Marile prioritati ale fondurilor de private equity din Romania sunt in 2025 achizitia de noi companii si dezvoltarea companiilor din propriile portofolii aflate sub administrare, dupa ce in 2024 una dintre preocuparile majore ale sectorului local de profil a fost strangerea de capital de la investitori pentru noi fonduri, conform unui studiu al firmei de consultanta de strategie Roland Berger.
„Strangerea de capital a fost una dintre principalele prioritati in 2024, fondurile locale si regionale reusind sa atraga peste 2 miliarde de euro. In acest context, este firesc ca, in 2025, atentia sa se indrepte catre realizarea de noi investitii si dezvoltarea companiilor din portofoliu – achizitiile complementare (add-on) fiind printre prioritatile strategice ale fondurilor in acest an”, a declarat Szabolcs Nemes, Managing Partner al firmei de consultanta Roland Berger Romania.
Studiul privind tendintele din sectorul de private equity a fost realizat in baza unei invitatii adresate catre aproximativ 3.000 de profesionisti activi in piata de profil din Europa, iar rata de participare a depasit 50% in Europa Centrala si de Est, respectiv peste 80% in randul fondurilor active pe piata locala, au precizat consultantii Roland Berger.
Potrivit acestora, pentru fondurile care sunt inca interesate de strangerea de fonduri, activitatea din acest an va fi dificila si influentata de incertitudinile economice si geopolitice, competitia crescuta si un numar restrans de investitori institutionali activi pe piata locala. „In acest context, sprijinul acordat de BERD, BEI, IFC si alte institutii similare nu poate fi subestimat”, a spus unul dintre participantii la studiu.
Investitiile noi ale fondurilor de private equity din Romania se vor concentra in 2025 in mod special catre industriile de IT si servicii medicale, in conditiile in care sectorul bunurilor de larg consum si de retail, cel mai dinamic in 2024 cu cele mai multe achizitii si exituri locale, coboara pe locul al treilea in topul preferintelor acestei categorii de investitori, a subliniat Alina Florean, Senior Manager in cadrul biroului din Romania al firmei internationale de consultanta de management Roland Berger.
Peste 50% dintre respondentii din randul investitorilor de profil din Romania se asteapta la o crestere a numarului de fuziuni si achizitii (M&A) realizate de catre fondurile de private equity in acest an, comparativ cu anul anterior, sustin consultantii Roland Berger. Mai mult de 40% dintre fondurile de private equity active pe plan local considera chiar ca oportunitatile de investitii disponibile in 2025 vor fi mai atractive decat cele din 2024, conform datelor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Asteptarile optimiste privind activitatea fondurilor de private equity vin pe fondul unei schimbari de sentiment in ceea ce priveste perspectiva evolutiei economiei Romaniei in 2025.
Perceptia asupra contextului macroeconomic s-a inrautatit in randul fondurilor locale de private equity, daca avem in vedere ca 73% dintre respondenti anticipau o crestere economica in 2024. Acum doar 24% dintre respondenti vad posibila o astfel de evolutie, in timp ce majoritatea mizeaza pe stagnare sau chiar o usoara scadere a economiei locale, semnaleaza consultantii Roland Berger.
Perspectiva locala este usor mai rezervata decat in Europa Centrala si de Est, precum si Europa de Vest, unde 64%, respectiv 40% dintre respondenti anticipeaza o crestere economica in acest an.
„In 2024, fondurile de Private Equity din Romania au realizat 9 achizitii, comparativ cu 13 in 2023, ceea ce reprezinta o usoara scadere, si 11 exituri, un numar in crestere fata de cele 7 inregistrate in anul anterior. Daca includem si achizitiile de tip add-on (achizitii complementare, n.r.), Romania a inregistrat in 2024 al doilea cel mai mare numar de tranzactii PE (private equity, n.r.) din Europa Centrala si de Est (CEE). De asemenea, a avut una dintre cele mai mari cresteri anuale ale numarului de tranzactii in CEE, alaturi de Slovacia si Ungaria, desi celelalte doua pleaca de la un nivel mai scazut”, a punctat Szabolcs Nemes din partea Roland Berger.
Portofoliul fondurilor de private equity active in Romania includea circa 80 de companii la finele anului 2024, cu o cifra de afaceri cumulata de aproximativ 2,5 mld. Euro, arata datele rezultate din studiu. Activitatea portofoliului este concentrata, cu 75% din cifra de afaceri provenind din trei sectoare cheie – servicii medicale, energie, utilitati si reciclare, respectiv bunuri de larg consum si retail.
Pe langa achizitiile complementare (add-on), care vor reprezenta un “motor” important pentru industria de private equity din toata Europa, fondurile locale si regionale vor pune un accent deosebit pe imbunatatirea eficientei operationale a companiilor din portofoliu. In acest context, majoritatea respondentilor intentioneaza sa introduca masuri de reducere a costurilor, optimizarea capitalului de lucru si cresterea eficientei investitiilor, noteaza consultantii Roland Berger.
Managerii fondurilor locale de investitii se asteapta ca inteligenta artificiala (AI) sa imbunatateasca operatiunile lor, fiind utilizata in principal pentru identificarea de noi oportunitati de investitii si pentru un management mai eficient al companiilor din portofoliu. In pietele mai dezvoltate, exista asteptari din partea jucatorilor din industria de profil ca inteligenta artificiala va aduce beneficii semnificative si in procesul de due diligence, sustin autorii studiului realizat de firma internationala de consultanta.