“Suntem activi in piata romaneasca de 30 de ani, iar in piata de venture capital undeva mai putin de 20 de ani si asiguram intre 1 si 1,5 mld, euro pentru Romania in fiecare an, ceea ce corespunde mai mult sau mai putin la 1% din PIB. Activitatile noastre in zona de finantare raman anul acesta la acelasi nivel ca si in trecut in ciuda momentelor critice in crestere si a multiplelor socuri pe care economia Romaniei, cea a regiunii si cea globala, le tot inregistreaza de la debutul pandemiei. As zice ca este cel putin unul la fiecare 6 luni“, a declarat Lara Tassan Zanin, sefa Reprezentantei Grupului Bancii Europene de Investitii in Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, a cincea editie anuala a evenimentului organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile din M&A, finantare a companiilor, piete de capital si real estate din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est.
“In mod particular, am facut progrese pe partea de capital. Cum, probabil, stiti suntem mandatati de Guvernul Romaniei sa administram 400 mil. euro in cadrul PNRR. Am lansat apelurile in august ca sa tinem piata un pic in viata pe timpul vacantei si am primit un numar foarte bun de aplicari de la fonduri de investitii care doresc sa ia o parte din acesti bani. Ca sa va dau o idee acesti 400 mil. euro trebuie desfasurati de acum si pana in 2026. EIF (Fondul European de Investitii) a desfasurat in tipuri similare de sprijin in jurul a 200 mil. euro in ultimii 10 ani. Deci trebuie sa desfasuram in urmatorii 5 ani dublu fata de ce am facut in ultimii 10 ani. Ce inseamna asta in termeni concreti? Cu un capital de sprijin de 200 – 250 mil. euro am mobilizat 500 mil. euro investitii in Romania. Asta s-a intamplat in 10 ani pentru ca era o nevoie de a fi creata o piata“, a spus Lara Tassan Zanin.
“Dupa ce am sustinut o runda de investitii, in unele cazuri 2 runde de investitii in fonduri de private equity, credem ca suntem pregatiti sa facem un salt si suntem pregatiti sa desfasuram dublul acestei sume mobilizand dublul investitiilor, deci vorbim despre 800 mil. euro – 1 mld. euro. Credem ca asta este posibil datorita muncii bune din trecut si vedem o crestere de calitate si o crestere a populatiei de fonduri de investitii pentru Romania, fonduri cu capital romanesc, dar si pentru regiune. Tinta va fi chiar mai ambitioasa, nu va fi vorba numai despre o crestere de volum, care intotdeauna conteaza, dar este vorba si de calitate. Pentru ce sunt banii?! Simtim ca piata romaneasca si cea regionala este pregatita de un salt in ceea ce priveste sprijinul pentru investitii care sunt directionate mai mult catre digitalizare, deci acesti bani nu sunt doar pentru sprijin pentru investitii Private Equity, dar le vom cere fondurilor de investitii sa se concentreze pe investitii in zona digitala pentru ca noi credem ca este calea de a creste pentru a fi un tip de economie mai rezilienta si mai sustenabila in viitorul apropiat“, puncteaza sefa Reprezentantei Grupului EIB in Romania.
EIF, alaturi de BERD si IFC (divizia de investitii a grupului Bancii Mondiale) este unul dintre investitorii institutionali – cheie pentru ridicarea de fonduri de investitii locale sau regionale atat in sectorul de private equity (fonduri cu capital privat), cat si in cel de venture capital (fonduri cu capital de risc).
“In ciuda contractiilor cu care ne confruntam, in ciuda provocarilor persistente si in crestere, noi la EIB Group suntem anticiclici si injectam mai multi bani in piata cand vremurile sunt mai dure pentru ca suntem o banca publica, nu facem profit, transferam avantajul nostru financiar catre beneficiarii si clientii nostri. In esenta, vedem o cerere in crestere pe care trebuie sa o acoperim“, adauga Lara Tassan Zanin.
Va fi o crestere a activitatii de investitii in 2023?
“Raspunsul scurt este da. A fost un an bun, dar intotdeauna vrem mai mult. Nu trebuie sa uitam ca Romania va primi o suma de bani fara precedent, de fonduri europene, vorbim despre aproape 100 mld. euro in urmatorii 7 – 10 ani. Suntem exact la finalul unui ciclu si inceputul unui alt ciclu. De obicei, aceasta trecere de la un ciclu 2014 – 2020 la altul 2021 – 2027 este un moment care, de obicei, arata o incetinire a investitiilor. Asta nu am vazut-o, chiar dimpotriva“, a spus reprezentantul EIB Group.
“In alte tipuri de finantare, cum este creditul bancar vedem un dezechilibru (“mismatch“ – n.r.) in crestere intre cererea de credite si furnizarea de credite. Suntem aici sa pastram puternica cererea de credite si focusul pe investitii si, in acelasi timp, sustinem furnizarea de credite si, in acest caz, furnizarea de capital de risc (venture capital)“, nuanteaza Lara Tassan Zanin.
“Cand comparam profiturile grupurilor bancare internationale din Romania cu alte tari, acestea inregistreaza circa 75% return on assets (ROA), respectiv 80% return on equity (ROE) in Romania comparativ cu alte tari din acele grupuri, nu doar din CEE, ci si in alte tari. Aceste cifre importante confirma ca a fost un an bun, dar ne asteptam la mai mult pentru ca asa cum spuneam cele 400 mil. euro sprijin care vor fi pompate in urmatorii ani sunt o suma foarte importanta pentru aceasta tara si aceasta piata, pe care se poate face leverage si care vor mobiliza si alti bani. Tintim un leverage de 1x ceea ce inseamna cel putin dublul sumei, dar am fost conservatori. Suntem mandatati sa administram acesti bani si, asa cum evaluatorii stiu, tindem sa fim conservatori, dar ne asteptam la mai mult. Vrem sa facem un leverage de 1,4 – 1,6x (raportat la capital – n.r.). Deci, asteptarile sunt importante“, precizeaza Lara Tassan Zanin.
Potrivit acesteia, pe langa lipsa infrastructurii si impredictibilitate, este un al treilea mare pilon al provocarilor – lipsa fortei de munca calificate, ceea ce tine in frau nivelul investitiilor.
“Companiile romanesti, din pacate, investesc mai putin decat intreaga regiune in pregatirea propriilor oameni. Atentie la investitiile in capital uman! Atentie la a tine mai sus apetitul pentru inovatie!“, spune sefa reprezentantei in Romania a EIB Group.
“Am vazut mult activism si dinamism la antreprenori, in mod particular la aceia mai mult orientati catre viitor, care se pot baza pe anumite castiguri din profitabilitate si productivitate, investesc in tehnologie, in schimbarea echipamentelor, in moduri mai eficiente de a-si desfasura activitatea. Este un semn bun si trendul este chiar mai pozitiv pentru anul viitor fata de anul acesta“, adauga Lara Tassan Zanin.
“Daca ne uitam la cifre absolute, vedem cererea de credite in Romania a scazut mai mult decat in regiune, furnizarea de credite in Romania a crescut mai mult decat in regiune ceea ce inseamna ca distanta dintre cele doua se mareste. Suntem intr-o perioada de contractie, este ceea ce este, dar nu vedem ca asta se translateaza intr-o incetinire a unor anumite trenduri, ceea ce incearca si politica monetara sa tinteasca“, spune reprezentantul bratului financiar al UE.
EIB Group pregateste pachete de finantare pentru sectorul IMM si vede potrivite instrumentele de garantare ca o forma eficienta de sprijin pentru antreprenori.
“Totusi ce vedem, si rolul nostru este sa tinem investitiile sus, trendul de investitii este acolo, suntem aici sa il sustinem, nu suntem doar pe partea de capital, ci si pentru IMM-uri pentru ca 500 mil. euro vor fi desfasurati anul viitor in 2 pachete. Ceea ce punem in miscare sunt garantii, instrumente de garantare a portofoliului, care este exact ceea ce aceasta piata are nevoie pentru ca bancile trebuie sa fie confortabile cu administrarea riscului asociate investitiilor in acest moment, iar companiile au nevoie de conditii mai bune. Deci aceasta calitate buna a garantiilor se transfera intr-un cost mai mic al finantarii si reduce cerintele privind colateralul, permitand in acest fel alimentarea cu credite transformandu-le in investitii in ciuda perioadei de contractie“, a mai declarat Lara Tassan Zanin, sefa Reprezentantei Grupului Bancii Europene de Investitii in Romania, in cadrul panelului dedicat tendintelor care modeleaza tranzactiile corporative in Romania si in regiune al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.