Maria Rousseva, noul CEO al BRD – Groupe Société Générale, tinteste mentinerea institutiei de credit pe care o conduce pe pozitia a treia in topul bancilor din Romania dupa active, precum si majorarea pe cale organica a cotei sale de piata si a profitabilitatii, si se va concentra asupra cresterii volumului de finantari sustenabile, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Bancherul de origine bulgara, instalat la sefia BRD in noiembrie 2023, a vorbit pe 8 februarie 2024 despre o pozitie solida a bancii si o crestere – record inregistrata anul trecut de catre subsidiara din Romania a grupului francez Societe Generale, punctand asupra unei cresteri a cotei de piata cu 0,5% pe partea de creditare, asupra majorarii profitului net cu 24% in 2023 fata de 2022, respectiv un avans al rentabilitatii capitalului (ROE) de la 15,9% in 2022 la 21% in 2023.
BRD – Groupe Société Générale a raportat la nivel de grup pentru 2023 un profit net – record de 1,656 mld. RON si venituri anuale de 3,834 mld. RON, cu o rata de crestere anuala de 10,8%, obtinuta de pe urma unor volume mai mari si rate mai ridicate ale dobanzilor. Rata NPL (creditele neperformante raportate la total credite) a scazut anul trecut la 1,9%, conform reprezentantilor bancii.
„Tintim in continuare top 3 (in clasamentul bancilor locale dupa active – n.r.) si am reusit sa ne crestem cota de piata (…) Tintim sa ne crestem cota de piata”, a punctat Maria Rousseva, CEO al BRD – Groupe Société Générale, in cadrul primei sale conferinte de presa.
„BRD a preferat in ultimii ani strategia cresterii organice, iar acum se confirma ca acest lucru este posibil. Pentru acest an, planul este exact acelasi. Pentru viitor nu putem spune cu siguranta ca acesta va fi singurul mod de crestere, dar in ultimii ani am crescut organic si am demonstrat ca putem sa facem asta”, a adaugat noul sef al BRD.
Principala provocare pentru BRD ca sa-si mentina pozitia in top 3 banci vine din partea grupului italian UniCredit, care a anuntat in 2023 semnarea unui acord regional cu grupul elen Alpha Bank in urma caruia ar urma sa preia controlul Alpha Bank Romania si sa capitalizeze astfel un salt semnificativ in ceea ce priveste cota sa de piata, cu care ar putea intra in topul celor mai mari banci locale. Insa, o scurta privire catre topul primelor 7 banci dupa active confirma pana acum strategia de crestere organica a BRD, avand in vedere ca in ultimii ani Banca Transilvania, liderul pietei bancare, a mizat pe achizitii M&A pentru a-si majora cota de piata, ceilalti jucatori mari gasind spatiu suficient de dezvoltare fara „sa inghita” alti concurenti. Tranzactia Unicredit – Alpha Bank, anuntata in 2023, este in curs de derulare si are o structura regionala, deci va mai dura pana la obtinerea avizelor necesare si finalizarea acesteia.
Noul sef al BRD nu a putut evita insa intrebarile legate de o potentiala vanzare a bancii pe care o conduce, pe fondul informatiilor din piata ca banca americana de investitii JP Morgan ar avea un mandat pentru a explora optiuni strategice privind subsidiara locala a Societe Generale.
„As vrea sa mai discut un subiect pe care cumva il consider elefantul din camera, asa cum s-ar spune. Si vreau sa anticipez putin intrebarile inainte sa le adresati. Este legata de acest zvon raspandit in presa legat de intentiile companiei noastre – mama Societe Generale fata de BRD si, pe de o parte, este foarte clar ca si manager al unei companii listate, asa cum este BRD, si ar trebui sa fie foarte responsabila atunci cand comunica si foarte atenta in felul in care comunica si ce spune cui, trebuie in acelaşi timp sa informam pe toate persoanele interesate, si nu vorbesc aici doar de actionari, ci si de angajaţi, clientii nostri, comunitatile, departamentul legislativ si vreau sa insist ca BRD este parte din SG si nu comenteaza aceste zvonuri de pe piata. Mai ales acest tip de zvonuri. De aceea nu voi putea sa comentez aceste zvonuri. Cu toate acestea, este foarte important sa spunem, si e o informatie publica, nu este un zvon, ca Grupul Societe Generale a definit niste criterii foarte stricte pe baza carora isi estimeaza toate subsidiarele si toate companiile, pentru toate tipurile de business.”, a declarat Maria Rousseva.
Intrebata de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pe marginea informatiilor din piata privind un mandat pentru o eventuala vanzare a BRD Finance, CEO-ul BRD – Groupe Société Générale si-a mentinut pozitia de a nu face niciun alt comentariu legat de entitati ale grupului francez din Romania pe un astfel de subiect.
Prezenta pe piata locala din aprilie 2004, BRD Finance are in portofoliu credite pentru achizitia de bunuri, carduri de credit, credite auto si credite de nevoi personale, iar actionariatul sau este impartit de catre BRD – Groupe Société Générale cu 49%, respectiv SG Financial Services Holding (companie din Franta a grupului Société Générale) care detine 51 % din actiuni, conform informatiilor facute publice.
De asemenea, intrebata de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO ce va avea prioritate pe agenda sa cand se uita la cresterea cotei de piata si la majorarea profitabilitatii bancii, CEO-ul BRD a raspuns ca va urmari ambele obiective. De asemenea, Maria Rousseva se va concentra asupra cresterii portofoliului de finantari sustenabile, care a ajuns la circa 800 mil.Euro, si estimeaza ca va fi realizata mai devreme tinta de 1 mld. Euro asumata pentru 2025.
Potrivit acesteia, BRD si-a majorat in 2023 cota de piata in corporate banking de la 6,5% la 7%, sustinand astfel cresterea cotei de piata pe creditare cu 0,5% anuntata anterior. In ceea ce priveste sectoarele – tinta pe acest segment de piata, Maria Rousseva a spus ca BRD va actiona potrivit modelului sau de banca universala, avand deci in vizor o varietate de domenii, pastrand insa un focus in directia finantarilor sustenabile.
In 2021, intr-o miscare rara pentru piata de corporate banking din Romania, BRD a acordat un credit bilateral record de 1,25 mld. RON catre producatorul de energie controlat de catre stat Hidroelectrica.
Banca a raportat pentru 2023 o rata de crestere de 23% a portofoliului de credite pentru companii, cu un avans mai puternic pe segmentul companiilor mari unde rata de crestere anuala ajunge la 26%, in timp ce pe segmentul IMM plusul anual este de 18%.
BRD – Groupe Société Générale a raportat active totale de circa 83,8 mld. RON la nivel de grup, respectiv circa 81,4 mld. RON la nivel de banca la 31 decembrie 2023 comparativ cu 73,8 mld. RON la nivel de grup, respectiv 71,5 mld. RON la nivel de banca la 31 decembrie 2022.
Intrebati de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO daca BRD are in strategia sa de intarire a capitalului si lansarea de emisiuni de obligatiuni sau de obligatiuni verzi pe bursa, la care au apelat deja incadrul programelor MREL alte banci mari de pe piata locala – BCR, Raiffeisen, UniCredit, Banca Transilvania sau CEC Bank, reprezentantii bancii au declarat ca au ales alta optiune.
Intre cele doua strategii de recapitalizare MREL, single point of entry (SPE) si multiple points of entry (MPE), grupul Société Générale merge pe directia single point of entry, ceea ce inseamna ca de intarirea capitalului BRD si a altor subsidiare se ocupa grupul – mama din Franta. Astfel, grupul – mama isi poate sprijini prin credite – senior subsidiarele sale si poate merge pana la a participa cu propriul capital (equity) daca situatia o cere, potrivit lui Etienne Loulergue, Deputy CEO Finance & Treasury in cadrul BRD Société Générale.
Cresterea cotei de piata a BRD in topul pietei bancare din Romania este o provocare ce trebuie gestionata de catre noul CEO, avand in vedere faptul ca BRD – Groupe Société Générale a pierdut cota de piata din 2015 incoace, interval de timp in care cota sa de piata dupa activul net bilantier a coborat de la 13% in 2015 pana la 10,20% in 2022, dupa cum arata datele publicate de catre banca centrala. Totusi, BRD – Groupe Société Générale a reusit in aceasta perioada sa isi mentina pozitia in top 3 banci fara sa apeleze la achizitii de alti jucatori, mizand exclusiv pe cresterea sa organica, strategie care va fi continuata si de succesoarea francezului Francois Bloch.
Numirea Mariei Rousseva la sefia BRD – Groupe Société Générale si a Mihaelei Lupu la conducerea UniCredit Bank Romania fac ca in acest moment 3 din cele mai mari 5 banci cu capital strain din Romania sa fie conduse de catre femei. De asemenea, in perioada 2019 – 2023, 5 din cele mai mari 7 banci din Romania dupa active au numit un nou CEO dupa schimbarile de management care au avut loc la ING Bank Romania, CEC Bank, Raiffeisen Bank Romania, BRD – Groupe Société Générale si UniCredit Bank Romania.
BRD – Groupe Société Générale are o capitalizare bursiera de circa 12,6 mld. RON (peste 2,5 mld. Euro) pe bursa de la Bucuresti. In 1998, grupul financiar francez Société Générale a intrat pe piata bancara din Romania odata cu privatizarea Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), prin intermediul careia a devenit noul actionar majoritar in locul statului roman.