“In 2022, ne asteptam ca nivelul investitiilor sa fie probabil tot in jur de 10 mld. euro in zona de CEE, care este media pe ultimii 10 ani, un pic mai putin decat media pe ultimii 5 ani cand media a fost in jur de 12 mld. euro. Polonia este cea mai mare piata, are cam jumatate din toata felia de CEE. Noi venim de regula dupa Polonia, Cehia, Ungaria, care este un pic peste noi, dupa care vine Romania“, a declarat Robert Miklo, Director Investment Services Colliers Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
“Aici vedem distributia pe sectoare de active – office-ul este considerat sectorul cel mai lichid, cel mai cautat, insa la industrial este foarte interesant este o clasa de activ foarte atractiv, volumul relativ limitat de tranzactii pentru ca a incercat sa creasca numarul de tranzactii este dat si de faptul ca in regiunea noastra exista cativa jucatori foarte mari care dezvolta si pastreaza si nu vor sa vanda. Asta se vede si mai accentuat in Romania, dar este valabil in toata zona de CEE“, adauga Robert Miklo.
“In ultimii aproape 6 ani pana in T3 2022 in zona de CEE s-au investit aproximativ 70 mld. euro, Polonia a luat jumatate din acest total. Noi am avut cam 5 mld., deci in medie cam sub 1 mld. pe an, la noi in special office-ul domina“, afirma consultantul Colliers.
“Polonia este cea mai mare piata din CEE si aproape 98% acolo este capital international, la extrema cealalta avem Ungaria si Cehia, unde capitalul local este pronuntat si lucrul asta da incredere si investitorilor straini ca este inca o sursa de capital acolo. Romania incepe si ea sa aiba sursa de capital propriu. Real estate-ul este foarte legat de costurile de finantare, ce vedem aici este ca in multe din tarile vestice avem o marja luata si un swap pe 5 ani, colegii mei au pus 6% all in cost, poate e 5,5%, in Europa de Vest incepem sa vedem negativ leverage, incepem sa vedem si in CEE“, detaliaza Robert Miklo.
“Anul acesta, vom depasi 1 mld. euro, a mai fost un singur an 2007 cand am avut peste 1 mld. Pe breakdown, office-ul a fost 75% anul acesta, urmat de retail pentru ca a fost o tranzactie mare a celor de la Prime Kapital cu MAS, apoi industrialul. Pe industrial, sigur ar fi apetit foarte mare, dar nu prea avem ce vinde sau foarte putin“, adauga reprezentantul Colliers.
“Pe locatii geografice, Bucurestiul are 75% pondere, totusi orasele regionale incep sa conteze cu aproximativ un sfert din tranzactii. Capitalul romanesc a avut o pondere de circa 50%, Dedeman a jucat un rol important aici“, afirma Robert Miklo.
Unde se mai concretizeaza tranzactii M&A in 2022?
“In retail, sper ca vom mai inchide o tranzactie nu foarte mare ca marime, office s-ar putea tichete mai mici“, afirma consultantul Colliers.
“Pe piata de finantare, Iulius a avut o refinantare de 410 mil. euro pe portofoliul sau. AFI vrea sa se refinanteze, s-ar putea sa depaseasca si Iulius“, sustine Robert Miklo.
“Cred ca este o asteptare de compresie de yield-uri. Cand a fost o compresie foarte puternica in celelalte piete – Polonia nu a ajuns la 4%, dar se apropiase, noi tot eram la 6 – 7% si dezbateam unde e 6,25 -6,75. Nu cred ca vom vedea o mare decompresie in Romania“, a mai spus Robert Miklo, Director Investment Services Colliers Romania, la panelul privind evolutia tranzactiilor in sectorul real estate al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.