MIRSANU.RO

publicat la: 11.10.2023  11:32

Raiffeisen Bank Romania a plasat pe piata internationala o emisiune de obligatiuni sustenabile de 300 mil. Euro cu un randament de 7%

 

Raiffeisen Bank Romania, una dintre cele mai mari banci locale dupa active, a lansat pe 5 octombrie 2023 o emisiune de titluri de 300 mil. Euro cu un cupon fix de 7% in primii 3 ani si cu o maturitate finala de 4 ani, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Tranzactia marcheaza o premiera pentru sectorul bancar romanesc, fiind prima emisiune de euroobligatiuni senior nepreferentiale sustenabile pe piata internationala de capital, sustin reprezentantii bancii austriece.

Obligatiunile lansate de catre Raiffeisen Bank Romania au atras un interes ridicat din partea investitorilor institutionali, care au plasat ordine de subscriere de peste 1 mld. Euro. Titlurile vor fi incluse in baza de fonduri proprii si datorii eligibile (MREL) ale bancii, dupa aprobarea prealabila a BNR si urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori din Luxemburg (LuxSE).

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor sustenabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise in Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile al bancii. Minim 50% din banii atrasi de la investitori vor merge catre finantarea de proiecte sociale – in principal finantarea IMM-urilor din regiuni subdezvoltate la nivel national si creșterea accesului la servicii esențiale de sanatate, educatie si infrastructura. Diferenta va fi alocata catre finantarea proiectelor care sustin tranzitia verde – cladiri verzi, proiecte de energie regenerabila, de eficienta energetica, transport si agricultura ecologice, proiecte de prevenire si control al poluarii, economie circulara, administrarea durabila a resurselor de apa.

“Ne bucura increderea acordata de catre investitorii institutionali straini si locali prin participarea la emisiunea noastra inaugurala de euroobligatiuni. Interesul aratat de catre piata de capital confirma, inca o data, ca modelul nostru de banking este unul responsabil, caracterizat de o situatie financiara solida si o preocupare permanenta de a incorpora perspectiva tuturor actorilor relevanti (clienti, angajati, investitori, autoritati si actionari). De asemenea, formatul sustenabil al emisiunii subliniaza angajamentul nostru ferm de a contribui la o dezvoltare durabila si incluziva a economiei romanesti.”, a spus Alina Rus, CFO si membru in directoratul Raiffeisen Bank Romania. 

Raiffeisen Bank Romania a atras de la investitori aproximativ 995 mil. Euro din emisiunile de obligatiuni eligibile lansate din 2021 pana acum. La nivelul pietei bancare locale, in ultimii 2 ani BCR, subsidiara locala a grupului austriac Erste, a concurat cu Raiffeisen in ceea ce priveste emisiunile de obligatiuni, inclusiv de obligatiuni verzi. De asemenea, Banca Transilvania si CEC Bank au lansat programe de emisiuni de obligatiuni in ultimul an.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, a tech-focused equity management and venture investment platform, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. After 20 years of banking, in 2018 Andrei pivoted his career and entered the entrepreneurship world. He fir  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties at CBRE Romania, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. With a strong financial background, Mihai Patrulescu brings a different approach, having experience in complex projects, financial analysis, and project management for large   Citeşte articolul integral