MIRSANU.RO

publicat la: 03.07.2014  17:30

IMSAT își majorează plafonul de împrumut la BRD până la 33 milioane de euro, cât trei sferturi din cifra de afaceri. Miza, un contract cu Holcim Rusia

 

IMSAT București, firmă controlată de francezii de la SNEF, intenționează să își majoreze plafonul global de împrumut la BRD de la nivelul actual de 27 milioane de euro până la 33,35 milioane de euro, valabil până la 31 octombrie.

Mai exact, acest plafon de finanțare este compus dintr-o linie de credit multivalută de 2 milioane de euro, valabilă până la finele lunii octombrie, potrivit convocatorului Adunării generale extraordinare a acționarilor din 4 august. La linia de credit se adaugă scrisori de garanţie bancară şi acreditive în valoare de 31,35 milioane euro.

În ceea ce privește linia de credit de la BRD, aceasta este o linie de credit multivalută, cu o dobânda anuală la lei formată din dobânda ROBOR la 3 luni plus 275 puncte de bază pe an. Dobânda la euro la această linie de credit este dobânda EURIBOR la 3 luni plus 300 puncte de bază pe an. Comisionul de acordare pe care îl încasează banca este de 0,20% la valoarea liniei de credit.

De asemenea, plafonul pentru emiterea de scrisori de garanţie bancară în valoare totală de 31,35 milioane de euro. Cea mai mare parte reprezintă scrisori de garanție cu maturitate la 3 ani, în valoare de 13 milioane de euro), destinate emiterii a două scrisori de garanție de avans și de bună execuție pentru un contract încheiat cu Holcim Rusia, în valoare de 31,35 milioane de euro fără TVA.

Scrisorile de garanție bancară cu maturitate la 4 ani se ridică la valoarea de 10,35 milioane de euro, iar cele cu maturitate la 5 ani ajung la nivelul de 8 milioane de euro.
Pentru ridicarea plafonului global de împrumut, acționarii companiei trebuie să aprobe un set de garanții și clauze speciale, care prevăd printre altele o contragaranție bancară emisă de Societe Generale Franța (banca – mamă a BRD) în valoare de 6,35 milioane de euro, adică suma cu care se majorează plafonul actual. De asemenea, compania va trebui să domicilieze la BRD încasările rezultate din contractele IMSAT pentru care banca emite scrisori de garanție, în condițiile în care BRD va putea pune gaj pe conturile companiei.

O altă contragaranție va fi emisă de către Unicredit Țiriac la ordinul Siemens pentru contractele IMSAT încheiate cu CFR.

Pe lista condițiilor impuse de BRD companiei IMSAT, una dintre ele prevede ca trei sferturi din cifra de afaceri anuală să fie derulată prin intermediul băncii. În 2013, IMSAT București a înregistrat o cifră de afaceri de 189,4 milioane de lei (42,9 milioane de euro) și un profit net de 938.925 lei (212.474 de euro) la un personal format din 1.010 angajaţi.

Orice alt angajament al companiei care va depăși pragul de 200.000 de euro trebuie aprobat de către bancă. De asemenea, compania va trebui să prezinte bancherilor raport trimestrial privind stadiul execuției contractelor. Alte clauze impuse de bancă sunt parri passu, care  presupune obligaţia debitorului sau garantorului său de a nu acorda un rang superior altor obligaţii scadente negarantate cu ipotecă.

O altă condiţie pe care compania trebuie să o indeplinească este clauza “cross-default”, care prevede că în situaţia în care debitorul intră în incapacitate de plată faţă de un creditor, se consideră că a intrat în aceeaşi situaţie şi faţă de titularul obligaţiei de rambursare din contractul de împrumut în cauză.

Altă clauză este cea numită negative pledge, care prevede imposibilitatea debitorilor de a înstrăina sau crea drepturi terţilor asupra activelor sale, acestea fiind destinate stingerii obligaţiilor de rambursare. Potrivit normelor Băncii Mondiale şi a Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC), aceasta este o clauză obligatorie în finanţare în cazul proiectelor de investiţii de la instituţii financiare internaţionale.

De asemenea, o altă clauză pe care IMSAT va trebuie s-o respecte pentru a-și putea procura finanțarea necesară este clauza material adverse change, care protejează creditorii împotriva acelor schimbări care ar putea afecta afacerea, activele sau profilul financiar al împrumutatului.

Așa – numita „ownership clause” stipulează, de exemplu, termenii proprietății asupra unor bunuri sau active la care se referă contractul.

De asemenea, nu vor fi permise utilizări pentru emiterea de noi scrisori de garanţie bancară, cu excepţia celor două scrisori de garanţie bancară pentru Holcim Rusia , până când soldul SGB-urilor emise sub plafonul de 31,35 milioane de euro nu va coborî sub nivelul precedent al plafonului de 25 milioane de euro.

IMSAT, companie înființată în 1962, a fost preluată în 2007 de către grupul francez SNEF. Grupul IMSAT are 13 societăți și trei sucursale în țară, respectiv 8 agenții în străinătate, potrivit informațiilor publicate pe site-ul companiei.

Compania furnizează servicii de inginerie și montaj mecanic, instalații electrice  și automatizări industrial. Circa jumătate din portofoliul de afaceri al IMSAT București îl reprezintă sectorul industrial, transportul 15%, iar segmentul cabinelor de comandă circa o treime din ansamblu.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Emma Capital, holdingul de investitii al antreprenorului ceh Jiří Šmejc, a anuntat ca spera sa finalizeze in mai 2024 IPO-ul companiei de energie Premier Energy Group pe bursa de la Bucuresti. Proprietarul companiei se asteapta sa incaseze circa 25 mil. Euro de pe urma listarii unui pachet minoritar din compania de energie

  Premier Energy Group, companie de energie aflata in portofoliul Emma Capital, a anuntat pe 18 aprilie 2024 ca intentioneaza sa listeze un pachet minoritar de actiuni pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO. „Premier Energy Group intentioneaz  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral