MIRSANU.RO

publicat la: 09.09.2022  11:05

Horváth: 3 din 4 companii se asteapta la cresterea vanzarilor in 2022 si 2023, pe fondul cresterii preturilor. Digitalizarea, securitatea cibernetica si sustenabilitatea, in topul preocuparilor strategice ale executivilor

 

Trei din patru companii din lume se asteapta sa inregistreze vanzari in crestere, atat in 2022, cat si in 2023, potrivit studiului „CxO Priorities 2022” al companiei de consultanta in management Horváth.

Asteptarea se bazeaza pe faptul ca aproape trei sferturi dintre companii au reusit sa transfere costurile ridicate in preturile finale ale produselor si serviciilor. În Romania, 80% dintre companii estimeaza ca vor avea vanzari sporite in 2022, respectiv 93% au o așteptare similara pentru 2023, sustin consultantii Horvath. Potrivit acestora, executivii au, in continuare, asteptari solide si in ceea ce priveste profitabilitatea companiilor pe care le conduc.

„Un studiu de amploarea ‘CxO 2022’ ne permite sa facem o radiografie cat mai exacta a provocarilor care ii preocupa pe executivii de top si sa surprindem solutiile la care apeleaza pentru a parcurge aceasta perioada, complicata pe multiple planuri. Este un instrument util atat pentru noi, ca echipa specializata in consultanta de management la cel mai inalt nivel, cat si pentru clientii nostri si oricine doreste sa anticipeze viitorul, macar partial, dincolo de numeroasele incertitudini care ne stau inainte. Cu usoare diferente, mediul de business din Romania impartaseste aceleasi preocupari si îsi seteaza aceleasi obiective strategice precum companiile din alte state, cu economii mai dezvoltate. Ma bucur sa constat ca, si pentru managerii romani, transformarea digitala este vazuta drept o prioritate de top, care va transforma companiile la nivel de eficienta, dar va contribui si la atingerea unor obiective legate de sustenabilitate”, consideră Kurt Weber, Managing Director Horváth Romania.

Securizarea rezultatelor financiare, in contextul diferitelor riscuri economice si crize suprapuse, respectiv raspunsul la amenintarile de securitate cibernetica si concentrarea asupra proceselor de transformare digitala a afacerilor sunt principalele preocupari in perioada actuala, arata concluziile studiului Horvath la care au participat executivi de top din 17 tari, inclusiv 15 respondenti din Romania.

Transformarea digitala este, pentru al treilea an consecutiv, o preocupare prioritara pentru managerii companiilor, in timp ce securitatea cibernetica intra pentru prima oara in topul preocuparilor.

La nivelul initiativelor strategice, menite sa asigure creștere pe termen mediu si lung, transformarea digitala se afla, din nou, pe primul loc, urmata de obiective care tin de cybersecurity, iar locul al treilea este ocupat de orientarea business-ului catre sustenabilitate ecologica.

În ceea ce priveste situatia la zi, Romania impartaseste provocarile altor state, dar cu anumite particularitati. De exemplu, impactul invadarii Ucrainei de catre Rusia nu a afectat companiile romanesti in aceeasi masura precum pe cele din alte tari: pierderea accesului la piata rusa si inchiderea fabricilor unor furnizori a afectat 25% dintre companiile care au participat la studiu, dar impactul a fost de numai 7% pentru companiile romanesti, mai sustin consultantii Horvath.

Referitor la cresterea costurilor din ultimul an, media pentru toate industriile, rezultata din studiu, a fost de 15,2%, in timp ce cresterea a fost mai puternica (24%) pentru firmele romanesti. De asemenea, in timp ce 72,7% dintre companiile participante la studiu reusesc sa-si transfere cresterile de costuri in preturile percepute clientilor finali, in Romania, doar 60,4% pot face acest lucru.

Pe subiectul obiectivelor strategice ale executivilor, topul celor din Romania difera de cel agregat la nivelul celor 17 tari. Transformarea digitala coboara pe locul al doilea, iar securitatea cibernetica – pe al treilea, iar primul loc este luat de preocuparea pentru motivarea angajatilor si noile modele de organizare a muncii. Astfel, obiective legate de noua organizare a muncii, necesarul de noi competente in companie, modalitati de munca flexibile, bunastarea angajaților, respectiv „employer branding” sunt vazute drept prioritati de prim rang pentru executivii romani.

Locul al treilea intre prioritatile rezultate la nivel global din studiul „CxO Priorities 2022” (orientarea afacerii catre sustenabilitate ecologica) coboara pe locul al saselea intre prioritatile managerilor de companii din Romania. La nivel international, 70% dintre companii si-au stabilit ca obiectiv o tinta clara de reducere a emisiilor de CO2, in timp ce numai 30% dintre firmele romanesti si-au stabilit obiective similare.Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral