“Portofoliul nostru este dat de alegerea clientului, nu este dat neaparat de clasele mari de active. Clientul vine si alege portofoliul de actiuni, obligatiuni romanesti, straine. Aici caracteristica Romaniei este ca 70 – 80% din bani se duc spre obligatiuni, unde din pacate oferta de a cumpara este foarte redusa. Am vazut obligatiuni noi care vin la bursa, insa este si o mare problema cu genul acesta de obligatiuni – nu au lichiditate, iar noi ca institutionali punem de multe ori lichiditatea mult inaintea yield-ului sau a randamentului pe care il targetam. Si aici lichiditatea este o problema majora. Daca ne uitam ca in ultimii ani am avut Covid-ul si am avut si razboiul, deci am avut si perioade in care multi clienti au venit si au retras multe sute de milioane, noi trebuie sa ii servisam pe acei clienti. Si lichiditatea daca pana in 2020 era un factor important, dar nu era in top, din 2020 incoace este primul factor“, a declarat Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management, unul dintre cei mai mari administratori de asset management din Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, a cincea editie anuala a evenimentului organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare de companii, piete de capital si real estate din Romania si alte piete din regiune.
“Poate sa fie obligatiunea si cu un randament de 20%, daca nu ofera lichiditate suficienta nu voi investi in ea. Deci, este un factor care s-a schimbat fundamental in zona asta. Desi mi-ar placea sa vad obligatiuni mai mari, adica emisiuni de 200 mil. euro, de 500 mil. euro. Sunt cativa emitenti din Romania care s-au dus la dimensiuni de genul asta – vorbim de Digi, NEPI, Bucurestiul acum cativa ani, dar nu sunt multi. Cei mai mici, din pacate, lichiditatea acolo nu ai cum s-o ai“, adauga Purcarea.
“In zona de actiuni listate, Romania si international, aici s-au schimbat destul de mult circumstantele si cred ca exista oportunitati destul de bune in zona de piete listate, in comparatie cu pietele nelistate unde evaluarile au ramas relativ sus. Daca ne uitam pe indicatorii de multipli EBITDA in pietele listate, unde vanzatorul este de cele mai multe ori antreprenorul cel care a creat compania, nu este dispus acum sa mai vanda. A ramas valoarea sus, vrea sa vanda la 10x EBITDA, si poate e de inteles, cunoaste compania mai bine decat orice alt potential cumparator, dar nu va mai putea sa vanda acolo sau mult mai greu“, explica seful BRD Asset Management.
“Pe de alta parte, pentru un investitor de pe pietele reglementate, oportunitatile sunt mult mai mari pentru ca acolo vanzatorul nu este cel care are cel mai mare knowledge, nu este antreprenorul, este alt participant la piata – investitorul institutional, retail, si atunci s-au corectat mult mai mult evaluarile si acolo sunt oportuntati pentru urmatorii ani. De ce? Pentru ca sunt alte caracteristici, lichiditatea primeaza si sunt alte lucruri care s-au corectat destul de agresiv, anumite evaluari sunt la minimele ultimilor 5 – 6 ani si de ce nu s-ar putea sa le vedem si mai jos. Pentru un investitor care are un orizont de timp potrivit 5 ani, 7 ani, 10 ani, cred ca acolo vor fi mult mai multe oportunitati decat in zona cealalta unde a fost extrem de fain sa fii pana acum cativa ani, dar lucrurile sunt acum un pic invers“, puncteaza Mihai Purcarea.
“Ma uitam recent pe statistici din UK (Marea Britanie) si America (SUA), pe pietele listate s-au corectat destul de mult, vorbim de multiplicatori in momentul asta destul de ok. Si asta ma face sa fiu si un pic negativ la listari, mergand inainte, daca piata ramane in continuare sus, o parte dintre antreprenori vor decide sa amane momentul listarii pana cand vom vedea ca inflatia scade, dobanzile scad si odata cu scaderea dobanzilor va creste si multiplicatorul de evaluare“, afirma Purcarea.
Ce se intampla daca nu se listeaza Hidroelectrica in 2023 pe bursa?
“Ca se intampla sau nu IPO Hidroelectrica, oportunitati sunt foarte mari in momentul de fata. Daca va uitati, sunt companii care au evaluare multiplu de EBITDA 3 si care au potential de crestere mare, sunt companii care arata foarte bine si au multipli de EBITDA de 5, de 6, deci oportunitati in momentul asta, cu Hidroelectrica sau fara, sunt foarte mari.“
“Hidroelectrica ce ar putea sa schimbe, ar putea sa schimbe evaluarea intregii piete, asta este un lucru foarte important pentru noii investitori si in viitor pentru antreprenori . De ce? Pentru ca daca va uitati si comparati Romania ca piata de frontiera conform MSCI cu alte piete care au fost de frontiera si au devenit piete emergente, diferenta de multiplicator este cam de 1,5 x – 2 x. Deci daca o companie se poate lista in momentul asta la 6x in Romania, aceeasi companie daca ar fi in Polonia s-ar lista la 8x doar datorita pietei. De ce? Pentru ca sunt investitori institutionali mult mai mari, de portofoliu care se duc in piata respectiva. Asta este o oportunitate extrem de mare pentru noi cei care suntem prezenti in piata pentru ca inseamna ca la un moment dat daca se intampla Hidroelectrica, si sper din tot sufletul sa se intample, toata piata va avea de beneficiat. Adica evaluarea s-ar face mai sus, noi vom avea randamente mai mari, antreprenorii romani vor vinde la evaluari mai mari“, a spus CEO-ul BRD Asset Management.
“Daca nu se va intampla Hidroelectrica, in momentul de fata este un moment al naibii de bun de a investi si de a plasa bani ca vorbim de actiuni sau fix income. Si in zona de titluri de stat, am plasat titluri de stat care erau 9 – 9,5% acum o luna de zile in lei, peste 8% in euro. Nu cred ca inflatia in zona euro in medie pe 10 ani va fi peste 8%. Investitiile pe care le-am facut in acele titluri cu 8%, cred ca vom avea un profit foarte fain pe ele. Deci, oportunitati sunt chiar maricele. Problema este mai degraba de a convinge clientii sa plaseze banii pentru ca este o temere, vedem aceasta ciclicitate cand sunt oportunitati multe de ce sunt?! Pentru ca s-a intamplat ceva urat in piata – razboi, pandemie samd si s-au dus evaluarile in jos si fiind un mediu neplacut in piata, investitorii nu mai cumpara, stau deoparte si se intreaba daca se duce si mai jos? Din punctul meu de vedere este irelevant, daca n-o sa nimeresti minimul pietei, este bine sa investesti cand ai oportunitati, e clar ca acum sunt“, adauga acesta.
“Din punctul meu de vedere ca si administrator institutional, problema pe care o vad este de a convinge clientii sa plaseze banii, sa mobilizeze banii si sa nu stea pe ei pentru ca inflatia este mare si oportunitati ca acum nu am mai vazut de foarte mult timp“, a mai spus Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management, la panelul Evolutia tranzactiilor de pe pietele de capital din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.