la Banca Transilvania in valoare de peste 745 mil. RON (150 mil. Euro) cu scadenta la 3 ani pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru.
“In acest moment cu replatirea creditului de 325 mil. Euro, mixul nostru de finantare va trebui sa mearga in principal spre obligatiuni datorita faptului ca ele nu vor pune presiune pe cashflow-ul actual in aceasta perioada de investitii foarte mari urmand ca Neptun Deep sa produca din 2027.”, a precizat seful Romgaz.
Producatorul de gaze a anuntat anterior ca a plasat pe 30 septembrie 2024 pe pietele financiare internationale o emisiune inaugurala de 500 mil. Euro cu maturitate la 5 ani si la un cupon de 4,75% pe an.
In cadrul tranzactiei, Romgaz a inregistrat din partea investitorilor o cerere de circa 6 mld. Euro, adica o suprasubscriere de aproape 12 ori fata de suma atrasa.
Pentru programul de emisiuni de obligatiuni cu valoare totala de 1,5 mld. Euro, in cadrul caruia a fost deja facuta prima emisiune de 500 mil. Euro, Romgaz lucreaza cu un sindicat de intermediere din care fac parte BT Capital Partners, Citi, Erste Group, JP Morgan, Raiffeisen Bank International si UniCredit.
Romgaz are rating Fitch de BBB-, la nivelul Romaniei, a precizat Razvan Popescu, CEO-ul companiei.
Potrivit acestuia, ponderea investitorilor autohtoni in cadrul acestei emisiuni a fost de aproximativ 20%, in contextul in care fondurile locale de pensii au luat 17% din emisiunea totala de 500 mil. Euro, dar la tranzactie au participat si alti investitori institutionali locali precum fonduri de asset management (administrare active).
“Cel mai mare investitor pe care l-am avut a fost Man GLG, care a avut un tichet de peste un sfert de miliard de euro”, a precizat reprezentantul Romgaz.
Printre investitorii straini care au cumparat 80% din titlurile emise de catre Romgaz cu o valoare totala de 500 mil. Euro s-au numarat o gama larga de investitori institutionali internationali precum mari administratori de fonduri de investitii precum BlackRock, dar si fonduri de investitii suverane din Orientul Mijlociu, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Fondurile atrase din emisiunea de obligatiuni urmeaza sa fie directionate catre finantarea planurilor de investitii in proiectul de explorare si productie de gaze Neptun Deep din Marea Neagra, proiect estimat la investitii de 4 mld. Euro impartit in mod egal de catre OMV Petrom, aflat sub controlul companiei austriece OMV, si Romgaz, companie controlata de catre statul roman. Pe langa Neptun Deep, vor fi alocati din banii atrasi de pe pietele de capital si catre alte proiecte ale Romgaz.
Emisiunea de obligatiuni a Romgaz este una dintre cele mai mari a unei companii din Romania de pana acum si este o miscare rara pentru un astfel de calibru la nivelul unei companii locale din sectorul de energie.
In 2020, compania locala de telecomunicatii RCS & RDS, parte a grupului Digi, a emis obligatiuni senioare garantate in suma totala de 800 mil. Euro in doua transe, una cu scadenta in 2025, iar alta cu scadenta in 2028.
Privita dintr-un unghi mai larg, piata de capital din Romania este dominata pe acest palier de marile banci locale, care au venit cu emisiuni recurente de obligatiuni. Cele mai mari emisiuni recente de obligatiuni corporative au fost emise de catre BCR, subsidiara a grupului bancar austriac Erste, si Banca Transilvania, fiecare reusind cate un tichet de tranzactie de 700 mil. Euro, bani destinati sa asigure un strat de capital necesar intaririi si consolidarii acestor institutii financiare.
La nivelul mixului de finantare, Romgaz are un grad confortabil de indatorare care depaseste usor 6% la 30 septembrie 2024.
Producatorul roman de gaze naturale dispune de lichiditati semnificative, raportand dupa primele noua luni din 2024 numerar si echivalente de numerar de peste 1,7 mld. RON (circa 340 mil. Euro), din care 1,46 mld. RON reprezinta depozite bancare. Cea mai mare parte a depozitelor bancare ale Romgaz, in valoare de peste 805 mil. RON, sunt plasate la CEC Bank si Exim Banca Romaneasca, banci aflate in portofoliul statului roman, potrivit raportului companiei pentru primele 9 luni din 2024.
Romgaz a raportat pentru perioada ianuarie – septembrie 2024 un profit net consolidat de 2,27 mld. RON, in crestere cu aproape 5% fata de perioada similara a anului anterior, in contextul unei scaderi a cifrei de afaceri cu 17% pana la 5,6 mld. RON, respectiv a unei cresteri a productiei de gaze natural cu 5% in ultimul an.
Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO la ce nivel de marime este pipeline-ul M&A (achizitii in pregatire, n.r.) la care lucreaza Romgaz, in contextul strategiei sale de a-si extinde portofoliul de active verzi, Razvan Popescu, CEO Romgaz a raspuns:
“Avem un proiect deja depus la Fondul de modernizare,. Ne uitam la alte parcuri (fotovoltaice si eoliene – n.r.). In strategie avem o achizitie de pana la 180 MW in acest moment, dar, evident, mai putem jongla cu aceste marimi. Am fi dispusi sa ne uitam si la parcuri mai mari in cazul in care ni se par economic viabile.”
De asemenea, in contextul in care pe piata de energie din Europa Centrala si de Est continua miscarile de consolidare cum este cazul achizitiei PGNiG de catre PKN Orlen in Polonia, exista planuri sau discutii pentru crearea unui campion national in energie in Romania plecand de la faptul ca statul roman controleaza companii de talia Hidroelectrica si Romgaz?
“Ne uitam si noi in piata si am vazut aceasta consolidare a companiilor din aceasta zona. Sa nu uitam ca atunci cand Romgaz a intrat in acest proiect Neptun Deep – un proiect total de 4 mld. Euro, din care 2 mld. Euro investitiile Romgaz, inca 1 mld. Euro pe care noi l-am achitat pentru achizitia acestor actiuni, valoarea de piata a companiei era undeva sub 3 mld. Euro. Este un proiect mare, foarte important pe care noi ne focusam. Odata cu finalizarea proiectului de la Iernut, odata cu investitiile pe care le avem in aceste parcuri fotovoltaice, odata cu diversificarea portofoliului de clienti si intrarea pe piata consumatorilor mai mici, Romgaz deja face aceasta diversificare. Am mai citit si eu anumite opinii ale specialistilor din piata si, intr-adevar, poate parea o idee buna, dar este la nivelul decidentilor si al actionarilor majoritari. In acest moment noi trebuie sa ne concentram pe ce avem de facut, in principal pe finalizarea proiectului de la Iernut, inceperea forajului la Neptun si acest program de decarbonizare pe care il facem impreuna cu BERD, din acesta va rezulta exact MW de energie regenerabila de care vom avea nevoie de a fi pusi in productie pana in 2027”, a raspuns Razvan Popescu, CEO al Romgaz.
Statul roman are in portofoliul sau pe piata de energie companii precum producatorul de energie Hidroelectrica (din care detine 80%), producatorul de gaze naturale Romgaz (la care detine o participatie de 70%), producatorul de energie electrica Nuclearelectrica (din care detine peste 82%) sau compania de furnizare si distributie de electricitate Electrica (din care detine circa 49,8% din actiuni), la care se adauga si alte companii strategice precum Transgaz si Transelectrica, toate acestea fiind companii listate pe bursa de la Bucuresti.
In octombrie 2024, fostul ministru al energiei Razvan Nicolescu avansa ideea unei fuziuni intre Hidroelectrica, Romgaz si Electrica pentru crearea unui campion regional pe piata din centrul si sud-estul Europei.
Tot in octombrie 2024, expertul Andrei Caramitru, care a ocupat anterior pozitii de Partener in cadrul celor mai mari firme globale de consultanta de strategie McKinsey si Boston Consulting Group, schita scenariul crearii unei companii mari din care sa faca parte Hidroelectrica si Romgaz la care sa se alature si Petrom in schimbul oferirii catre grupul austriac OMV – actualul actionar majoritar al Petrom – a unei participatii de 10% in cadrul noului colos energetic format.
Romgaz are in acest moment o capitalizare de piata de peste 20 mld. RON (peste 4 mld. Euro) pe bursa de la Bucuresti.