MIRSANU.RO

publicat la: 30.10.2023  20:48

MidEuropa vinde Profi catre investitorul strategic Ahold Delhaize la o valoare de intreprindere de 1,3 mld. Euro. Fondul de private equity a obtinut un multiplu de circa 2,5 la banii investiti in Profi, sustin surse apropiate tranzactiei. Tranzactia MidEuropa – Ahold Delhaize aduce exitul singurului jucator de private equity activ pe piata de retail din Romania, iar proprietarul Mega Image isi dubleaza prin achizitie portofoliul de afaceri local. EBRD, multumita de exitul din Profi catre grupul olandez

 

MidEuropa, unul dintre cei mai importanti manageri de private equity din Europa Centrala si de Est, a anuntat pe 30 octombrie 2023 ca a incheiat un acord de vanzare a retelei de supermarketuri Profi catre investitorul strategic Ahold Delhaize, proprietarul magazinelor Mega Image, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Tranzactia de vanzare a Profi a fost parafata la o valoare de intreprindere de 1,3 mld. Euro, ajustata la 1,8 mld. Euro post IFRS 2016, au precizat cele doua parti.

In 2017, MidEuropa a finalizat achizitia Profi de la managerul regional de private equity Enterprise Investors, dupa ce a anuntat ca plateste 533 mil. Euro in numerar pentru achizitia pachetului de 100% din actiunile Profi Rom Food, companie sub care opereaza brandul de supermarketuri.

De atunci, Profi si-a majorat vanzarile de 3,3 ori, ajungand pana la vanzari de circa 2,5 mld. Euro in ultimele 12 luni cu inchidere in iunie 2023.

De asemenea, tranzactia marcheaza si exitul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) din afacerea Profi. „Suntem multumiti sa vedem incheierea investitiei noastre de capital in Profi printr-un exit catre o companie reputata precum Ahold Delhaize”, a comentat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO un oficial al EBRD.

In urma acordului semnat cu Ahold Delhaize, MidEuropa a obtinut un multiplu de circa 2,5 ori in raport cu investitia sa in reteaua Profi, sustin surse apropiate tranzactiei. Cumparatorul, grupul cu sediul in Olanda, a anuntat ca plata pretului de achizitie va fi finantata 100% din datorii. Acesta nu a precizat daca se refera numai la imprumuturi bancare sau va viza inclusiv emiterea de obligatiuni pentru finantarea tranzactiei.

„Nu comentam mai mult decat comunicatul nostru de presa la acest moment pana la rezultatele pe trimestrul al treilea, care vor fi anuntate saptamana viitoare.”, a spus Isabelle Meltzer, Manager Media & External Relations din partea grupului Ahold Delhaize, intr-un raspuns transmis pe e-mail jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

“Sunt foarte incantat sa primim Profi in familia Ahold Delhaize. Am urmarit traiectoria companiei de la o vreme si admiram ce echipa Profi a fost capabila sa realizeze. Cred ferm ca Profi are o cale de crestere puternica in fata si ne uitam inainte sa avem un parteneriat cu echipa pentru a face si mai solida prezenta noastra in Europa Centrala si de Sud” , a declarat Frans Muller, CEO al Ahold Delhaize.

Impactul tranzactiei este unul puternic pentru cumparator, grupul global Ahold Delhaize cu sediul in Olanda urmand sa aiba o amprenta mai mult decat dubla prin achizitia Profi pe piata de retail din Romania, avand in vedere ca vanzarile anuale de 2,5 mld. Euro generate de catre Profi se vor adauga rezultatelor Mega Image, care au raportat vanzari anuale de aproape 2 mld. Euro in 2022.

La nivel operational, Mega Image administreaza o retea de 969 de unitati, predominant amplasate in mediul urban, iar Profi ofera o acoperire complementara cu reteaua sa de 1.654 de magazine amplasate in mediul urban si rural, din care peste 1.100 de unitati in mandatul MidEuropa.

Puterea de cumparare in crestere si dezvoltarea pietei de retail, care ofera un ritm anual de crestere de doua cifre pentru operatorii de profil, sunt argumente solide in favoarea achizitiei Profi de catre proprietarul Mega Image.

Intr-o privire mai ampla, vanzarea Profi inseamna exitul singurului jucator de private equity, MidEuropa, de pe piata de retail din Romania, ceea ce inseamna ca marile retele de comert locale vor fi dupa finalizarea tranzactiei un joc in circuit inchis intre investitori strategici.

In plus, achizitia anuntata in 2023 de catre Carrefour a hipermarketurilor Cora cuplata cu achizitia Profi de catre proprietarul Mega Image contureaza o noua faza de consolidare a pietei de retail din Romania in mainile a cativa jucatori internationali de talie mare – investitorii francezi Auchan si Carrefour, grupurile germane Schwarz (proprietarul retelelor Lidl si Kaufland), Rewe si Metro AG, respectiv grupul olandez Ahold Delhaize.

Pentru vanzator, acordul incheiat pentru Profi este prima tranzactie de exit din portofoliul sau din Romania, care mai cuprinde Regina Maria – lider pe piata serviciilor medicale private, respectiv Cargus – unul dintre liderii pietei de curierat. Achizitiile Regina Maria, Profi si Cargus au fost realizate de catre MidEuropa de la alte fonduri de investitii in cadrul unor tranzactii de tip secondary.

La Profi, MidEuropa este acum la 7 ani distanta de momentul in care anunta achizitia retelei de la Enterprise Investors, achizitie refinantata printr-un credit sindicalizat.

„Vanzarea Profi este al doilea nostru exit de peste 1 mld. Euro in sectorul de retail din Europa Centrala, dupa succesul nostru cu Zabka, unde am construit un campion polonez. Vanzarea catre Ahold Delhaize valideaza valoarea strategica clara pe care am adaugat-o la Profi si reprezinta alt punct de cotitura pentru MidEuropa din moment ce am livrat din nou randamente si lichiditate semnificativa investitorilor nostri. Vanzarea Profi este, de asemenea, un exit foarte important din regiunea Europei Centrale si de Est care continua sa fie casa pentru unele dintre cele mai convingatoare companii de crestere in Europa”, a comentat Robert Knorr, Managing Partner al MidEuropa.

Vanzarea Profi de catre MidEuropa marcheaza cea mai mare tranzactie de profil din Europa continentala a unui fond de private equity si este cea mai mare tranzactie de profil din istoria Europei Centrale si de Est, sustin reprezentantii MidEuropa pe baza datelor furnizate de catre platforma Mergermarket. De asemenea, tranzactia marcheaza un record pe piata de retail din Romania  si este cel mai mare exit local semnat de catre un fond de investitii.

Vanzatorul MidEuropa a lucrat in tranzactie cu o echipa formata din Aleksandar Dragicevic, Dragos Ardelean, Valentina Giambasu si Ivo Cavrak. MidEuropa a fost consiliata la vanzarea Profi de catre banca americana de investitii Citi, firmele de avocatura White & Case si RTPR (legal counsel), EY pe partea de consultanta financiara si taxe, respectiv Beragua consultant tehnic in zona comerciala.

De cealalta parte, cumparatorul Ahold Delhaize a avut consultanti financiari pe Bank of America Securities si Goldman Sachs si a lucrat pe partea de consultanta juridica externa cu firmele de avocatura CMS si GNP Guia Naghi & Partners.

Tranzactia are nevoie de avizul Consiliului Concurentei si este asteptata sa fie finalizata in 2024, au precizat partile implicate.

Pe langa MidEuropa, in Profi au fost implicati si alti investitori, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) care in 2017 a investit 25 mil. Euro pe langa fondul de investitii Mid Europa Fund IV pentru preluarea unui pachet de actiuni in reteaua de supermarketuri pentru a-i sustine planurile de crestere.

EBRD este si unul dintre investitorii LP in fonduri administrate de catre MidEuropa.

EBRD este, de asemenea, unul dintre finantatorii care au acordat Profi unul dintre cele mai mari imprumuturi contractate vreodata de catre o companie din Romania.

Astfel, imprumutul folosit de catre Mid Europa la achizitia Profi semnat un martie 20217 a fost ulterior modificat in anii urmatori, ajungand in septembrie 2021 la o suma principala de 2.146.680.843 RON (in jurul a 430 mil. Euro) plus o alta facilitate de credit in valoare de 30 mil. Euro, ceea ce insemna un pachet de finantare total de circa 460 mil. Euro, potrivit datelor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Pe lista bancilor care ruleaza acest credit sindicalizat catre Profi, care a sustinut dezvoltarea retelei atat organic, cat si prin M&A, se numara 21 de institutii de credit, si anume Citibank Europe Plc sucursala din Romania, ING Bank Londra, Erste Group Bank AG, Banca Transilvania, Bancpost (acum parte a Banca Transilvania), CEC Bank, Eximbank, International Investment Bank (IIB), Intesa Sanpaolo Romania, Garanti Bank, ING Bank Romania, Raiffeisen Bank Romania, BCR (subsidiara a grupului austriac Erste), BRD (parte a grupului francez Societe Generale), Raiffeisen Bank International AG, UniCredit Bank,  International Bank for Economic Co-operation, Alpha Bank Romania (banca in curs de fuziune ce ar urma sa treaca sub controlul UniCredit), EBRD, IFC si banca americana JP Morgan.

Valoarea de intreprindere a Profi, anuntata astazi de catre vanzator si cumparator, insumeaza atat valoarea pachetului de 100% din actiunile companiei, cat si datoria neta.

Modelul de finantare a expansiunii companiilor de portofoliu prin contractarea si rostogolirea de credite bancare pe platformele locale a fost utilizata pana acum de catre MidEuropa, care pentru a-si reduce expunerea propriului capital disponibil din fondul de investitii, a cooptat si alti co-investitori. Finantarea de achizitie prin imprumut bancar care ruleaza pe compania – tinta este o practica utilizata destul de des de catre fondurile de private equity, care cauta sa isi maximizeze astfel randamentul capitalului administrat pentru a oferi randamente atragatoare investitorilor LP si a putea astfel sa ridice noi fonduri de investitii.

Piata de M&A din Romania este dominata de catre investitorii strategici, care in 2023 au anuntat achizitia operatiunilor grupului Enel din Romania de care grupul grec PPC, fuziunea Alpha Bank Romania cu UniCredit condusa de catre grupul italian, achizitia Cora de catre investitorul francez Carrefour, iar acum achizitia Profi de catre Ahold Delhaize.

Grupul Ahold Delhaize, cu operatiuni in America, Europa si Indonezia, a raportat pentru 2022 vanzari nete de 87 mld. Euro, in crestere anuala cu 15%, un profit net de 2,5 mld. Euro si un free cash flow de 2,2 mld. Euro. Proprietarul retelei Mega Image din Romania are o capitalizare bursiera de 26,62 mld. Euro pe bursa Euronext din Amsterdam.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. She is a real estate professional with over 10 years of experience in the industry different areas of expertise: valuation and consultancy, capital markets transactions an  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. He is an investment professional with 14 years of experience in private equity, M&A, business valuation, company strategy, financial modeling, and industry analysis. Adrian   Citeşte articolul integral