MIRSANU.RO

publicat la: 29.05.2024  18:45

Dupa vanzarea portofoliului BRD Finance catre EOS, grupul francez Societe Generale anunta vanzarea BRD Pensii pe piata locala a pensiilor private catre grupul BT

 

Grupul financiar Banca Transilvania (BT) a anuntat pe 28 mai 2024 ca a ajuns la un acord cu grupul francez Societe Generale si subsidiara acestuia, BRD – Groupe Societe Generale, pentru achizitia BRD Pensii, tranzactie care ii va da acces pe segmentul pensiilor private obligatorii, Pilonul II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

BRD Pensii administreaza fonduri de pensii atat din Pilonul II (FPAP BRD), cat si din Pilonul III cel al fondurilor de pensii facultative (FPF BRD Medio), au precizat partile implicate in tranzactie.

Potrivit datelor facute publice, peste 560.000 de participanti contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii. Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 mld. RON (peste 1 mld. Euro), iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio inregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la infiintare si pana la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

Activitatea gestionata de catre BRD Pensii prin fondurile aflate sub administrarea sa reprezinta o activitate neesentiala pentru Grup in Romania, potrivit vanzatorului reprezentat in tranzactie de catre BRD Groupe Societe Generale si Societe Generale Assurances, ambele fiind parte a grupului financiar francez Societe Generale.

Pentru finalizarea achizitiei, tranzactia are nevoie de avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Finalizarea tranzactiei de vanzare a companiei BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. este asteptata sa aiba loc in primul semestru al anului 2025, a precizat vanzatorul.

BT Pensii activeaza din 2019 pe piata fondurilor de pensii private din Romania, pe segmentul fondurilor de pensii facultative prin intermediul fondului Pensia Mea, intrarea sa pe piata fiind facuta si atunci tot printr-o achizitie.

In prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanti, iar activele in administrare au crescut cu 7,4% in primele trei luni din acest an.

Piata pensiilor private din Romania este dominata de catre NN Pensii, alti administratori de fonduri de pensii cu portofolii puternice in administrare fiind Allianz Tiriac, Metropolitan Life sau Generali.

Grupul financiar francez Societe Generale isi restructureaza expunerea pe piata din Romania, in acest context luand decizia de a vinde BRD Pensii si de a vinde un portofoliu de creante performante si neperformante al BRD Finance catre grupul german EOS, specializat in managementul datoriilor.

 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral