MIRSANU.RO

publicat la: 20.12.2022  18:49

Madalina Neagu, Schoenherr: Tranzactiile de M&A s-au sofisticat in ariile de due diligence referitoare la sanctiuni, ESG sau cybersecurity. Avem componente de plati esalonate ale pretului in zone noi si alte modalitati inovative care urmaresc sa protejeze cashflow-ul investitorului

Credit foto: MIRSANU.RO
 

“Procesele de M&A s-au sofisticat in ultimul timp. Vorbim de partea de digitalizare, care a fost accelerata in perioada pandemiei, dar tendinta s-a mentinut, iar aici ma refer si la modificarile intervenite la Registrul Comertului, cred ca acum avem instrumentele pentru o e-tranzactie, adica de la A la Z se poate desfasura, putem sa infiintam o societate, putem sa semnam prin e-semnatura“, a declarat Madalina Neagu, M&A Partner al casei de avocatura austriece Schoenherr, care dispune de o retea cu acoperire in intreaga Europa Centrala si de Est, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Referitor la tendinte si cum a evoluat procesul de M&A, cred ca din 2020 incoace se punea accent pe due diligence, acum pare sa se fi extins scopul due diligence-ului si asta este si ca un raspuns la perioada tulbure pe care o traversam pentru ca acum s-a extins due diligence-ul in arii precum sanctiunile, avem o echipa care la asta se uita la tranzactiile de tech, la felul la care se respecta sanctiunile si aici nu e doar perspectiva rezidentei in Rusia si a lantului de aprovizionare si a dependentei de produsele rusesti“, adauga Madalina Neagu.

“ESG-ul la fel ramane o componenta la care se uita investitorii. O alta parte la care nu se uitau pana acum si se uita acum este partea de cyber-security, cat de pregatite sunt tintele pe partea aceasta. Apoi ca procese, ce as mai mentiona, ar fi faptul ca acum ne uitam la tranzactii care sunt mai conditionate de diverse cerinte de reglementare decat in trecut, si aici ma refer la modificari recente pe partea de FDI (investitii straine directe), modificarile care s-a intamplat din primavara incoace tot mai multi investitori pun accent pe cerinta respectiva si vedem tot mai multe tranzactii conditionate“, a spus avocatul Schoenherr.

“Fiecare etapa a tranzactiei trebuie privita mai atent, SPA-ul (contractul de vanzare – cumparare de actiuni, n.r.), negocierile sunt privite mai atent, si apoi perioada dintre signing si closing care pare sa se fi lungit. In ceea ce priveste conditiile tranzactiei, este si aici vorba de o adaptare. Nu se rescrie SPA-ul, pana acum niciuna dintre crizele pe care le-am traversat nu au rescris o tranzactie, dar se adapteaza termenii. Poate avem acum componente de earn out sau plati esalonate in zone unde nu erau pana acum traditional asociate tranzactiei. Putem sa avem componente non cash pentru plata pretului, respectiv schimbul de actiuni. Se cauta variatii si modalitati inovative care pana la urma protejeaza cashflow-ul investitor“, puncteaza Madalina Neagu.

In ce domenii s-au sofisticat mai mult tranzactiile?

“In zona de tehnologie, in zona target-urilor care au trecut in online, in digitalizare aici au crescut domeniile la care un investitor se uita cu mai multa atentie“, a raspuns reprezentantul casei de avocatura austriece Schoenherr.

Cum a aratat piata de M&A in 2022 in Romania si pe pietele din Europa Centrala si de Est?

“Si noua ni s-a parut ca 2022 a fost un an agitat, poate usor mai slab decat 2021, dar in care s-au intamplat in continuare tranzactii in piata ceea ce arata ca piata de M&A este remarcabil de rezilienta la socuri si la tensiuni, atat economice, cat si geopolitice, si ai o capacitate destul de mare de adaptare a procesului, a termenilor tranzactiei la ceea ce se intampla acum“, afirma Madalina Neagu.

“Daca este sa ne raportam la tranzactiile noastre, pe teren sunt mapate destul de bine pe sectoarele care sunt cele mai performante in perioada actuala. Respectiv tehnologie, au fost tranzactii si avem clienti aici experienta noastra personala arata ca daca in anii anteriori nu atrageam foarte mult atentia investitorilor din SUA, acum ni s-a intamplat ca ei sa se uite la target-uri din Romania in zona de tehnologie, iar cu privire la target-urile din IT ceea ce vedem ca sunt mai multe care au depasit granitele Romaniei si ale Moldovei, sunt target-uri cu prezenta in Romania si SUA sau Romania si vestul Europei. Se intampla in continuare tranzactii in zona de real estate“, a punctat Madalina Neagu.

Casa de avocatura Schoenherr a asigurat asistenta juridica a grupului imobiliar austriac CA Immo la exitul sau recent din Romania, care echivaleaza cu cea mai mare tranzactie locala de M&A din istoria pietei imobiliare din Romania.

“Exista si am avut tranzactii in healthcare, acesta ar fi cam al treilea sector, care in continuare atrage investitori. De asemenea, in domeniul serviciilor financiare, pe acestea le-as vedea in topul unor sectoare care atrag investitii“, a mai spus Madalina Neagu, M&A Partner la Schoenherr la panelul dedicat evolutiei tranzactiilor de M&A in cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Primaria Municipiului Bucuresti a plasat o emisiune de obligatiuni de 555 mil. RON cu o maturitate de 6 ani si un cupon de 8,47% pe an

  Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat pe 17 aprilie 2025 ca a plasat o emisiune de obligatiuni in valoare de 555,1 mil. RON cu un cupon anual fix de 8,47% pe an si cu o maturitate de 6 ani, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Titlurile au fost emi  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Pascu, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Este o stare a investitorilor de tipul “wait and see”. Din perspectiva investitorilor de retail care au vazut volatilitate in piata si scaderi, au retras bani din fondurile de investitii in actiuni si au intrat cu ei in fonduri cu investitii in obligatiuni si venit fix

  “Ce am observat din punct de vedere al pozitionarii investitorilor pe tipurile de instrumente, uitandu-ne din decembrie 2024 pana in martie 2025, observam ca sunt miscari foarte mici intre <<equity>> (investitii in actiuni) si <<debt>> (investitii in obligatiuni, n.r.) in s  Citeşte articolul integral