MIRSANU.RO

publicat la: 30.12.2021  23:09

Nick Vozianov, ING Londra: Vedem in acest an o scadere a numarului de tranzactii de finantare sindicalizata in EMEA cu circa 8% fata de anul trecut. Clientii prefera mai putine banci in tranzactiile lor, dar cu tichete mai mari. Tranzactiile de M&A, investitiile din telecomunicatii, sectorul de metale si minerit, printre motoarele regionale ale pietei de finantari sindicalizate

 

“Ca sa dau un overview scurt privind prin ceea ce au trecut pietele in ultimele 18 luni sau aproape 2 ani de la inceputul Covid19, perturbarea pietei in atat de multe moduri a aratat o perioada de timp foarte interesanta. A fost o perioada cand toti am vazut ca piata s-a schimbat probabil ireversibil in mai multe zone, cu siguranta in banking“, a declarat Nick Vozianov, Director, Loan Capital Markets, CEEMEA in cadrul ING la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Nu mai este ce ne amintim de acum 10 ani, mai multi oameni au lucrat departe de birourile lor, departe de echipele lor. Unii oameni au inceput sa lucreze chiar din alte tari ceea ce evident are un numar de implicatii privind angajarea si asupra altor aspecte“, adauga acesta.

“Mai multi dintre voi ati vazut numarul tranzactiilor cu imprumuturi sindicalizate din EMEA ca a ajuns la aproximativ 1500 in acest an pana acum, ceea ce inseamna o scadere de circa 8% an la an fata de anii anteriori. In acelasi timp, volumul tranzactiilor sindicalizate in Europa a crescut cu aproape acelasi procent sau 6-7%, ceea ce are implicatii interesante asupra apetitului, a lichiditatii disponibile in piata, iar semnificatia ofertelor companiilor si a institutiilor financiare catre imprumutatorii lor a devenit din ce in ce mai importanta“, a spus Nick Vozianov de la ING.

“Acum, imprumutatii prefera sa aiba cateva banci implicate in tranzactiile lor, dar cu tichete de finantare mai mari in contextul in care Covid19 a incetinit economia, iar numarul afacerilor reziliente a scazut ceea ce probabil a stimulat partial aceasta dezvoltare a pietei catre mai putine tranzactii, dar in volume mai mari“, precizeaza acesta.

“Prima jumatate a anului 2021 a inceput mai degraba mai lent in contextul termenilor de finantare stabiliti de criza Covid 19 la inceputul lui 2020. Pricing-ul pe toate pietele a crescut semnificativ, conditiile de imprumut au fost foarte nefericite si neconvenabile pentru imprumutatori ceea ce a avut ca rezultat ca toti s-au oprit de a merge catre noi tranzactii, dar situatia s-a schimbat destul de repede pana la finele lunii septembrie anul trecut cand cred ca majoritatea termenilor de finantare au revenit la normal“, explica Nick Vozianov.

“Au fost inregistrate tendinte interesante pe pietele din CEE, ceea ce include intreaga Europa Centrala si de Est, CIS, Ucraina si partial Orientul Mijlociu datorita naturii acestor economii descrise uneori ca si economii semi-inchise. Factorul Covid 19 nu a afectat aici afacerile atat de mult, iar volumul de activitate si pricing-ul s-au mentinut la aproape aceleasi niveluri pe care le-am vazut inainte de aparitia Covid19“, afirma bancherul ING.

“Toate finantarile de achizitie au inceput greu in 2020 si chiar s-au oprit la inceputul pandemiei Covid19. Activitatea de M&A a crescut iar in prima jumatate a anului 2021 aratand anumite semne de revenire. Spread-ul CDS al institutiilor financiare s-a largit semnificativ in timpul crizei Covid19, dar treptat s-a ingustat datorita relaxarii masurilor de lock down si a altor masuri. Acum spread-ul CDS a revenit la niveluri pre-pandemie, dar totusi pietele financiare raman vigilente“, puncteaza Nick Vozianov.

“Circa jumatate dintre facilitatile de credit postCovid 19 au maturitati de 3 ani sau optiuni de extindere 3+1+1 ani ceea ce a fost una dintre cele mai populare metode de imprumut pentru debitorii din Europa Centrala si Europa de Vest, iar aproape 50% dintre tranzactii au fost structurate cu maturitati de 5 ani. Tranzactiile recente arata o crestere graduala a maturitatilor catre 5 ani si in cazuri rare incepem sa vedem maturitati de 7 ani revenind in piata“, arata reprezentantul ING.

“Este dificil sa vorbim deschis despre pipeline-ul de tranzactii de finantare. In termeni generali, pot spune ca pipeline-ul pentru noul an pentru CEE si Orientul Mijlociu se intampla sa fie semnificativ mai mare fata de anii precedenti. Inca de la inceputul anului 2021, este multa activitate in sectorul de metale si minerit de exemplu unde principalii producatori trec prin schimbari in linie cu politicile ESG in ceea ce priveste carburantii pe care il folosesc si sunt multe investitii tehnologice care au loc, ceea ce stimuleaza ciclul de finantare al acestor companii“, a mai spus Nick Vozianov.

“Cei mai multi clienti ai nostri si-au marit bugetele ESG pentru urmatorii 5 pana la 10 ani. Avem destul de mult inflow dinspre tranzactiile de M&A pentru ca multe companii au decis sa profite de situatia curenta in care multe active isi schimba proprietarii. In lumea postpandemica, sunt oameni care cred inca faptul ca unele active sunt subevaluate, altii fac miscari mai oportuniste, iar altii sub efectul strategiilor care au fost dezvoltate inainte de pandemie si apoi au fost puse pe hold. Avem, de asemenea, destul de multe investitii potentiale in telecomunicatii pentru ca pandemia a aratat ca telecomunicatiile au produs destul de multe schimbari in lumea afacerilor pentru a continua sa functioneze cu succes intr-o vreme in care majoritatea oamenilor au lucrat inafara birourilor lor, de acasa sau din alte locatii asa ca destule investitii sunt in acest sector, dar si sectorul bunurilor de consum, industria in general, au potentialul de a intra pe piata imprumuturilor sindicalizate“, explica bancherul ING.

“Una peste alta, cred ca echipele de sindicalizari si care se ocupa de imprumuturi in diferite banci au fost fericite de ceea ce vad ca se intampla pentru inceputul anului viitor“, a mai spus Nick Vozianov de la ING Londra la panelul privind tendintele care modeleaza tranzactiile corporative majore din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 sunt Immofinanz, Dentons, Bursa de Valori București, ING Bank România, Prefera Foods, Alro, Mazars, Schoenherr și DLA Piper România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

TeraPlast a luat un imprumut de 13 mil. Euro de la Banca Transilvania pentru acoperirea pretului de achizitie de peste 16 mil. Euro la preluarea grupului Wolfgang Freiler

  Grupul TeraPlast a contractat un credit de investitii de 13 mil. Euro pentru finantarea achizitiei de peste 16 mil. Euro a grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Cumparatorul a anuntat pe 28 martie 2024 ca a finaliz  Citeşte articolul integral

Conținut Partener

Bursa de Valori Bucuresti: Cooperarea pietelor de capital din Romania si Moldova sustinuta puternic de oficialii mediului public si privat la cea de-a doua editie a forumului Moldova-Romania Capital Bridges

    28.03.2024
  • Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, editia a II-a, a fost organizat pentru a impulsiona cooperarea economica si a pietelor de capital din cele doua tari.
  • Evenimentul a avut loc in contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniune  Citeşte articolul integral