MIRSANU.RO

publicat la: 20.07.2023  20:04

Horia Braun – Erdei, Erste Asset Management: Actiunile Hidroelectrica vor fi o bucata mare in portofoliile noastre de fonduri mutuale, dar si pe partea de portofolii individuale. La Neptun Deep, suntem pregatiti sa participam la finantarea pe bursa fie prin emisiuni de obligatiuni, fie prin emisiuni de actiuni noi

Sursa: Erste Asset Management.
 

„Portofoliile pe care noi le administram pe bursa sau cu expunere pe actiuni au investit in IPO-ul Hidroelectrica. Hidroelectrica stim sigur ca este parte din benchmark-ul nostru (referinta – n.r.), stiam dinainte, deci este normal sa participi la o astfel de emisiune si destul de mult fie am investit in IPO, fie am cumparat de pe piata secundara actiunile de care avem nevoie in concordanta cu viziunea noastra de investitii. Deci da, Hidroelectrica va fi o bucata mare din portofoliile noastre atat pe partea de fonduri mutuale, car si pe partea de portofolii individuale pentru ca administram portofolii individuale pentru investitori privati.”, a declarat Horia Braun – Erdei, Chief Executive Officer al Erste Asset Management Romania, in cadrul evenimentului online ROMANIAN CAPITAL MARKET 2023 NEW HORIZON, organizat pe 13 iulie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Intr-adevar, Hidroelectrica este un deschizator de usi pentru piata noastra si pentru peisajul financiar din Romania. Este important ca avem investitori noi pe piata, investitori institutionali straini care vad acum ca este usor sa tranzactionezi pe piata din Romania si speram ca vor acorda atentie la ceea ce se intampla aici. Speram sa vedem o anumita imbunatatire a lichiditatii la toate companiile mari blue chip si asta este important pentru noi pentru ca administram fonduri mutuale deschise, iar lichiditatea este un factor important pentru procesul nostru de luare a deciziilor.”, a adaugat acesta.

„Este important, de asemenea, ca acest IPO deschide usile catre comunitatea de investitori de retail. Nu imi aduc aminte un IPO in anii recenti care sa fi primit un asemenea vibe pozitiv de la baza de investitori de retail, desigur ca am avut in trecut IPO-urile Romgaz si Electrica. Era si timpul sa avem o alta poveste care sa energizeze baza de investitori de retail. In Romania, investitorii de retail au investit, dupa parerea mea, prea mult in instrumente si produse cu venit fix si este timpul pentru o diversificare sa se intample catre piata de actiuni la o scara mai mare pentru ca de-a lungul timpului, cu bune si rele, razboaie si pandemii, indiferent de tipul de soc, piata de actiuni a aratat ca este destul de rezilienta in termeni de performanta a pretului pentru investitorii de retail care au investit pe bursa. Pe termen lung, cred ca este un tip de investitie cu un risc mai mic poate chiar decat investitia in instrumente cu venit fix in special daca luam in considerare ca anul trecut a fost un an oribil pentru investitiile in instrumente cu venit fix”, este de parere liderul pietei de asset management din Romania.

„Bineinteles, Hidroelectrica, de asemenea, deschide usile potential pentru un upgrade al pietei din Romania catre statutul de piata emergenta in ochii celui mai mare furnizor de indici ceea ce ar putea fi un semnal important si ar ajuta evaluarea in general a pietei care, mai departe, daca avem o imbunatatire a evaluarii pietei ar trebui sa atraga noi companii private pe piata. Pentru noi, este foarte important sa avem o gama larga de sectoare reprezentate in piata pentru ca, in esenta, noi vindem povestea catre investitori romani ca ei participa la povestea cresterii Romaniei, iar bursa este un foarte bun vehicul pentru a face asta. Din pacate, pana acum a fost o concentrare sectoriala foarte puternica, dar o poveste de succes precum cea a Hidroelectrica ar putea creste increderea pentru alte companii din alte sectoare sa testeze piata si sunt de acord cu faptul ca daca este o poveste buna de investitii si este un moment bun de piata, banii vor fi acolo pentru a investi in astfel de noi emisiuni si astfel de eforturi.”, mai spune Horia Braun – Erdei.

„Hidroelectrica pune Romania pe harta investitiilor sustenabile. Avem acum o companie potentiala care va fi scanata pe radarul companiilor furnizoare de indici ESG care acopera piata. Marii furnizori de indici ESG si administratorii de portofolii ESG se vor uita probabil la companie daca nu au investit deja in ea. Este, de asemenea, important sa vedem investitii sustenabile ca si tema si ca si trend care va continua si credem ca piata din Romania are potential sa ses dezvolte dintr-o perspectiva ESG. Hidroelectrica a adus perspectiva de mediu in lumina reflectoarelor, dar cred ca perspectiva guvernantei este, de asemenea, ceva ce noi, cel putin in Erste Asset Management ne vom concentra din ce in ce mai mult si cred ca este partea din ESG in care piata din Romania ar trebui sa arate semne clare de dezvoltare si imbunatatire si faptul ca am avut un proiect major ca IPO Hidroelectrica care trece prin toti stakeholderii si este un semnal bun ca prin cooperare si angajament din partea stakeholderilor putem realiza lucruri foarte interesante si putem ajuta la dezvoltarea pietei”, afirma acesta.

Ce impact au IPO Hidroelectrica si proiectul Neptun Deep asupra pietei locale de capital?

„Noi am primi foarte bine ca o parte din acest proiect (Neptun Deep – n.r.) sa fie finantata pe bursa fie prin emisiuni de obligatiuni fie prin emisiunea de actiuni noi. Intr-adevar exista informatii mai concrete privind o finantare prin obligatiuni. Noi suntem pregatiti sa participam la orice fel de finantare a proiectului pentru ca scopul nostru este sa ajutam investitorii romani sa participe la cresterea economiei Romaniei in exact astfel de proiecte care pun in fata agenda independentei energetice pentru economia Romaniei. Deci, am sprijini o potentiala emisiune pe piata locala”, a punctat seful Erste Asset Management Romania.

Proiectul Neptun Deep de exploatare si dezvoltare a gazelor din Marea Neagra are un program de investitii estimat la aproape 4 mld. Euro, care ar urma sa fie derulat in cea mai mare parte a lui in urmatorii 3 – 4 ani. Proiectul este detinut in cote egale de catre OMV Petrom, subsidiara locala a grupului austriac OMV, respectiv Romgaz, companie controlata de catre statul roman. Ambele companii, printre cele mai mari din Romania, sunt listate pe bursa de la Bucuresti.

„Au fost emisiuni de obligatiuni in mod special in sectorul bancar, care au deschis destul de mult usile catre investitorii internationali care se uita sa investeasca in obligatiuni senior non preferentiale. Sunt deci povesti de succes, de asemenea. Hidroelectrica a aratat ca este o poveste de succes in termeni de finantare la scara mare in spatiul actiunilor si deci cred sunt toate motivele pentru oricare dintre cele doua companii sa abordeze piata si sa isi planifice o tranzactie de succes. Sunt sigur ca banii vor fi acolo de la intreaga baza de investitori institutionali din Romania si potential si de la investitori de retail pentru ca investitorii de retail si ei se uita la randamente”, explica Horia Braun – Erdei.

„Ne asteptam ca in urmatoarele 12 luni pana la 18 luni, ratele dobanzilor sa se stabilizeze si apoi probabil sa inceapa sa o ia in jos. Atunci ar fi un mediu bun sa vina pe piata si sa atinga interesul investitorilor”, sustine CEO-ul Erste Asset Management Romania.

Potrivit acestuia, pentru investitorii care se uita si la siguranta, la o volatilitate scazuta a investitiilor, un astfel de proiect din partea a doua companii atat de mari precum OMV Petrom si Romgaz, care isi pun bilanturile in spatele acestui proiect, ar bifa toate cerintele la care investitorii se uita.

„Nu stiu exact daca 2023 va vedea mai multe tranzactii”, spune Horia Braun – Erdei.

„Cred ca Hidroelectrica va fi un punct de referinta chiar daca nu va fi un Big Bang, cel putin vom avea un punct de referinta la care sa ne uitam inapoi atunci cand vorbim cu companii care vor sa se listeze, dar si cu investitori care vor sa investeasca. Totusi cred ca prezenta tranzactiilor va depinde de momentumul pietelor de capital nu doar la nivel local, ci si la nivel international. Deci daca vedem un nou boom pe piata in peisajul international asta va ridica cu siguranta barcile pe bursele locale pentru ca este o mare corelatie intre pietele locale si cel putin piata din Europa, iar ceea ce va aduce inapoi un momentum pentru IPO-uri la nivel global, un astfel de momentum, la nivel global va crea un momentum si pe pietele locale pentru investitorii privati”, sustine acesta.

”,A fost deja mentionat ca fondurile de private equity sunt avizate privind timing-ul la nivel international si se uita sa investeasca la evaluari bune si deci timingul pietei este un aspect important. In ceea ce ne priveste, exista un sentiment de investitor si un apetit de investitor care este un pic dependent de peisajul economic. De exemplu, in prima jumatate a anului am vazut o imbunatatire graduala, dar clara a sentimentului, am vazut investitori care s-au intors si au investit in fonduri mutuale mai mult decat pe partea de instrumente cu venit fix, dar in mod clar se uita in perspectiva pe termen lung la fondurile de actiuni de asemenea. Daca acest sentiment continua sa se imbunatateasca si nu avem un soc mare, cred ca va fi o buna oportunitate sa dezvoltam piata si pe partea de cumparare. Si avand un momentum si pe partea de cumparare si avand  prezente in piata si anumite proiecte interesante vor creste sansele sa avem un an de boom in 2024, daca nu in a doua jumatate a lui 2023”, a declarat Horia Braun – Erdei, Chief Executive Officer la Erste Asset Management Romania, la panelul de deschidere privind impactul IPO Hidroelectrica si al proiectului Neptun Deep asupra pietei de capital din Romania in cadrul evenimentului online organizat pe 13 iulie.

Partenerul evenimentului ROMANIAN CAPITAL MARKET 2023 NEW HORIZON este NNDKP.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral