European Investment Fund

publicat la: 13.12.2024  11:17

Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii lanseaza un nou program de 100 milioane de euro pentru fonduri de equity dedicate inovarii

 

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a semnat un nou acord de finantare cu Fondul European de Investitii (FEI) pentru lansarea programului „Innovation Romania”. Cu o finantare totala de 106,7 milioane euro, programul este sustinut prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), din fonduri structurale europene.

Aceasta initiativa subliniaza rolul crucial pe care statul roman si FEI il au in sprijinirea ecosistemului de investitii si inovare din Romania. Eforturile incepute in 2012, odata cu primul fond de venture capital finantat prin Initiativa JEREMIE, au continuat prin utilizarea fondurilor structurale din perioada 2014-2020 si ulterior prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Noul program „Innovation Romania”, conceput ca un fond de fonduri, vizeaza crearea unor instrumente financiare adaptate nevoilor pietei locale si care, pana acum, au fost insuficient dezvoltate. Astfel, vor fi lansate trei tipuri de fonduri de equity:

  • Fondul de transfer de tehnologie – destinat valorificarii rezultatelor cercetarii si inovarii prin parteneriate cu organizatiile de cercetare si dezvoltare;
  • Fondul de coinvestitii cu „business angels” – menit sa consolideze comunitatea de investitori privati si sa faciliteze implicarea acestora in dezvoltarea antreprenoriatului romanesc;
  • Fondul de accelerare a antreprenoriatului – dedicat sprijinirii intreprinderilor aflate la inceput de drum si stimularii cresterii acestora.

Selectia managerilor de fond va fi realizata de FEI incepand cu primul trimestru al anului 2025, printr-un apel public deschis.

Programul va incuraja investitiile in IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie (midcaps), punand accent pe inovare si competitivitate. Proiectele selectate vor trebui sa indeplineasca criterii specifice de eligibilitate, aliniate obiectivului specific al FEDR: „Intensificarea cresterii sustenabile, sporirea competitivitatii IMM-urilor si crearea de locuri de munca prin investitii productive”.

Prin lansarea acestui program, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene reafirma angajamentul de a sprijini inovatia, antreprenoriatul si cresterea durabila, contribuind astfel la dezvoltarea unui ecosistem economic modern si competitiv in Romania.

„Prin semnarea acestui acord, reconfirmam angajamentul Romaniei de a sprijini inovarea, antreprenoriatul si dezvoltarea economica sustenabila. Programul «Innovation Romania» este o oportunitate importanta de a impulsiona crearea de noi tehnologii si de a sustine intreprinderile mici si mijlocii, care sunt motorul economiei noastre. Impreuna cu Fondul European de Investitii, ne propunem sa dezvoltam un ecosistem puternic de investitii, care sa atraga atat capital local, cat si international”, a declarat Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu.

Comentand asupra noii initiative, doamna Marjut Falkstedt, Chief Executive al FEI, a declarat:„Ne bucuram sa adaugam un nou capitol colaborarii noastre indelungate cu Romania, prin lansarea de instrumente financiare care au ca obiectiv sprijinirea inovarii in intreprinderi.De peste 10 ani, impreuna cu statul roman, am sustinut investitiile romanestiprinaproape douazeci de fonduri de private equity si venture capital.Aceasta noua initiativa va contribui in mod concret la crearea de start-up-uri si lansarea de noi tehnologii, incurajand si investitiile efectuate de business angels, sprijinind astfel economia romaneasca si dezvoltarea ecosistemului local de investitii.”

 

Despre POCIDIF

Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF) este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), cu o alocare totala de 2,1 miliarde euro, care vine in continuarea eforturilor bugetului de stat si bugetelor locale in sprijinirea implementarii strategiei nationale sau regionale de specializare inteligenta prin finantarea de investitii in specializare inteligenta, digitalizare in administratia publica centrala, educatie, cultura si  IMM-uri – instrumente Financiare, precum si dezvoltarea de tehnologii strategice pentru Europa – STEP. Programul va sprijini, de asemenea, interventii care vizeaza transformarea digitala si furnizarea de servicii imbunatatite in sectorul cultural. PoCIDIF vizeaza masuri la nivel national in Cercetare, Dezvoltare si Inovare, Dezvoltarea de tehnologii strategice pentru Europa si Digitalizare, inclusiv din sectorul cultural, in baza analizei nevoilor de dezvoltare, a prioritatilor de finantare din Acordul de Parteneriat (AP), precum si a documentelor strategice relevante la nivel Uniunii Europene si la nivel national.

 

Despre Fondul European de Investitii

Fondul European de Investitii, parte din Grupul Bancii Europene de Investitii, are un rol esential in indeplinirea politicilor Uniunii Europene in domenii cheie precum competitivitatea, inovarea, digitalizarea, impactul social, sustenabilitatea si prevenirea schimbarilor climatice. FEI are ca misiune sprijinirea accesului la finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii din Europa.  FEI implementeaza prin intermediari financiari (banci, fonduri etc.) instrumente de creditare, microfinantare, capital de risc si garantare. FEI colaboreaza cu Guvernul Romaniei pentru dezvoltarea economiei romanesti din 2008, cand a fost lansata initiativa JEREMIE, urmata de instrumentele financiare de garantare, creditare si equity din perioada de programare 2014-2020, respectivde instrumentele de garantare si equity finantate prin PNRR.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral