“Suntem intr-un context in care avem o inflatie ridicata deja de mult timp, avem o crestere a pretului la energie, avem amenintari la tot ceea ce inseamna securitate energetica, avem o deteriorare a productiei industriale si avem un consum pe care il vedem deja redus, toti acestia reprezinta factori de risc pentru dezvoltarea economica. Inflatia este ca pasta de dinti, odata ce a iesit din tub, greu o mai bagi inapoi, spunea un economist german“, a declarat Ileana Gutu, Partner, Head of Valuation, Modelling and Economics EY Romania la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat pe 6 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
“Exista o corelatie directa intre modul in care evolueaza multiplii de evaluare si cum evolueaza economia, atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul UE. In ceea ce priveste costul capitalului, si aici avem o corelatie, nu te poti astepta sa ai un cost in scadere atata vreme cat rata (dobanda) la care se imprumuta guvernele, inclusiv guvernul Romaniei, dar si al statelor cu rating AAA sunt in crestere. Din perspectiva evolutiilor generale, observam o tendinta de scadere pe multiplicatori si observam o tendinta de crestere pe ceea ce inseamna costul capitalului“, noteaza Ileana Gutu.
“Este absolut firesc pentru perioada pe care o traversam si acest lucru si acest lucru nu face decat sa reflecte faptul ca investitorii nu inseamna ca nu mai investesc, inseamna ca daca isi asuma niste riscuri mai mari, conform oricaror teorii si logici de bun simt, vor vrea un randament mai mare pentru riscurile suplimentare pe care si le asuma“, explica consultantul EY.
“Randamentele au rămas pe tendința de creștere observată de la jumătatea anului trecut și au înregistrat noi maxime. Șapte din zece sectoare care au fost analizate au înregistrat valori maxime istorice ale randamentelor așteptate la data de 30 septembrie 2022 – consumul discreționar, energie, servicii medicale, sectorul industrial, Tehnologia informației, Imobiliare si Servicii de telecomunicații“, afirma Ileana Gutu, care prezinta concluziile unui studiu EY ce vizeaza companiile listate din Europa si evolutia trimestriala in ceea ce priveste costul capitalului si a multiplilor de evaluare.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari creșteri ale costului capitalului s-au înregistrat în domeniul serviciilor medicale (+7,5 puncte procentuale) și imobiliare (+6,3 puncte procentuale), în timp ce sectorul bunurilor de consum de bază a stagnat față de trimestrul precedent (după o creștere solidă înregistrată în trimestrele precedente). La sfârșitul trimestrului III 2022, tendința din trimestrul precedent a fost menținut, ceea ce înseamnă că cele mai scăzute randamente au fost înregistrate în sectorul Telecomunicațiilor, în timp ce imobiliarele se afla la maxim, potrivit calculelor EY.
“Mergand catre zona de multipli pe aceleasi 10 sectoare, observam ca au fost antrenate in tendinta de scadere chiar si sectoarele care anterior avusesera cresteri semnificative, avem sectoare ca real estate-ul si materiile prime, care se alatura tedintelor generale de scadere. Iar observam si corelam ca avem un maxim pe healthcare in martie 2021 in varful pandemiei si avem un maxim pe energie in decembrie 2017“, precizeaza Ileana Gutu.
Maximul atins de serviciile medicale in martie 2021 a fost un multiplu de 19,7x, in timp ce maximul atins in urma cu 5 ani de activele de pe piata de energie ajungeau la un multiplu EBITDA de 11,2 x. La capatul opus in perioada analizata 2017 – 2022, minime istorice ale evaluarilor pe companii publice din Europa au fost inregistrate in sectorul de tehnologie a informatiilor (3,5x in decembrie 2015) si materii prime (4,5x in septembrie 2022), arata datele prezentate de catre EY.
La 30 septembrie 2022, cel mai scăzut nivel l-au înregistrat companiile din tehnologia informației sector unde multiplul EBITDA era cotat la un nivel de circa 4,2 x, iar cei mai mari multipli EBITDA au fost raportati pentru companii listate din sectorul serviciilor medicale, unde multiplul EBITDA ajunge pana la 14,5x si imobiliare (11,9x), sustin datele EY.
“6 sectoare din cele 10 analizate sunt la minime istorice din perspectiva multiplicatorilor, printre care bunuri de larg consum, materii prime, real estate, telecom si sectorul financiar“, afirma Ileana Gutu.
“Pe termen scurt, incercam sa vedem partea plina a paharului. Partea plina este ca se nasc oportunitati in astfel de situatii, sunt sectoare care sunt la minime, trebuie anticipate niste trenduri si trebuie facute niste analize pentru a se lua niste decizii. Cred insa ca pe termen mediu, avem obligatia noi ca mediu de afaceri sa ne implicam in stabilirea acelui minim de politici si a implementarii acelor reforme structurale care duc Romania mai departe“, adauga aceasta.
“Deși previziunile privind creșterea economică în 2022 au fost îmbunătățite în cursul anului, evoluția viitoare a creșterii este contradictorie. Deși există anumite amenințări evidente, în vremuri tulburi există și oportunități și aspecte pozitive. Pe termen lung, singura soluție este asigurarea unui mix echilibrat de politici macroeconomice și punerea în aplicare de reforme structurale. Acest lucru va consolida capacitatea economiei românești de a face față eventualelor evoluții adverse“, puncteaza consultantul EY.
Unde obtine in Romania un antreprenor multipli mai buni pentru afacerea lui: pe piata publica sau cea privata?
“Dintr-o perspectiva ca evaluare ce vedem ca tranzactii, piata de M&A arata multiplicatori mai mari“, a precizat Ileana Gutu, Partner, Head of Valuation, Modelling and Economics al EY Romania la panelul dedicat tranzactiilor pe piata de capital din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.