MIRSANU.RO

publicat la: 27.05.2024  21:00

Grupul NN a luat 5,92% din actiunile Premier Energy in cadrul IPO-ului derulat pe bursa de la Bucuresti

 

NN Group NV din Olanda a notificat ca detine prin intermediul entitatilor sale un pachet cumulat de 5,92% din actiunile companiei de energie Premier Energy in urma IPO-ului derulat pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Fondul de pensii administrat privat NN a preluat astfel un pachet de 5,56% din actiunile companiei controlate de catre investitorul ceh Jiri Smejc.

Investitorul financiar NN a notificat ca a luat in total prin entitatile sale implicate in tranzactie un pachet total de 7,4 milioane de actiuni.

Fondul de pensii facultative NN Activ si fondul de pensii facultative NN Optim, administrate de catre NN Asigurari de Viata, care sunt fonduri de Pilon III, precum si fondul de pensii administrat privat NN, administrat de catre NN Pensii, au participat la IPO-ul Premier Energy.

Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 140 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori. Pretul final de oferta a fost stabilit la 19,50 RON, ceea ce implica o capitalizare de piata a companiei de circa 2,4 mld. RON (489,8 mil. Euro). Raportat la un profit anual obtinut anul trecut de aproape 79 mil. Euro, multiplul PER (Price per earnings ratio) ar fi de circa 6,2x, potrivit calculelor jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

Jose Garza, CEO al Premier Energy, preciza pe 8 mai, ziua lansarii IPO-ului companiei, ca exista un acord cu patru mari investitori institutionali romani si internationali, care creeaza premisele incheierii cu succes a acestei tranzactii.

Circa 50% din IPO-ul Premier Energy a fost plasat investitorilor din Romania, daca includem si transa de retail, circa 17% a mers catre conturile Europei Centrale si de Est (CEE) si aproximativ 33% catre investitori internationali, inclusiv o institutie financiara de dezvoltare, a declarat in exclusivitate pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO David Jennison, Cofondator al bancii de investitii globale independente STJ Advisors, care face parte din sindicatul de intermediere al tranzactiei.

Tranzactia a avut sprijinul unei game diverse de investitori – ancora care include o institutie financiara de dezvoltare, fonduri locale de pensii private si un fond suveran international, potrivit datelor facute publice de catre STJ Advisors.

NN Pensii, cel mai mare manager de bani din Romania, este unul dintre cei mai mari investitori de portofoliu in actiuni ale companiilor listate pe bursa de la Bucuresti.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral